Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen

Yep. Hij is begonnen. Hij is mijn stormloop op alle eindejaarsmagazines. Ik was vorige week in het station van Gent en de luchthaven van Zaventem (voor een persreis onderweg naar Milaan, maar later meer hierover) en ik werd naar de krantenwinkels gezogen. De buit: 8 kerstmagazines! Op de trein kon ik niet aan de verleiding weerstaan en begon er meteen in te bladeren. En al na 5 minuten stond er 1 recept helemaal bovenaan op mijn TO DO-lijst: deze Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen. Wat zagen die er spectaculair uit, maar wat zijn ze gemakkelijk en snel om te maken! Het ideale voorgerecht voor je kerstmenu, mijn gedacht. Bovendien zijn Sint-Jakobsnootjes nu op hun best. Wel vooraf bestellen bij je visboer, want ik had pas bij de 3de viswinkel ‘beet’. 🎣

Oh ja, wie nu denkt dat ik mijn magazinejacht stopzet, heeft het verkeerd voor, ik ga door tot ik ze àllemaal heb. De moeilijkste wordt het Donna Hay magazine. Daarvoor ga ik eens speciaal naar ’t Stad moeten rijden, vrees ik…

 

Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen

 

Recept voor Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen voor 4 personen

Voorbereiding: 40 min
Rusten: 15 min
Bakken: 25 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten:
4 grote Sint-Jakobsnootjes in hun schelp
1/2 vel bladerdeeg met echte boter, klaar om uit te rollen
100 g prei
100 g Parijse champignons
1 sjalot
6 cl witte wijn
100 g zure room
1 ei
15 g boter
Peper en zout

 

Bereidingswijze

Was de schelpen en de Sint-Jakobsnootjes grondig onder de koudwaterkraan. Droog ze goed af en leg de nootjes op keukenpapier. Leg de Sint-Jakobsnootjes vervolgens een kwartiertje in de diepvries. Hierdoor wordt ze minder snel gaar. Anders zouden ze wel eens kunnen uitdrogen.

Verwijder de voetjes van de champignons en maak ze schoon met behulp van een propje natgemaakt keukenpapier. Snijd ze in fijne schijfjes. Versnipper de sjalot. Snijd de voet en het groen van de prei en snijd het preiwit in fijne rondjes.

Smelt de boter in een pan, voeg de sjalotsnippers toe en laat ze gedurende 5 min licht kleuren. Voeg de prei en de champignons toe en laat ze gedurende 5 min zachtjes zweten. Deglaceer met de witte wijn en laat gedurende 2 min inkoken. Kruid met peper en zout. Voeg de zure room toe en roer goed. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd 4 stroken van 3 cm breed uit het bladerdeeg. De stroken moeten voldoende lang zijn zodat ze helemaal rondom de schelpen kunnen gespannen worden.

Schep 2 el van de fondue van prei op elke schelp, schik hierop 1 Sint-Jakobsnootje en sluit de schelpen. Las de schelpen op elkaar vast met behulp van het bladerdeeg. Strijk de stroken in met het losgeklopte ei.

Schuif de schelpen in de oven gedurende 15 à 20 min: het deeg moet goudkleurig zijn. Serveer warm.

 

Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen

 

Bron: recept uit het kerstnummer van Saveurs Hors série Spécial Fêtes 2017.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Sint-Jakobsnootjes en fondue van prei in gesmede schelpen

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: