Hap en Tap logo zonder streep

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

3 sep 2018 | Hap & Tap op stap, Reviews

Onbekend is onbemind. Voor mij was dat het geval met de stad Ronse. Was. Voltooid verleden tijd. Ik bracht er een weekendje door en was bijzonder gecharmeerd door wat Ronse in het hartje van de Vlaamse Ardennen te bieden heeft: door de groene, heuvelachtige omgeving is het er niet alleen ideaal om te wandelen en/of fietsen, je kan er ook cultuur opsnuiven én last but not least (voor een foodblogger dan toch!) Ronse heeft ook heel wat te bieden op het vlak van eten. Ik heb mijn mening dus herzien. Reed ik tot nu toe altijd blindelings naar Oudenaarde wanneer ik met de fiets de Vlaamse heuveltjes wilde opzoeken (vraag me niet waarom, pure gewoonte, denk ik), dan zal ik voortaan Ronse op mijn GPS intikken.

Logeren deden mijn man en ik in hotel Remington, een bijzonder mooi hotel dat de oude klasse van vroeger uitstraalt. We kregen er een heel ruime kamer met de naam ‘Chocolade’. Dat kon alvast niet missen met een chocoholic als ik! De hoteluitbaatster was de vriendelijkheid zelve. Terwijl ze eigenlijk nog in verlof waren, deed ze speciaal voor ons open. Van een persoonlijke service gesproken. “Als we een party wilden bouwen, dan konden we dat ongestoord doen”, fluisterde ze ons in het oor, aangezien we de enige gasten waren. Nou ja, zo’n party animals zijn we niet (meer)… Maar een romantisch weekendje dat maakten we er wel van. Check out de foto van onze idyllische picknick hieronder.

 

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

 

Na het inchecken stond onze gids, Thomas Deriemaeker, ons op te wachten om ons gedurende 2 u 30 alle facetten van Ronse te laten ontdekken aan de hand van de Smaakkaart: een stadswandeling waarbij proeven centraal staat. Je koopt zo’n kaart voor 15 EUR (die je kan aankopen via de webshop van Ronse). Voor die luttele som kan je op maar liefst 6 plaatsen gaan proeven van wat Ronse aan lekkers te bieden heeft:

  1. Buuntsies (een knabbelhapje) bij Het Spanjaardenkasteel,
  2. Een Ronsenaarke, een aperitief op basis van Picon bij Café Sint-Hermes,
  3. Kaas en mosterd uit Ronse bij koffie- en eethuisje Artisanne,
  4. Een Italiaans hapje bij Il Passagio, een Italiaanse delicatessenwinkel ondergebracht in De Passage, een fijne plek voor foodies ondergebracht in een oude kerk,
  5. Een zoete hap bij Barista Koffieboone
  6. Een Ronsisch biertje naar keuze bij Local Unique of Harmonie, beide cafés gevestigd op de Grote Markt.

 

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

 

Eveneens inbegrepen in de Smaakkaart is een bezoek aan de Sint-Hermescrypte. Nu ben ik totaal niet into kerken, musea, godsdienst, geschiedenis… (al branden mijn man en ik altijd wel een kaarsje als we een citytrip maken en voorbij een kerk komen), maar toch kan ik jullie een bezoekje aan deze Crypte van harte aanbevelen: de zeer goed bewaarde Crypte onder de Sint-Hermeskerk is het bouwkundig hoogstandje van Ronse. Een uniek staaltje architectuur. Je krijgt er niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis, maar je wordt er ook ingewijd in de verschillende fases van de therapie die een pelgrim op zoek naar genezing moest doorlopen. Ter info, Ronse is de stad waar de zotten kwamen om genezen te worden. Zou ik na mijn bezoek aan de Crypte nu ook genezen zijn? ? Nog een must wanneer je Ronse aandoet is een bezoek aan Must, het museum voor textiel. Onze gids Thomas liet ons de werking van de oude weefgetouwen zien en werkte zich daarbij met veel enthousiasme in het zweet.

