Hap en Tap logo zonder streep
Semifreddo met pistache, vanille en chocolade

Semifreddo met pistache, vanille en chocolade

30 okt 2016 | Dessert, Zoet

Na mijn moelleux en mijn eclair is dit al het 3de dessertrecept dat ik als optie bied voor jullie eindejaarsmenu: een semifreddo met pistache, vanille en chocolade. Ik kan begrijpen dat niet iedereen staat te popelen om te bakken met het eindejaar en bovendien kan een moelleux of eclair zwaar vallen na een uitgebreide maaltijd. Niet zo met een ijsje. Dat vult de gaatjes. πŸ˜‰

En deze semifreddo heeft nog wel meer voordelen: je hebt er geen ijsmachine voor nodig, je kan (lees: moet) het ijs op voorhand klaarmaken, je mag (lees: moet) het ijs ietwat laten smelten voor je het serveert (dus geen stresserend gedoe) en het is toch origineler dan een Viennetta ijsstronk…Β πŸ˜‰

 

Semifreddo met pistache, vanille en chocolade

 

IngrediΓ«nten voor 8 Γ  10 dikke plakkenΒ semifreddo

145 g donkere chocolade, gehakt
4 grote eieren
100 gΒ suiker
1 vanillestok, overlangs middendoor gesneden en geschraapt
450 ml volle slagroom, plus extra om erbij te serveren
55 gΒ pistachenoten, ontdaan van hun schelp, grof gehakt, plus extra alsΒ topping
8 vijgen, in vier gesneden (facultatief)
Een snuifje vanillezoutΒ (facultatief, dat had ik niet en verving het door een paar schilfers roze Himalaya zout)

 

Aan de slag

Bekleed een cakevorm rondom metΒ plasticfolie.

Doe 116 g gehakteΒ chocolade in een hittebestendige kom (houd de rest van de chocolade bij om straks onder de chocolade mengeling te spatelen). Zet de kom op een kookpot met een bodempje water en breng dit water tot tegen het kookpunt. Het water mag de bodem van de kom niet raken en zorg ervoor dat de stoom niet bijΒ de chocolade komt.Β Laat de chocolade langzaam smelten terwijl je af en toe roert. Neem de kom met de gesmolten chocolade van de warmtebron en zet apart om lichtjes te laten afkoelen.

Klop de eieren, de suiker en het vanillemerg opΒ in de kom van je staande mixer.Β Plaats nu de mengkom van je staande mixer op hetzelfde warmwaterbad dat je gebruikte om je chocolade te smelten. Verwarm de eiermengeling boven het sudderende water terwijl je constant klopt. Wanneer de eieren verdubbeld zijn in omvang en de mengkom warm aanvoelt, bevestig je de mengkom terug op je staande mixer, uitgerust met de klopper. Klop op hoge snelheid tot de eiermengeling volledig afgekoeld en dik is. Giet de helft van de eiermengeling bij de gesmolten en afgekoeldeΒ chocolade en spatel tot een homogeen mengsel. Doe de rest van de eiermengeling in een propere kom.

Was de kom van de staande mixer af en droog hem goed af. Giet de slagroom erin en klop met de klopper op hoge snelheid tot de slagroomΒ lobbig wordt.

Giet de helft van de slagroom bij de chocolade basis en de andere helft bij de vanille basis.Β Spatel voorzichtig zodat je het bekomen volume behoudt.

Spatel nu de resterende gehakteΒ chocolade onder de chocolade basis en de gehakte pistachenoten onder deΒ vanille basis.

Giet deΒ vanille basis in de klaarstaande cakevorm. Spreid de vanille basis gelijkmatig uit. Giet daarna de chocolade basis erover en spreid die voorzichtig uit zodat de aparte lagen duidelijk zichtbaar zijn, wanneer je het roomijs ontvormt. Dek de bovenkant af met plasticfolie.Β Zet deΒ semifreddo voor minstens 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht in de diepvries.

Haal de cakevorm uit de diepvries en verwijder de plasticfolie. Maak een scherp mes warm in heet water en snijd deΒ semifreddo in 8 Γ  10 porties. Maak het mes telkens schoon in heet waterΒ voor je een nieuwe plak afsnijdt om mooie, afgelijnde plakken te bekomen. Serveer hier opgeklopste slagroom, vijgen, gehakte pistaches en (vanille) zout bij.

 

Tip: een semifreddo is het lekkerst, wanneer hij een klein half uurtje uit de diepvries is en lichtjes begint te smelten aan de hoeken.

 

Bron: recept van de blog van KichenAid.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Semifreddo met pistache, vanille en chocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
0