Hap en Tap logo zonder streep
Perzische liefdescakes

Perzische liefdescakes

24 jan 2018 | Gebak en koekjes, Zoet

Vrijdagnamiddag. Ik maak zoals gewoonlijk mijn TO DO Γ©n boodschappenlijstje voor het weekend. Ik zou samen met mijn foodie friend Ann mijn (en haar) Anova op de proef stellen. Het toestel om te garen op lage temperatuur (dat ik kocht met de Black Friday promotie in november) zit al heel die tijd onaangeroerd in de doos. Maar kijk, we hadden goede voornemens: we zouden Γ©n zalm garen op lage temperatuur Γ©n heilbot Γ©n veel groentjes. (De recepten volgen binnenkort, want alles is prima gelukt!) Maar dan valt de nieuwsbrief van Knack Weekend in mijn maildoos en zie ik daarin dezeΒ Perzische liefdescakes staan. Tjah, alle toeters en bellen gaan af in mijn hoofd. Perzische liefdescakes???!!! Die mogen niet ontbreken op mijn Valentijnsmenu, al is het maar als zoetje bij de koffie om je diner af te sluiten. (Geen thee die avond, je wil immers niet als een blok in slaap vallen, toch?)

Wat ik toen nog niet besefte, was dat dezeΒ Perzische liefdescakes helemaal geen recept van Knack Weekend waren, maar wel van Yotam Ottolenghi uit het boek Sweet. Eigenlijk staat/stond dat nergens vermeld, maar het was mijn foodie friend Ann die er mij op wees. Soit. Maakt niets uit. DezeΒ Perzische liefdescakes zijn echt megalekker. En megasimpel. Je zou ze zelfs deze middag al samen met de kinderen kunnen maken die thuis zijn van school. Je hoeft geen schrik te hebben. Ze gaan ‘geen rare manieren krijgen’ na het eten ervan, if you know what I mean.Β ?

 

Perzische liefdescakes

 

N.v.d.r.:

Wij maken onze cakejes in kleine rechthoekige siliconen financiervormpjes, omdat ze er dan zo elegant uitzien. Je kunt ook gewone muffinvormpjes gebruiken.

De cakejes zijn de dag nadat je ze hebt gemaakt het allerlekkerst. Je kunt ze echter ook dezelfde dag eten, of ze maximaal 2 dagen in een goed gesloten trommel bewaren (zonder de mascarponegarnering). Langer blijven ze niet goed – wat verrassend is omdat ze vrij vochtig zijn – omdat de textuur dan enigszins rubberachtig wordt. Als je de cakejes met mascarpone hebt gegarneerd, kun je ze in de koelkast bewaren en ze voor het serveren op kamertemperatuur laten komen.

In het oorspronkelijke recept worden de Perzische liefdescakes afgewerkt met gehakte pistachenoten. Ik had die niet in mijn voorraadkast en gebruikte een druppeltje pistachepasta en gedroogde rozenblaadjes. Ook zo’n typisch Ottolenghi ingrediΓ«nt.

 

Perzische liefdescakes

 

Recept voor Perzische liefdescakes

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Benodigdheden voor 12 cakejes:
240 g gemalen amandelen
135 g fijne rietsuiker
135 g lichtbruine basterdsuiker
50 g boekweitmeel
80 g boter, direct uit de koelkast, in blokjes
3/4 tl zout
160 g Griekse yoghurt
90 g eieren (grofweg 11/2 groot ei)
1 el mahleb (of 1/4 tl amandelextract)
3/4 tl gemalen nootmuskaat

Voor de garnering:
60 g mascarpone (op kamertemperatuur)
1 1/2 tl pistachenoten, geschaafd of fijngehakt of zoals in mijn geval pistachepasta en rozenblaadjes
12 granaatappelpitten (naar keuze)
Poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereidingswijze

We kregen deze kleine Perzische cakejes van onze collega John Meechan uit Glasgow, die de cakejes maakte op basis van Gerard Yaxleys recept in de Gourmet Traveller.

John was zo geniaal om boekweitmeel toe te voegen, vanwege de nootachtige en lichtzure smaak, en de mahleb, een specerij die bestaat uit de gemalen zaden van de pitten van de mahleb-kers. De specerij wordt buiten Griekenland, Turkije en het Midden-Oosten niet vaak gebruikt. Maak je geen zorgen als je de specerij niet kunt vinden; een paar druppels amandelextract zijn een uitstekend alternatief. Je kunt de cakejes warm serveren, zonder de garnering of op kamertemperatuur met de garnering. Leg voor een echt mooie presentatie een stukje bakpapier schuin over een cakeje en bestrooi het nog zichtbare stukje cake met poedersuiker.

Verhit de oven tot 160Β°C.

Mix de gemalen amandelen met de rietsuiker, de basterdsuiker, het boekweitmeel, de boter en het zout in de kom van een keukenmachine door de pulseknop een paar keer kort in te schakelen tot het mengsel de consistentie heeft van brood- kruim. Doe twee derde van het mengsel – circa 430 gram – in een grote kom met de yoghurt, de eieren, de mahleb en de nootmuskaat. Meng alles goed en zet opzij.

Bekleed de bodem van 12 financier- (of muffin)vormpjes met het overgebleven deel van het amandelmengsel; het moet tot ongeveer een derde van de wanden komen. Druk het mengsel met de vingertoppen stevig op de bodem net zoals je voor een kwarktaart doet, zodat de bodem compact is.

Vul elk vormpje met behulp van twee theelepels met het yoghurtmengsel en strijk de bovenkant met een paletmes gelijkmatig glad. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak de cakejes 30-35 minuten in de oven; keer de bakplaat halverwege een halve slag, tot de cakejes bovenop donker goudbruin zijn en een in het midden van een cakeje gestoken spies er schoon uitkomt. De cakejes zien er nog licht ongaar en vochtig uit, maar dat hoort zo en het is een deel van hun charme. Laat de cakejes 15 Γ  30 minuten in de vormpjes afkoelen voor je ze stort. Serveer ze nog enigszins warm, of laat ze afkoelen, schep op elk cakeje een beetje mascarpone en garneer eventueel met gehakte pistachenoten en granaatappelpitten. Bestuif een van de hoeken met een schuine punt poedersuiker (zie de inleiding hierboven) en serveer ze.

 

Perzische liefdescakes

 

Bron: recept uit het boek SweetΒ van Yotam OttolenghiΒ ontdekt op de website van Knack Weekend.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. krista

    Ben heel benieuwd naar jouw reactie op het koken met de Anova. Ik heb deze sinds meer dan een jaar en ben er (nog steeds) heel erg fan van, gebruik hem zoveel als mogelijk, wat niet altijd eenvoudig is gezien de soms lange gaartijden. Vis, eend, groenten, zelfs ribbertjes zijn super eenvoudig en lekker klaar te maken hiermee (hoewel de ribbetjes tot 15 uur moeten garen (kwestie van op tijd te beginnen))
    Kijk al naar jouww receptjes uit
    Groetjes
    Krista

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Die komen er binnenkort aan, Krista. En ja, ook ik ben fan! Dit weekend ga ik er weer mee aan de slag: 24 uur buikspek!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  2. krista

    Een goed starters kookboek hervoor heb ik gevonden bij ISPC: Sous Vide suprème, het sous-vide kookboek, veltman uitgevers

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Perzische liefdescakes

by Myriam Minne time to read: 4 min
4