Hap en Tap logo zonder streep
Lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

Lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

12 jan 2018 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

De liefde van de man gaat door de maag. Allez, da’s bij MIJN man toch zo. Zolang ik hem op tijd en stond verwen met lekkers ziet hij me graag. ? Nu gaat zijn voorkeur vooral uit naar een goed stuk vlees, zoals deze lamskoteletjes. Nu ja, hij heeft het niet echt getroffen met een Food Blogger van het jaar in de categorie Best Baking en Sweets als vrouw. Maar kijk, hij offert zich graag op als proefkonijn. ?

Wordt hij van desserts blij, dan wordt hij van vlees écht gelukkig. Wel, mannekes, na het verorberen van deze sappige, perfect gegaarde lamskoteletjes was hij in de zevende hemel… ? Ik heb serieus punten gescoord bij het begin van het nieuwe jaar! Willen jullie ook het hart van jullie geliefde raken? Zet dan dit vlezeke op tafel met Valentijn! Love will be in the air! ?

Met dank aan mijn ‘fan’ Geert die mij attent gemaakt heeft op de supersite Cookniche!

Tableware: laag bord van Studio Piet Boon uit de Base collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

 

Recept voor lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

(Voor)bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de risotto:
200 g risotto van goeie kwaliteit (ik gebruikte Carnaroli, de koning onder de rijstsoorten)
1 liter lamsfond of gevogeltefond (ik gebruikte een bokaal geconcentreerde bouillon van kip van Fundo)
50 g ongezouten boter
100 g fijngesnipperde sjalot
50 ml witte wijn
125 g erwtjes
125 g tuinbonen
125 g peultjes
100 g spinazie
50 g verse munt
50 g platte peterselie
100 ml lamsfond of gevogeltefond
Zout naar smaak

Voor de lamskoteletjes:
500 g lamskroontje
Olijfolie of arachideolie
Rozemarijn
1 teentje look, gekneusd
Boter
Peper

 

Lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

 

Werkwijze

Voor de risotto:
Blancheer de spinazie, peterselie en munt kort in kokend gezouten water (ca. 30 sec). Haal de groenten uit en dompel ze onmiddellijk in ijswater of spoel ze onder de koud water kraan om hun groene kleur te fixeren. Bewaar wat verse munt voor de afwerking.

Knijp het meeste water uit de groene groenten en doe ze samen met de helft van de lamsfond (of gevogeltefond) in een hoge, smalle mengbeker en mix ze tot een gladde, groene puree met de Bamix uitgerust met het multifunctioneel mes. Voeg indien nodig nog de andere helft van de lamsfond toe om tot een smeuig geheel te komen. Koel alles direct af.

Blancheer de verse erwtjes, tuinboontjes en peultjes in kokend, gezouten water. Spoel ze meteen onder koud water om de kleur te behouden. Laat afkoelen. Wanneer de tuinboontjes en peultjes afgekoeld zijn, snijd je ze in een grote ruitvorm (losanges).

Doe de boter, sjalot en look in een pot en laat alles glazig worden. Laat niet kleuren! Voeg de risottorijst toe en kook voor 2 min, terwijl je constant roert. Voeg de wijn toe en laat die volledig verdampen. Voeg nu de warme lamsfond (of gevogeltefond) toe, 1/3 per keer. De vloeistof moet bijna volledig opgenomen zijn vooraleer het volgende deel toe te voegen. Roer regelmatig in de risotto. Laat de risotto zo gedurende een 20-tal min (al dente) garen.

Voeg de erwtjes, peultjes en tuinbonen toe.

Roer er de groene kruiden puree onder en breng op smaak met peper en zout.

Voeg een scheutje citroensap en een klontje boter toe.

Serveer met verse munt, een takje dille en een takje rozemarijn. Schep er wat van de jus van de lamskoteletjes bij.

 

Voor de lamskoteletjes:
Verwarm de oven voor bij 160° C.

Kruid het lamskroontje rondom met peper en zout.

Verwarm een scheutje olijfolie of arachideolie in een pan en kleur het vlees rondom.

Voeg een takje rozemarijn, de gekneusde look en nog wat boter toe. Bedruip het vlees met het braadvocht van de pan en zet de pan dan in de voorverwarmde oven gedurende 6 min.

Haal het vlees uit en draai het. Bedruip het terug met wat braadvocht en zet het terug in de oven gedurende 6 min volgens de gewenste cuisson. Gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter. Hou het vlees daarna warm onder alufolie. Bij mij heeft het vlees nog zo’n 5 min onder de folie gezeten en het was mooi rosé en sappig, zoals je op de foto’s kunt zien.

 

Lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

 

Bron: recept van de website Cookniche.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

10 Reacties

  1. patricia

    hallo Myriam,

    het ziet er superlekker uit en daarom zal ik niet wachten tot Valentijn om klaar te maken , ik zal het nu zondag al klaarmaken !
    groetjes Patricia

    Antwoord
  2. Daisy

    Hallo Myriam,
    Is het de bedoeling dat je de tuinbonen uit de peulen haalt ? Kan je ook diepvries of uit blik gebruiken ?
    groetjes
    Daisy

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja en ja. Dus ja, je kan diepvries gebruiken en ja, je moet die uit de peul halen. Tuinbonen moeten dubbel gedopt zijn…
      Er verschijnt vrijdag trouwens nog een recept met tuinbonen. Je koopt die grote diepvrieszak dus niet voor niks. 😉
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. patricia

    hallo Myriam,
    ik heb dat nu een tweede keer gemaakt en de risotto vervangen door bloemkool met tuinkruiden een alternatief voor rijst van Delhaize en anders alles hetzelfde en het was ook lekker !
    groetjes Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Leuk om te lezen, Patricia! Een goed idee voor de aanhangers van de Sana keuken!

      Antwoord
  4. Arlette

    Subliem! Bij ons staat het alvast op het lijstje als mogelijke kanshebbers voor het kerstdiners!

    Antwoord
  5. Linda

    Maak je de fond aan met water of puur uit pot

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Lamskoteletjes met groene kruidenrisotto

by Myriam Minne time to read: 3 min
10