Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

Valentijn moet in het teken staan van genieten. Genieten met al je zintuigen. Nu kan ik er wel van genieten om in mijn keuken te staan, maar liever niet op Valentijn. Dat vindt mijn man nl. niet zo fijn. En dus kies ik voor gerechten die ofwel snel klaar zijn, ofwel op voorhand kunnen klaargemaakt worden. Dit laagjesdessert met koffie is er zo eentje. Aangezien de verschillende laagjes moeten opstijven, moet je het wel vooraf maken.

Ik kreeg het handgeschreven recept van een kookvriendin en op de tekening die erbij stak had ze schuine laagjes getekend… Dàt vond ik plezant. Dàt had ik nog nooit gedaan. En voor mijn Valentijn mag het ietsje meer zijn, toch? 😉

 

Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

Nodig voor 6 à 8 glaasjes laagjesdessert met koffie

Voor de koffiegelei:
160 g sterke koffie
1 gelatineblaadje
25 g suiker
30 g water

Voor de pralinéroom:
120 g room
25 g praliné (normaal is dat in een emmertje van 1 kg van Callebaut, maar ik verving het door Nutella)
30 g chocolade

Voor de koffieroom:
150 g room
5 g instant koffie
20 g bloemsuiker

Voor de afwerking:
Enkele speculooskoekjes, verkruimeld
Vanille-ijs

 

Werkwijze

Voor de koffiegelei:
Zet sterke koffie en week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.

Breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot alle suiker is opgelost. Los het uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme suikersiroop.

Giet de suikersiroop bij de koffie.

Zet je glazen schuin (bv. in een eierdoos) en giet in elk glas een bodempje koffiegelei. Zet de glaasjes in de koelkast om de gelei te laten opstijven.

 

Voor de pralinéroom:
Smelt de chocolade in een deeltje van de room. Klop de room op (niet te stijf, want anders lukt het niet meer om er een egaal laagje van te maken in de glaasjes straks!) en meng er de gesmolten chocolade en praliné onder.

Schep een tweede schuin laagje in de glaasjes. Zet koel weg.

 

Voor de koffieroom:
Meng alle ingrediënten samen en klop op. Ook hier niet te stijf. De koffieroom moet zich nog in een egaal laagje kunnen verdelen.

Schep de koffieroom op de pralinéroom in de glaasjes en zet de glaasjes in de koelkast tot je ze wil serveren.
Alle bovenstaande stappen kunnen makkelijk een dag voor je visite hebt.

 

Afwerking

Verkruimel wat speculoos over de glaasjes en schik er een klein bolletje (vers) vanilleijs op. Omdat het zo al moeilijk genoeg was om een deftige foto te maken, liet ik dat bolletje vanilleijs weg. (Glaasjes zijn supermoeilijk om goed in beeld te brengen).

Serveer meteen.

 

Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: