Hap en Tap logo zonder streep
Soep van geroosterde bloemkool, kokos en ras el hanout

Soep van geroosterde bloemkool, kokos en ras el hanout

22 nov 2017 | Soep

Onlangs werd ik via mijn Instagram account benaderd met de vraag of ik ook zo gek was op avocado-olie en of ik een flesje wilde ontvangen om eens uit te proberen. Eerlijk? Ik nam meteen mijn toevlucht tot mijn vriend Google om op te zoeken of ik avocado-olie enkel in dressings of ook warm kon/mocht gebruiken. Met andere woorden, ik had nog nooit van mijn (lange) leven avocado-olie gebruikt. Onbekend is onbemind.

Het 1e artikel dat ik tegenkwam in de zoekrobot, overtuigde me alvast van de vele voordelen van avocado-olie: “Terwijl avocado-olie niet zo bekend is als olijfolie, is het net zo lekker.”, waarna een opsomming volgt van maar liefst 9 bewezen voordelen op de gezondheid. En daar las ik dus dat de olie op alle denkbare manieren kan gebruikt worden: in een smoothie, besprenkeld over een salade, gebruikt als een marinade voor het grillen van vlees, bij het bakken, in een zelfgemaakte mayonaise, besprenkeld over koude soepen,… Zo zo, keuze genoeg en dus antwoordde ik dat ik graag een flesje van de AVO olie wilde ontvangen. Restte me enkel nog een recept te zoeken en dat vond ik in het boek SLOW, liefdevolle recepten om het leven te vieren. Slow brengt gerechten uit de heel de wereld samen in een boek vol troostrijk gezond eten. Fwala! Gezonde olie in een gezonde soep van geroosterde bloemkool. Dat compenseert voor al dat zoets dat hier doorgaans de revue passeert! ?

Wat Georgina, de auteur van SLOW en al jaar en dag chef in de keuken van Jamie Oliver schrijft over de soep van geroosterde bloemkool: “Iedereen bij ons thuis vindt deze soep lekker. We maken ‘m vaak na het werk, als we moe zijn van een drukke dag en gewoon met een kom soep op de bank willen zitten. De soep is eenvoudig te maken en heeft weinig aandacht nodig – tegelijkertijd is de soep aangenaam vullend, ietwat kruidig en heerlijk romig.” Wel, ik kan me hier alleen maar volmondig bij aansluiten: deze soep is héérlijk! En wat ruikt het zalig in je keuken wanneer je de bloemkool met de ras el hanout en kokos in de oven aan het roosteren bent. Bijna net zo lekker als wanneer je een (chocolade) taart bakt. Bijna! ?

 

Soep van geroosterde bloemkool, kokos en ras el hanout

 

Recept voor soep van geroosterde bloemkool, kokos en ras el hanout

Voorbereiding: 10 min
In de oven: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4-6 kommen:
2 uien
600 g bloemkool
4 tenen knoflook
1 volle tl kaneel
1 volle tl ras el hanout
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Olijfolie (of avocado-olie)
Handje ongezoet kokosschaafsel
1 blik light kokosmelk van 400 ml
600 ml groentebouillon
2-3 el chiliolie (of avocado-olie)

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180° C/gasstand 4.

Pel de uien en snijd ze in partjes van 1 cm. Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Gooi de bloemkoolbladeren niet weg, maar doe die ook in de oven. Schep de bloemkool en ui in een braadslede, samen met de ongepelde knoflook en bestrooi met de kaneel en ras el hanout. Voeg zout en peper toe en besprenkel met een flinke scheut avocado-olie. Schep alles om en zet 25-30 min in de oven tot de bloemkool gaar is en hier en daar donkere puntjes heeft. Strooi het kokosschaafsel in een klein schaaltje en zet deze de laatste paar minuten bij de bloemkool – 3-4 min is genoeg.

Haal de knoflook uit de braadslede als de bloemkool gaar is en schraap alle groenten in een soeppan. Knijp de knoflook uit de velletjes en voeg tot aan de pan. Schenk de kokosmelk en bouillon erbij en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur lager, laat 5 min zacht koken en haal van het vuur. Pureer de soep met een staafmixer tot deze romig is. Voeg een scheutje water toe als de soep te dik is.

Proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe. Bestrooi met de geroosterde kokos, schenk er een scheutje chiliolie (of avocado-olie) over en dien op.

 

Soep van geroosterde bloemkool, kokos en ras el hanout

 

Bron: dit recept voor soep van geroosterde bloemkool uit het boek SLOW, liefdevolle recepten om het leven te vieren van Georgina Hayden, chef in de keuken van Jamie Oliver.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Soep van geroosterde bloemkool, kokos en ras el hanout

by Myriam Minne time to read: 3 min
0