Hap en Tap logo zonder streep
Scampi's met kruidenboter, appel-tomatensalsa

Scampi’s met kruidenboter, appel-tomatensalsa

22 apr 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik ben dol op uitdagingen. Dus toenย een PR-bureau me voorstelde om me een verrassingsdoos toe te sturen volย ingrediรซnten die wonderwel passen bij de Pink Ladyยฎ appels en me vroegย om daar een hartig en een zoet recept mee te verzinnen, begon ik spontaan te springen! Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk want niet alle ingrediรซnten in de doos bleken lang houdbaar en dus moest ik snel aan de slag (vooral aangezien ik voor een 3-daagse persreis naar de Loire vertrok, joehoe!), maar ook figuurlijk: mijn hersencellen begonnen overuren te draaien. Nu, moeilijk was het (eigenlijk) niet. De Pink Ladyยฎ is een appel die, zoals de Foodpairingยฎ techniek heeft uitgewezen met heel veel smaken samengaat: met aardbeien, rozen, lychees, basilicum, krab uit Alaska, (bouchot) mosselen, grijze garnalen, kazen (Oud Brugge of Camembert), paprika’s en tomaten en ja, zelfs met alcoholische dranken zoals cognac of Westmalle tripel.

Ik was er al snel uit dat ik voor mijn hartige recept voor een fris voorgerechtje zou kiezen met een salsa van appel en tomaat met basilicum. Als de appel goed past bij krab en bij grijze garnalen, dan zouden scampi’s de klus ook wel klaren. Kruidenbotertje erbij en klaar was Kees. De smaakpapillen konden tevreden zijn. En aangezien het oog ook wat wil, schikte ik er nog flinterdunne appelroosjes tussen. Eigen stoef stinkt, maar dit is een topreceptje dat mijn hersenspinsels hebben voortgebracht: koud en warm, knapperig en zacht en helemaal niet moeilijk! Ik geef mezelf 8/10. Tjah, ik wil/moet toch nog een beetje bescheiden blijven. ๐Ÿ˜‰

Wat is jouw lievelingscombi met deze veelzijdige appel?

Gerecht gepresenteerd op de tableware van Serax.

 

Scampi's met kruidenboter, appel-tomatensalsa

Nodig voor 4 personen

12 scampi’s
3 tomaten
2 Pink Ladyยฎ appels
Een handje basilicum
Een scheutje (basilicum)olie
Peper en zout
Paprikapoeder
Cayennepeper

Voor de kruidenboter:
100 g zachte boter
Een handje peterselie
Een bosje bieslook
1 teentje look
1 tl citroensap
Versgemalen zwarte peper
Grof zeezout

 

Bereiding

Emondeer de tomaten: verwijder het kroontje en snijd het kontje kruiselings in. Dompel de tomaten gedurende 20 seconden onder in kokend water. Haal ze uit en verfris ze onmiddellijk onder de koudwaterkraan om het kookproces te stoppen.

Haal het vel van de tomaten, snijd zeย in 4, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in brunoise.

Schil 1 Pink Ladyยฎ, verwijder het klokhuis en snijd de kwartjes in fijne brunoise. Meng de appelblokjes onmiddellijk met de tomatenblokjes om verkleuring tegen te gaan. Kruid naar smaak met peper en zout en schenk er een scheutje (basilicum)olie bij. Werk af met fijngehakte basilicum.

Voor de kruidenboter:
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Indien ze nog te koud is, dan kan je ze kort (10 secondes, 600 watt) opwarmen in de microgolfoven.

Meng alleย ingrediรซnten heel goed met een vork.

Nu kan je de boter in een kuipje doen of draai zeย in een stuk plasticfolie tot een worstje.

Laat de boter weer hard wordenย in de koelkast.

Pel de scampi’s, maar laat het staartje zitten (dat presenteert mooier, vind ik). Verwijder het darmkanaal.

Verhit een flinke klontย kruidenboter in een pan. Bak de scampiโ€™s snel aan langs beide kanten. Bestrooi met paprikapoeder en cayennepeper.

Schik in een ring een torentje appel-tomatensalsa. Hierop komen 3 scampi’s. Druppel rondom wat kruidenboter en werk de torentjes af met flinterdun gesneden plakjes Pink Ladyยฎ die je tot roosjes vouwt.

 

Scampi's met kruidenboter, appel-tomatensalsa

 

Bron: me, myself and I voor Pink Ladyยฎ

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Naessens

    Zeer lekker

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Scampi’s met kruidenboter, appel-tomatensalsa

by Myriam Minne time to read: 2 min
2