Hap en Tap logo zonder streep

Mosselsoep met Brugs tarwebier, venkel en witloof

1 feb 2013 | Soep

Wanneer ik naar Spermalie ga, dan geef ik mijn ogen altijd de kost en neus (letterlijk en figuurlijk) met veel belangstelling in de potten van de aanpalende klassen. Zag ik daar vorige week een smakelijk uitziende mosselsoep.

De laatste keer dat ik mosselsoep at, was in Zuid-Afrika, 2 dagen nadat ik mijn mooiste wedstrijd ooit gelopen had, de Between 2 Oceans, een heuvelachtige koers over een parcours van 56 kilometer. Ik weet niet of het de euforie van ’t moment was, maar die mosselsoep daar, in dat eenvoudig visrestaurantje Hook, Line & Sinker, was de lekkerste soep die ik ooit gegeten heb.

Toen ik dus afgelopen dinsdag de mosselsoep in de gaten kreeg, moest ik meteen terugdenken aan die mooie vakantie en die overheerlijke soep. Ik was benieuwd of deze soep de smaaksensatie van Zuid-Afrika kon benaderen. Eerlijk? Neen. Maar daar zit de nostalgie vast in grote mate voor tussen. Maar ze is wel heel lekker. En pittig. En hartverwarmend. Een aanrader.

En wat die soep in Zuid-Afrika betreft, ik zal me nog eens een retourtje naar Kaapstad moeten kopen…

Nodig voor 8

2 kg mosselen
1 ui
1/4 groene selder
1 flesje witbier
1 potje saffraan, snuifje kerrie, snuifje piment d’Espelette, peper en zout

2 stalen prei
1 grote ui
Bloem
1/2 l kippenfond
1/4 l room
1 flesje witbier

250 g witloof, 250 g venkel

Enkele takjes kervel of wat plukjes groen van de venkel

Werkwijze

Was en eminceer de selder en ui en sueer in boter.
Voeg de gewassen mosselen en één flesje bier toe.
Kruid met saffraan, kerrie, versgemalen peper en wat zout.
Gaar de mosselen op hoog vuur onder gesloten deksel.
Schud van tijd tot tijd de mosselen op.
Haal de mosselen uit de schelp en passeer het kookvocht.

Was en eminceer de prei en ui en sueer in boter.
Singeer met bloem en bevochtig met het flesje bier, het mosselsap en de kippenfond. Laat 20 minuten sudderen.
Mix de soep.
Voeg de room toe.
Proef en breng de soep indien nodig op smaak met wat extra peper en kerriepoeder en een snuifje piment d’Espelette.

Versnijd venkel en witloof in julienne.
Kook de groenten elk afzonderlijk beetgaar.
Voeg de groenten en de mosselen bij de soep.
Versier met enkele takjes kervel of wat plukjes groen van de venkel.

Serveer eventueel een glaasje witbier bij de soep.

Tip: Laat mosselen niet meekoken in de soep, maar voeg ze pas op het laatst van de bereiding toe, anders veranderen ze van een delicatesse in kleine gummi balletjes!

Bron: recept van Dhr. Meyns, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.483 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Anoniem

    rotslecht

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Mosselsoep met Brugs tarwebier, venkel en witloof

by Myriam time to read: 2 min
1