Hap en Tap logo zonder streep
Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en parmezaan sabayon

Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en Parmezaan sabayon

25 nov 2020 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Grootste Piet Precies van het land? That’s me! ?‍♀️ Grootste stresskip van het land? That’s me! ?‍♀️ En dus was het hier alle hens aan dek vorig weekend. Tijdens mijn verlof had ik tot 2 keer toe een recept geprobeerd voor Campina en – hoewel het zeer lekker was – was het resultaat toch niet wat ik ervan verwacht had (geen perfecte laagjes, geen goeie foto,…) en dus was de maand november al flink opgeschoten en had ik nog steeds geen Campina recept gemaakt. En dan slaat de stress toe. Gelukkig kreeg ik van een ‘fan’ een heel mooi recept doorgestuurd (van een heel mooie website!) waarin room gebruikt werd voor een Parmezaan sabayon. Da’s origineel!

Daarbij kwam een tonijntartaar, een gepocheerd eitje en rucola(olie). Niet alleen een mooi recept, maar ook eentje dat lekker genoeg is om opgenomen te worden in mijn kerstmenu (voor wie vol ongeduld zit te wachten, dat komt online op zondag 12 december). Bovendien stond mijn maandelijks bezoekje bij Rob op de planning en laat Rob zo’n mega visafdeling hebben dat je ogen tekort komt. Ik kom er vis tegen (zoals zeeduivelwangetjes!) die ik zelfs bij mijn visboer in Lochristi niet vind en Sven is nochtans ook niet de eerste de beste.

 

Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en parmezaan sabayon

 

Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en parmezaan sabayon

Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en Parmezaan sabayon

Een vrij eenvoudig voorgerecht en snel klaar
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de Parmezaan sabayon:

  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 3 dl room (ik gebruikte de room 40% vet van Campina)
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper
  • Zout

Voor de rucola olie:

  • Rucola
  • Olijfolie

Voor het gepocheerd ei:

  • 4 kakelverse eieren, ca. 60 g per stuk
  • Water
  • Azijn

Voor de tonijntartaar:

  • 300 g tonijnfilet
  • 1 sjalot, ragfijn gesneden
  • 1 chilipepertje, fijn gesneden
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Witte balsamico
  • Peper
  • Zout

Voor de afwerking:

  • Rucola
  • Parmezaanschilfers

Instructies
 

Voor de Parmezaan sabayon:

  • Doe alle ingrediënten in een pannetje en klop alles op een zacht vuurtje op tot een sabayon en breng op smaak met zout. Doe dit niet vooraf, want als je de sabayon te lang laat staan, gaat die schiften.

Voor het gepocheerd ei:

  • Breng water aan de kook en voeg de azijn toe.
  • Breek de eieren eerst in 4 kopjes.
  • Roer het water met een garde rond.
  • Laat het ei erin glijden en laat het gedurende 2 min zachtjes pocheren.
  • Schep het gepocheerde eitje eruit en laat in koud water afkoelen.
  • Herhaal met de andere 3 eieren.
  • Laat de gepocheerde eitjes voor het uitserveren even in warm water op temperatuur komen..
  • Laat daarna op papier uitlekken

Voor de rucola olie:

  • Snijd de rucola kleiner en blancheer kort in kokend gezouten water.
  • Schep de rucola in goed koud water en pers het overtollige water eruit.
  • Mix de geblancheerde rucola in de blender of met een staafmixer met olijfolie. Houd hierbij een verhouding aan van 4 delen rucola en 5 delen olijfolie.
  • Laat de olie uitlekken door een neteldoek en doe in een spuitflesje.

Voor de tonijntartaar:

  • Snijd de tonijn in kleine blokjes en meng met de fijn gesneden sjalot en de ragfijn gesneden chilipeper.
  • Breng op smaak met olijfolie, wat witte balsamico azijn en citroensap. Kruid naar smaak met peper en zout en een scheutje citroensap.

Afwerking

  • Vul een uitsteekring met de tonijntartaar en druk met een stampertje of de bolle kant van een eetlepel licht aan.
  • Verdeel kleine takjes rucola over de tartaar.
  • Plaats het gepocheerde eitje hierbovenop.
  • Verwijder de uitsteekring.
  • Nappeer de sabayon over en om het gerechtje.
  • Druppel wat van de rucola olie in de sabayon.
  • Dresseer een krul Parmezaanse kaas bovenop het eitje.
Trefwoord Campina, gepocheerd ei, parmezaanse kaas, rucola, sabayon, tartaar, tonijn

Bron: recept van chef Huub Biro op de website Recepten van Topchefs (met video!).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Werner De Cock (Magimix Parijs)

    Heb het recept ook teruggevonden op die mooie website maar ik vind dat uw gerecht er leuker uitziet dan op die website. meer dan Kerst-waardig recept.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oooh wat een fijn compliment, Werner!
      Alvast fijne en lekkere eindejaarsfeesten gewenst.
      Stay safe!
      Myriam

      Antwoord
  2. Kees

    is een fantastisch gerecht, heb het inmiddels 2 x gemaakt met enorm succes

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Noordzeetong met een soepje van vongole, vin jaune, rammenas en truffel - […] met deze soep valt meteen ook alle stress terug van me af: na de tonijntartaar met Parmezaan sabayon van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en Parmezaan sabayon

by Myriam Minne time to read: 2 min
5