Hap en Tap logo zonder streep
Spinazie, Brie & Gandaham taart met pecannotenkorst

Spinazie, brie & Ganda ham taart met pecannotenkorst

27 apr 2018 | Lunch

Deze spinazie, brie & Ganda ham taart met pecannotenkorst is comfort food van de bovenste plank en dat kan ik best gebruiken vandaag…

Vandaag is een trieste dag voor mij. Toen ik 4 jaar geleden begon te werken bij Wax, was ik de enige vrouw. ’t is te zeggen, er was wel al een vrouw, al 6 jaar zelfs, Veerle, maar die was in zwangerschapsverlof. Toen zij na een paar maand terugkeerde, was ’t wij tegen de rest. De rest zijnde een ‘bunch webdevelopers‘. Dat schiep een speciale band. Ondertussen zijn er een pak vrouwen bijgekomen, maar die band van het eerste uur met Veerle bleef. Maar vandaag neemt Veerle na 10 jaar afscheid om vanaf volgende week aan de slag te gaan bij een andere Gentse agency. Wat ga ik haar missen! We zaten ook recht tegenover elkaar. Ik mag er niet aan denken dat haar plekje volgende week leeg zal blijven…

Soit. Ik heb dus nood aan comfort food. En daaraan beantwoordt deze spinazie, brie & Ganda ham taart met pecannotenkorst helemaal. Je kan ze eigenlijk op elk moment van de dag eten: warm als lichte lunch, koud in de picknickmand, in stukjes gesneden bij het aperitief of zelfs als ontbijt! En het leuke is, dit is een streekrecept voor mij. Maar écht héél lokaal: de Ganda ham wordt gemaakt op amper 2 km van mijn deur in Destelbergen. Telkens wanneer ik ga lopen, dan kom ik er gewoon voorbij. Lokaler dan dit wordt het niet, mijn gedacht.

Notitie:
Schrik niet van de rare hoeveelheden in het recept. Ik heb dit recept omgerekend van cups en ounces naar gram en dat geeft soms rare cijfertjes.

 

 

Spinazie, Brie & Gandaham taart met pecannotenkorst

 

Recept voor spinazie, brie & Ganda ham taart met pecannotenkorst

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Rusten: 1 uur
Bakken: 55 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

Voor de bodem:
295 g bloem
50 g pecannoten, geroosterd en fijngehakt
2 tl suiker
113 g koude, gezouten boter, in blokjes gesneden
1 eidooier
1 tl Dijon mosterd

Voor de vulling:
6 plakjes Ganda ham
1 el olijfolie
3 sjalotjes, fijngehakt
1 handvol spinazie, gewassen en drooggedept
3 eidooiers, zachtjes losgeklopt
240 ml volle melk
1/4 tl roze Himalaya zout
1 snufje versgemalen zwarte peper
1 snufje versgemalen muskaatnoot
1 snufje chilivlokken
115 g brie, in kleine stukjes gebroken
Wat kerstomaatjes
Enkele takjes verse tijm

 

Werkwijze

Voor de bodem:
Doe de bloem, pecannoten, suiker en boter in een food processor en mix met de pulse knop tot de boter de grootte heeft van erwtjes. Voeg de eidooier en mosterd toe en mix tot alles is opgenomen. Stort het deeg op een licht bebloemd aanrecht en rol het tot een bal. Duw het plat tot een schijf, verpak die in plasticfolie en bewaar gedurende 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor bij 180°C.

Rol het gekoelde deeg uit tussen twee vellen plasticfolie en leg het in je favoriete vorm. Als het deeg scheurt, plak het dan voorzichtig terug aan elkaar met je vingertoppen.

Leg een stuk bakpapier op het deeg, vul met bakbonen en bak het deeg blind gedurende 15-20 min of tot het gaar is. Verwijder de bakbonen en het bakpapier.

 

Voor de vulling:
Verwarm de oven voor bij 180°C.

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en stoof de sjalotjes aan tot ze gekaramelliseerd zijn (zo’n 3-4 min), voeg de spinazie toe en laat op het vuur staan tot de spinazie slinkt. Neem de pan van het vuur en zet apart om af te koelen. Bak in dezelfde pan de Ganda ham snel tot hij licht krokant is. Niet te lang, hij zal later nog verder bakken in de oven. Haal de pan van het vuur.

Weeg de melk af en klop die samen met de eieren, het zout, de peper, de muskaatnoot en de chilivlokken tot alles goed gemengd is.

Verdeel de sjalot en spinazie over de bodem en giet er voorzichtig het eiermengsel over uit.

Schik er de sneetjes Ganda ham, de stukjes brie en de kerstomaatjes op.

Bak gedurende 30-35 min of tot de taart goudbruin is en het eiermengsel gaar. Werk af met verse tijm en geniet ervan.

 

Bron: recept vertaald van de blog U Try It.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Mieke Deferme

    Dag Myriam,

    Lijkt mij super.
    Ga het zeker uitproberen.

    Mieke

    Antwoord
  2. Eddie

    Het deeg van de taart is niet gebakken geworden. Er ontbreekt een element: water, olie of boter? Het was te zanderig. Of ben ik mis?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Eddie
      Ik begrijp je reactie niet goed: heb je de taart gemaakt?
      Er zit toch boter in de bodem: 113 g zelfs. Die zorgt voor de binding. De dooier ook. En de pecannoten die geven ook olie af.
      Het klopt wel dat het een zanderige bodem is, zoals in een zanddeeg. Maar daar is niets verkeerd mee, toch?
      Laat gerust weten wat niet lukte.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Spinazie, brie & Ganda ham taart met pecannotenkorst

by Myriam Minne time to read: 3 min
4