Hap en Tap logo zonder streep

Lamskroon met muntpesto, gepofte bietjes, flan van asperge, wilde champignonroomsaus

4 dec 2015 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Voorlaatste etappe van mijn blogmarathon en we zitten in het zwaarste stuk, tussen de 31 en de 36 km, zeg maar, moest het een echte marathon zijn. Dit gerecht is trouwens ook de zwaarste opdracht van heel het menu: lamskroon met muntpesto, gepofte bietjes, flan van asperge en wilde champignonsaus…

Niks moeilijk aan, maar toch wel een serieuze klus om alles warm en volgens de perfecte cuisson te serveren. Diepe, respectvolle buiging voor Caroline en co die dit presteerden voor een bende van om en bij de 35 bloggers op de Carrefour New Year’s Eve, want toen waren er ook nog Hasselback aardappelen, hertenkalfย en nog veel meer…

Uiteraard kan je een gerecht weglaten, maar dat zou spijtig zijn, want elk bijgerechtย past hier uitstekend bij. De flans zijn warm het lekkerst, mijn gedacht. ๐Ÿ˜‰

Lamskroon met muntpesto, gepofte bietjes, flan van asperge, wilde champignonroomsaus

Lamskroon met muntpesto

Ingrediรซnten voor 4 personen:
2 lamskronen, gekuist
1 el mosterd
Zonnebloemolie of geklaarde boter
Enkele teentjes look, geperst
Een bussel munt
150 g geroosterde pijnboompitten
Goede olijfolie
Sap en zeste van 1 citroen
100 g geraspte parmezaanse kaas

 

Meng de mosterd met 2 eetlepels zonnebloemolie of geklaarde boter, en enkele teentjes geperste look. Wrijf hiermee het lamskroontje rondom in. Zet in een voorverwarmde oven van 180ยฐC. Altijd moeilijk om te weten wanneer het juist gaat klaar zijn. Ik gebruik meestal een kerntemperatuurthermometer. Als het vlees rond de 65ยฐC binnen is, is het goed.

Maak ondertussen de muntpesto. Hak de munt grof, en doe in de blender samen met geroosterde pijnboompitten, goede olijfolie, sap en zeste van 1 citroen, een teentje geperste look en de parmezaanse kaas. Laat goed blenden, en breng op smaak met peper en zout.

Als de lamskroon klaar is, haal uit de oven en laat nog even rusten onder aluminiumfolie. Snij in koteletjes, en serveer met een laagje muntpesto.

 

Gepofte bietjes met komijncrumble en geitenkaas

Ingrediรซnten:
3 bietjes in verschillende kleuren (rood, geel en chioggia)
3 teentjes look
1 dl Griekse yoghurt
1โ„2 Chavroux kaasje
2 el komijnzaadjes (die vond ik niet bij Carrefour, maar wel bij Dille & Kamille)
1 kl gemalen komijn
100 g bloem
50 g geraspte geitenkaas (type Chevagne) (aan de kaastoonbank)
50 g boter
1 eigeel
Olijfolie
Balsamico en sherry-azijn
Eetbare bloemetjes en cress (die kon ik niet vinden)
Goede olijfolie

 

Schil de bieten, en maak 3 afzonderlijke papillotes (zodat de rode biet de andere bietjes niet kleurt). Doe in het zilverpapier telkens een bietje, een teentje look, een flinke geut olijfolie en een geut azijn (doe balsamico bij de rode biet, de sherry-azijn bij de andere bietjes). Doe de pakketjes goed dicht. Leg 1,5 uur in een oven van 220ยฐC.

Maak de crumble: laat de boter smelten, en meng onder de bloem en de geraspte geitenkaas, en voeg de eierdooier toe, de gemalen komijn en de komijnzaadjes. Kruid goed af met zout en peper. Je hebt nu een kruimelig deeg. Verdeel over een bakplaat met matje of bakpapier op en laat ongeveer 15 minuten garen in de oven. Meng de zachte geitenkaas met de yoghurt en kruid af met peper en zout. Doe in een spuitzakje.

Laat de bietjes afkoelen als ze gaar zijn. Hou het kookvocht in het zilverpapier goed bij! Snij ze dan in hele fijne plakjes. Schik ze op individuele bordjes of een grote schaal door mekaar.

Meng het rode bietenvocht met goede olijfolie, en breng eventueel nog op smaak met peper, zout en citroensap. Sprenkel over de bietjes.

Spuit kleine dotjes geitenkaas naast de bietjes, en strooi er crumble over. Werk af met eetbare bloemetjes en cress.

 

Flan van asperge

Ingrediรซnten:
20 cl room
40 g parmezaanse kaas
3 eieren
1 el komijn
400 g asperges uit een bokaal (nettogewicht)
Peper, zout
Walnoten voor de decoratie
Boter voor de gietvorm

 

Verwarm de oven voor op 150ยฐC.

Spoel de asperges. Snij ze in stukken en mix ze met de room. Voeg de parmezaanse kaas en de eieren toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Voeg de komijn toe.

Giet het mengsel in beboterde gietvormen.

Bak het geheel 45 minuten au bain-marie. Haal de gietvormen weg.

Serveer warm of koud, decoreer met walnoten.

 

Wilde champignonroomsaus

Ingrediรซnten:
400 g gemengde wilde champignons
2 dl room
Een flinke scheut Cognac
Een potje bruine fond
Boter
Peper en zout
Een snuif sausbinder (Maizena voor donkere sauzen)
Peterselie

 

Kuis de champignons, en scheur ze in gelijke stukjes. Bak ze aan in goed wat boter en kruid met peper en zout.

Overgiet met een scheut Cognac en flambeer. Laat de vlam uitdoven en voeg de fond toe. Laat reduceren en voeg de room toe.

Als de saus nog te lopend is, bind je bij met sausbinder.

Breng op smaak met peper en zout, en werk eventueel af met peterselie.

Bron: recepten van Avocado van de Duivel of Les Mi’dinettes voor Carrefour.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Helene

    Worden die bietje warm of koud geserveerd? Het ziet zeer smakelijk uit!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Hรฉlรจne
      Die bietjes worden koud geserveerd. Warm zouden de dotjes geitenkaas te snel smelten/weglopen. ๐Ÿ˜‰
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Lamskroon met muntpesto, gepofte bietjes, flan van asperge, wilde champignonroomsaus

by Myriam Minne time to read: 3 min
2