- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Pata Negra Iberico filet pur met blauwschimmelkaas en abrikozen

Pata Negra Iberico filet pur met blauwschimmelkaas en abrikozen

 

Pata Negra Iberico filet pur met blauwschimmelkaas en abrikozen

 

Recept voor Pata Negra Iberico filet pur met blauwschimmelkaas en abrikozen

(Voor)bereidingstijd: 1 u
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 persoon:

+/- 200 g Pata Negra Iberico filet pur
3 gedroogde abrikozen
50 g Cambozola blauwschimmelkaas

Voor de marinade:
2 el olijfolie
2 blaadjes salie
1 takje marjolein
1 takje verse tijm
1/2 blad laurier

Voor de saus:
2 blaadjes salie
1 wortel
1 sjalot
1 takje tijm
1 teentje look
1 tl balsamico
1 goed glas Rochefort 10%
1/2 blokje rundbouillon

Voor de garnituur:
1 appel (boskoop)
50 g boter
1 el cassonade suiker
1 snuifje kaneel

Voor de aardappelgratin:
1 grote aardappel, in schijfjes
1 scheut room
1 kleine ui
1 teentje look
Peper en zout

Extra:
Keukentouw

 

Werkwijze

Maak de marinade door de olijfolie te mengen met de fijngehakte kruiden, peper en zout en kruid goed af.

Snijd onderaan een plak van de appel zodat hij niet omvalt en verwijder het klokhuis met een appelboor. Meng de boter, cassonade en kaneel en vul de appel hiermee op. Geef een volledige inkerving in de schil zodat de appel niet openspringt en zet gedurende 20 min in de oven op 180° C.

Ontvlies en snijd de Pata Negra Iberico filet pur bijna volledig in de lengte door zodat je een plat stuk vlees krijgt en bestrijk dit royaal met de marinade. Leg bovenop het vlees de doorgesneden abrikozen en de in plakjes gesneden Cambozola schimmelkaas. Rol het vlees op en bind vast met keukentouw, bak aan in de pan en plaats vervolgens bij de appel in de oven.

Stoof de sausgroenten en de kruiden aan en blus met Rochefort Trappist 10%. Laat een 15-tal min inkoken, zeef en laat verder inkoken terwijl je 1 tl goede balsamico toevoegt.

Bereid de aardappelgratin door de aardappelschijfjes samen met de fijngesneden ui, een geperst lookteentje, wat nootmuskaat, peper en zout beetgaar te koken. Doe alles in een gratinschotel, schenk er een scheutje room bij en laat gratineren in de oven.

Haal de Pata Negra Iberico filet pur uit de pan, laat even rusten, giet het vet weg en deglaceer de pan met jus.

 

Afwerking

Zet de appel op het bord, giet er een beetje van de gesmolten boter over en doe de rest bij de saus. Snijd de Pata Negra Iberico filet pur doormidden, schik naast de appel, giet er wat saus rond en serveer met de gratin.

 

Bron: recept gebaseerd op een recept van de website Njam, maar aangepast: de Achelse blauwschimmelkaas verving ik door Cambozola, een mild aromatische blauwe kaas. De Achelse trappist verving ik door Rochefort 10%.

BewarenBewaren

Related Post