Hap en Tap logo zonder streep
Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

30 nov 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

OK. OK. Mijn foto kon beter, dat geef ik grif toe. Maar het probleem was dat de langoustines en Griekse pasta eigenlijk volledig verstopt zaten onder de espuma van gerookt spek. En dus zag je op de foto alleen een witte massa met 2 blaadjes postelein… Om hieraan te verhelpen, heb ik dan maar een deel van de espuma (die van ‘lek-me-liptje’ is!) opgelepeld, zodat de langoustines zichtbaar werden. Ideaal is het niet, maar lekkerrrrrr! Echt he! En helemaal niet veel werk of moeilijk en zo.

Dit voorgerecht vormt dan ook een serieuze concurrent voor mijn kerstmenu met dat ander langoustinerecept dat ik onlangs blogde. Al kan het al dan niet hebben van een espumafles een doorslaggevende factor zijn, natuurlijk. Nu heb ik geen aandelen bij Isi, het merk van de sifons, maar toch wil ik hier graag even kort een pleidooi afsteken voor de espumafles. Dit is zo’n handig hebbeding in de keuken dat écht vaak van pas komt én helemaal niet zo duur is, dat, als je er nog geen hebt, je die nu op de Xmas wishlist moet zetten. Zo kan je dit receptje maken. Al moet je dan wel je kerstcadeautje al openmaken voor je begint te koken én eten natuurlijk… 😉

 

Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

 

Nodig voor 4 personen

8 kraakverse langoustines
400 g Griekse pasta (Orzo)
Enkele klontjes boter
1 zoete ui de Cévennes, fijngesnipperd
300 g gerookt spek, in blokjes
500 ml room
Een mestpuntje Xantana
Peper en zout
Olijfolie

Voor de afwerking:
Een handje geroosterde pompoenpitten
Een 8-tal posteleinblaadjes

 

Werkwijze

Voor de espuma van gerookt spek:
Laat de fijngesnipperde zoete ui sueren in een scheutje olijfolie. Voeg de blokjes gerookt spek toe en laat verder sueren.

Voeg na een kwartiertje de room toe en kruid met peper. Geen zout, het spek is al zout genoeg.

Laat even sudderen. Mix alles in de blender en passeer de massa door een fijne puntzeef. Voeg een mespuntje Xantana toe en mix nogmaals om klonters te vermijden.

Giet de massa in een espumafles en steek er 2 gascartouches op. Houd warm au bain-marie.

 

Voor de Griekse pasta:
Kook de Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kruid met peper en zout.

Warm de pasta op het laatste moment terug op samen met enkele klontjes boter.

 

Voor de langoustines:
Pel de langoustines zoals een scampi en verwijder het darmkanaal door op de rug een kleine insnijding te maken. Verwijder nu met het puntje van je mes het darmkanaal.

Bak de langoustines kort aan in de olijfolie. Kruid met peper en zout.

 

Afwerking

Lepel een beetje pasta in een diep bord of kommetje en schik er 2 langoustines op. Strooi er een beetje geroosterde pompoenpitten over. Spuit er de espuma van gerookt spek op en werk af met 2 blaadjes postelein.

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem (nog tot eind december).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.480 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Lena Hallaert

    Myriam zou er geen mogelijkheid zijn om dit te maken zonder espumafles? bijvoorbeeld met wat gelatine erin. graag uw mening.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Lena,
      Je zou de massa na het zeven kunnen opschuimen met een staafmixer en dan wat van het schuim bovenop je Griekse pasta en langoustines scheppen.
      In dat geval zou ik wel enkel volle melk gebruiken en geen room, want die ga je anders opkloppen…
      Overmorgen verschijnt er een recept op mijn blog waarbij er zo’n melkschuim gebruikt wordt. Je zou je hierdoor kunnen laten inspireren, maar de gedroogde champignons in dit recept vervangen door gerookt spek dus.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Charlotte

    Hallo

    Zou het mogelijk zijn om de espuma vooraf klaar te maken?

    Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Charlotte, dat kan perfect. Het is zelfs zo dat je een espuma gerust een paar dagen kan bewaren, want de inhoud in de espumafles is compleet van de lucht afgesloten.
      Je moet dan wel even de espuma au bain-marie op het laatst terug opwarmen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Hae

    Myriam,

    Ik heb geen Xantana in huis en wil dit gerecht toch graag morgen maken. Door wat kan ik dit vervangen? Carmellosum? Aardappel? Maizena express (mespuntje?)

    Dank voor een antwoordje,

    Marleen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Een mespuntje Maizena zal de klus wel klaren!
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek

by Myriam Minne time to read: 2 min
6