 

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

 

Na zo’n lange wandeling (naar de normen van mijn man dan toch), was de tijd gekomen om een hapje te gaan eten, al moet ik zeggen dat ik TOTAAL geen honger had. Ik had me iets te enthousiast op de kaasjes van Artisanne en de 3 hapjes van Il Passagio gestort, namelijk. Ik was dan ook maar wat blij dat we in het restaurant dat de toeristische dienst voor ons gekozen had La Différence gewoon aan de kaart konden eten. La Différence is een fijne plek om te gaan dineren. De chef Ward Messiaen leerde zijn vak dan ook in diverse grote huizen: na zijn opleiding aan hotelschool ter Duinen ging hij in de leer bij de beste chefs: ’t Convent, ’t Oud Konijntje en niemand minder dan Alain Ducasse (Frankrijk) begot!

 

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

 

De keuken die Ward serveert is er een zonder tierlantijntjes, tegen een licht verteerbare prijs. De menukaart is opgebouwd uit klassiekers uit de Belgische keuken alsook wereldgerechten met een eigen touch. Maandelijks zijn er smaakvolle en inventieve seizoenssuggesties. De smaak van het basisproduct blijft primeren en er wordt enkel gewerkt met dagverse ingrediënten. Ik deed me tegoed aan een uit de kluiten gewassen portie mosselen in witte wijn, terwijl mijn man een lap vlees voorgeschoteld kreeg om U tegen te zeggen. Lekkere no-nonsense kost!

Na een heerlijke nacht en dito ontbijt, eigenhandig voor ons geprepareerd door de hoteluitbaatster, trokken we naar het Muziekbos. Mijn man – totaal geen wandelaar en ‘nog moe’ van de ontdekkingstocht de dag ervoor – nestelde zich meteen op het terras van Bistro Boekzitting. Ik trok dan maar alleen op ontdekkingstocht en maakte een bijzonder aangename wandeling, alleen op de wereld met fluitende vogeltjes als enig gezelschap. Af en toe kruisten een loper en een bende wielertoeristen mijn pad, maar voor de rest Rust met grote R.

 

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

 

Tegen de middag keerde ik terug naar het terras waar manlief op me wachtte met een picknickmand “Picknick Romantiek”. De inhoud: 1 fles cava (of rode wijn naar keuze), een assortiment brood en koeken, zoet en hartig beleg, salade van het seizoen, hardgekookte eitjes, fruitsalade (heel mooi geserveerd in een halve ananas) en yoghurt. We zochten een bankje op in de buurt en dekten de tafel, maar toen moesten we vluchten… voor de talrijke wespen die het op onze heerlijke picknick gemunt hadden. Dus 2 tips als je van zo’n heerlijke picknick wil genieten: 1. reserveren is de boodschap en 2. neem een citroen en wat kruidnagels mee. Enkele plakjes citroen op een schaaltje met kruidnagels ingeprikt en de wespen laten je met rust. #geendank

 

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

 

Mijn conclusie: Ronse is aan een revival bezig en is jullie bezoek meer dan waard. Op zoek naar een weekendje weg dichtbij huis? Denk dan eens aan romantisch Ronse. Vakantie in Ronse is dichtbij huis genieten voor jong en oud. Je zal er helemaal tot rust komen. Naast de Smaakkaart heb je trouwens nog veel meer leuke initiatieven. Ontdek Ronse is dé website waar je àlles terugvindt. Veel plezier!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.447 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. De Maeyer Ingrid

    Heb weeral inspiratie voor een volgende trip…te weinig weekends, dát is het probleem ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Doen, Ingrid! Pst, je kan die smaakkaartwandelingen ook doen op woensdag, donderdag of vrijdag, zenne. ?
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  2. Karolien

    Bedankt voor de tips!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Graag gedaan, Karolien. Altijd leuk om toffe dichtbij bestemmingen te ontdekken.

      Antwoord
  3. Ferlin Colette

    Formidabel, wat een weekend. Echt eens te doen. ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Ronse: paradijs voor fietsers, wandelaars, cultuurliefhebbers én foodies

by Myriam Minne time to read: 4 min
6