Rijstcracker, sushirijst, zalm met whisky, Belgische kaviaar

Ook deze derde en laatste amuse uit mijn trilogie ‘feestelijke hapjes’ ontdekte ik tijdens mijn workshop bij Peggy. Die vond ik zo verrassend (en) lekker, dat ik hem opnieuw maakte voor mijn kerstdiner. Alleen vond ik dat het voor mijn afsluitend hapje van het jaar 2017 wat meer mocht zijn. En dus deed ik er nog een schepje bovenop. Een schepje kaviaar. Een schepje Royal Belgian Caviar.

En zo werd deze rijstcracker een hapje met invloeden uit 3 landen/regio’s: Oosters want gemaakt van rijstvellen en topped met sushi rijst, Iers want de zalm wordt een nachtje gepekeld in whisky en Belgisch want de Osietra kaviaar komt niet uit het verre Rusland, maar uit ons eigen landje. Van een multiculturele amuse gesproken! Met dit specialleke neem ik graag afscheid van jullie en van het jaar 2017, een jaar dat alles bracht dat ik maar kon dromen.

Ik zie jullie graag terug in 2018! Geniet van het eindejaar en van elkaar. En laat good food (én good drinks) deze mooie momenten nog mooier maken!

Cheers!

Drie dikke bezen!

Myriam

 

Rijstcracker, sushirijst, zalm met whisky, Belgische kaviaar

 

Recept voor rijstcracker, sushirijst, zalm met whisky, Belgische kaviaar

Voorbereidingstijd: 30 min
Rusttijd: 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de rijstcracker:
2 rijstvellen (die vond ik bij Albert Heijn)
Arachideolie of rijstolie
Groene kruiden, fijngehakt (bieslook, kervel, dragon, platte peterselie, munt,…)

Voor de sushirijst:
100 g sushirijst
2 dl water
1 scheutje mirin
1 scheutje sushi azijn

Voor de zalm met whisky:
100 g kraakverse zalm
50 g grof zout
50 g suiker
30 g whisky

Voor de avocadocrème:
1 avocado
Griekse yoghurt

Voor de afwerking:
1 doosje van 50 g Osietra kaviaar van Royal Belgian Caviar

 

Werkwijze

Voor de rijstcracker:
Verhit de arachideolie of rijstolie in een diepe pan en frituur de rijstvellen erin. Die blazen helemaal op.

Haal de rijstvellen uit de hete olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze meteen met fijngehakte groene kruiden.

 

Voor de sushirijst:
Spoel de sushirijst onder de koudwaterkraan tot het water helemaal helder is.

Kook de rijst op met het water en zout.

Roer de rijst los met de mirin en sushi azijn.

 

Voor de zalm met whisky:
Meng het zout met de suiker en whisky en wentel er de zalm in. Dek af met plasticfolie en laat de zalm zo 1 nacht pekelen in de koelkast.

Spoel de zalm ’s anderendaags goed af en versnijd hem in 8 gelijke stukken.

 

Voor de avocadocrème:
Mix het vruchtvlees van de avocado met Griekse yoghurt tot een gladde massa. Schep deze crème in een spuitzak.

 

Voor de afwerking:
Kraak de rijstvellen in stukken.

Schep op elk stuk wat sushirijst. Schik hierop een stukje gepekelde zalm. Spuit er toefjes avocadocrème naast en werk af met een lepeltje kaviaar.

 

Rijstcracker, sushirijst, zalm met whisky, Belgische kaviaar

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor Peggy’s Cooking Club.

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Rijstcracker, sushirijst, zalm met whisky, Belgische kaviaar

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: