Hap en Tap logo zonder streep
Restaurant Hemingway

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

13 feb 2017 | Hap & Tap op stap, Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Waaaaat? Serieus? Echt? Maar allez… ALLEEEEEZ! ZALIG! Neen, dit was niet mijn reactie op de aankondiging dat ik voor mijn werk naar de uitreiking van de Gouden Schoen mocht. Wel op het cadeau dat ik in mijn mailbox kreeg: een diner in restaurant Hemingway Γ©n een overnachting in Grand Hotel De Draak,Β het oudste hotel van Nederland,Β in Bergen op Zoom. In een hippe kamer. Samen met mijn β€˜scheetje’.

Er zijn weken waarop mijn man en ik elkaar amper zien. Na een full-time dagtaakΒ gaanΒ mijn vrije avonden op aan mijn vele hobby’s: kooklessen, sporten, blogevents, voetbal,…Β Voor jullie mij ervan beschuldigenΒ dat ik mijn man verwaarloos, hij is er zelf ook amper, hoor. πŸ˜‰ Een avondje of beter nog, een weekendje weg op tijd en stond is altijdΒ welgekomen. De mail van operations manager Tim Schimmel om in Bergen op ZoomΒ culinair te gaan onthaastenΒ in restaurant HemingwayΒ viel dan ook niet in dovemansoren. En dat we daarna ookΒ nog mochtenΒ overnachten in het 4-sterren Grand Hotel De Draak was de kers op de taart.Β Quality time met hoofdletter Q!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Bergen-op-Zoom is een onontdekte parel in Zuid-West Nederland, op amper een uur rijden van Gent en een half uurtje van Antwerpen.Β De gezellige stad voertΒ je terug meeΒ naar de middeleeuwen met zijn meer dan 800 monumenten, waarvan er ruim 200Β op de rijksmonumentenlijst staan. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Diezelfde historische grandeur wordt ook uitgestraald door het Grand Hotel en RΓ©sidence De Draak, het oudste hotel van Nederland, dat ruim 600 jaar bestaat!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Bij het betreden van het pand, word je meteen ondergedompeld in een wereld van rust, luxe en finesse. Het wordt meteen duidelijk dat het hotelpersoneel gastvrijheid al heel lang heelΒ hoog in het vaandel draagt: we worden bijzonder hartelijk onthaald en zodra we de mooie, ruime en lichte kamer binnenstappen, zien we dat er een doosje met pralines klaarstaat met een kaartje erbij om ons te verwelkomen.Β Het belooft een fijn verblijf te worden. En die verwachtingen worden ook meteen ingelost, wanneer we als eersten de benen onder tafel schuiven in restaurant Hemingway. DeΒ attente gastheer Jeremy vraagt ons als het goed is dat hij ons verrast met een 6-gangen diner met aangepaste wijnen. En of!Β Een chef moet je vrijheid geven…

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Starten doen we met een aperitiefje. Voor mij is dat een glaasje Veuve Clicquot en voor mijn man een glas alcoholvrije bubbels op basis van vlierbessen uit Engeland. Al snel volgen de eerste amuses: een madeleine van pistou met een crème van groene kruiden, een crémeux van erwt met een mousse van munt, een erwtensoepje met een espuma van gin tonic en mijn favoriet: een fijne chorizo mini-oliebol met parmezaan poedersuiker! Oliebollen, een Hollandse lekkernij. Wat een lekker idee om ze op deze originele manier in het menu te verwerken.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Als eerste voorgerecht krijgen we een tartaar van kraakverse tonijn metΒ sjalot, gember, koriander en een macaron van Granny Smith. Vet, romig, frisΒ enΒ zuur, een explosie van smaken. In het glas komt een Riesling van weingut Hain Piesporter Trocken, een wijn die bol staat van het citrusfruit, witte perzik en een mooie dosis mineraliteit. Hmmmmm!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Het tweede voorgerecht is een schilderijtje. Letterlijk en figuurlijk. Chef Sander Doggen pakt na de oliebollen uit met alweer “kermisfood”, nl. churros. Uiteraard niet de Spaanse mierzoete klassieker maar een moderne versie met geitenkaas, piccalilly, vijf kruiden specerijen en rode bietjes. De vriendelijke Γ©n deskundige sommelier serveert hierbij eenΒ Vincent Lacour uit de Touraine Sauvignon Blanc,Β helemaal biologisch en een tikkeltje eigenwijs. Topkeuze!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Als derde gerecht imponeert de keuken metΒ een giga ravioli op basis van schaaldieren. Deze wordt gecombineerd met spinazie, venkel en kreeftenschuim met Cognac. In het glas,Β een van de betere witte wijnen uit Portugal, eenΒ Esperao reserva Branco uit Alentejo,Β romig met rijp fruit en accenten van de hout rijping. Hemels.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Vervolgd wordt met het malste varkenswangetje ever gegaard inΒ IPA-bier. Als side-dish genieten we van zuurkool, knolselderij en paddenstoelen. DeΒ volle en gestructureerde Lavignone Barbera D’Asti met kenmerken van donker zomerfruit en pruimΒ zorgt voor een mooie match.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Het malse stukje entrecΓ΄te van graangevoederd rundsvlees zorgt voor een volgend hoogtepunt. Hier knap gecombineerd met rozemarijn, knolselderij en een vinaigrette van gerookte olijfolie. In het glas genieten we dan weer van de rode Spaanse volbloed, Abadal Finca 3.9 Pla de Bages Cabanet Sauvignon/Syrah.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Het dessert is een combinatie van chocolade, pijnboompitten, hangop en tonkaboon met een sorbet van suikerbiet in de hoofdrol.Β Een heelΒ leuke afwisseling in smaken! In het glas een diepgoudenΒ Sausignac Petit Vendanges,Β met in de neus rijpe abrikoos met een smaak van gedroogde vruchten. Rijk, intens en evenwichtig. De fanastische zuurgraad geeft deze heerlijke wijn een bijzondere complexiteit.

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Onze conclusie:Β DeΒ hedendaagse creaties zijn uitgewerkt vol variatie en intensiteit. Chef DoggenΒ werkt enkel met de allerbeste lokale producten en trekt resoluut de kaart vanΒ verfijnde smaken enΒ creativiteit. A star is in the making!

 

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

Na zoveel heerlijke spijs (en in mijn geval ook drank), maakten we nog een korte avondwandeling door het feΓ«rieke Bergen op ZoomΒ alvorensΒ in onzeΒ zalige bedden te duiken. We sliepen als roosjes. Het is niet omdat het hotel al 600 jaar oud is dat de voorzieningen dat ook zijn. πŸ˜‰ Alles is voorzien voor een verblijf in de allerbeste omstandigheden: wellnessruimte, Wi-Fi,… ’s morgens genoten we van een uitgebreid ontbijt (mΓ©t ‘muisjes’Β Γ©n pindakaas Γ©n brood van Desem En Zo) alvorens hartstikke gelukkig terug richting BelgiΓ« te sjezen. We’ll be back!

NB Restaurant Hemingway is eindΒ 2016 voor het eerst door Michelin bekroond met een Bib Gourmand, een onderscheiding voor restaurants met een goede prijs/kwaliteit verhouding en waar gasten voor minder dan € 37,- fantastisch kunnen eten.

Tip: reserveer kamer 402, een bijzonder ruime kamer onder het dakgebinte.

Restaurant Hemingway
Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31(0)164 25 20 50
Fax: + 31(0)164 25 70 01
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Website: http://www.restauranthemingway.nl

Grand Hotel De Draak & RΓ©sidence Dagmara
Grote Markt 30 + 36-38
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 252050
Fax: + 31 (0)164 257001
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Website: http://hoteldedraak.nl/website/

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Voor u ontdekt: restaurant Hemingway, fine dining in Bergen op Zoom

by Myriam Minne time to read: 4 min
0