Hap en Tap logo zonder streep
Kabeljauw

Kabeljauwfilet met gegrilde mango en rode uienkonfijt

10 nov 2014 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Rode uienkonfijt bij kaas of een stukske (wild)paté? Jazeker, graag! Maar bij vis? Ben je nu helemààl gek geworden, Myriam? Nee hoor, jullie kunnen gerust zijn. En als ik eerlijk mag zijn, ik had er zelf ook ernstige bedenkingen bij toen de uitnodiging voor een blogevent bij Callas Confiture in mijn mailbox belandde:

“Een appel met veenbessenkonfijt en een toastje paté met uienkonfijt zijn pure nostalgie in het wildseizoen of tijdens de kerstfeesten. Tijdens het blogevent spoort Karen je in haar eigen keuken aan om te gaan experimenteren met haar drie najaarskonfijten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een toastje braambessen-laurierkonfijt met een stukje Roquefort? Of van een exotisch gemarineerde kabeljauwfilet met mango en rode-uienkonfijt?”

Mijn interesse was gewekt en ik bevestigde stante pede mijn aanwezigheid. En dat heb ik me niet beklaagd. Ten eerste was er het gezellig samenzijn met een aantal blogsters die ik nog niet kende, maar die ik vanaf nu met veel plezier volg: Mélanie van Illyvanilly, Jozefien van Goestjes, Marieke van Au Bain Marieke, Joke van De Hipste Adresjes van Gent en de tweelingzusjes Deborah en Jasmina van Why Not Monday. Maar er was ook en vooral de hartelijke kennismaking met Karen Depoorter, zeg maar Madame Callas, een vrouw naar mijn hart: grappig, gedreven, vlotte babbelaar,… (Herkende ik daar stiekem een paar karaktertrekjes van mezelf? Hihi!)

Confituur die smaakt zoals onze grootmoeders ‘m maakten

Ze vertelde honderduit over haar start. Hoe ze in de communicatiesector werkte, maar de job beu was. Hoe ze heel graag confituur maakte met het fruit uit haar eigen tuin. Hoe heel haar keuken vol pruimenconfituur stond en haar man en kinderen ‘noch weg noch weer konden’. Hoe de bal aan het rollen ging en ze op een bepaald moment besliste om ervoor te gaan, een pand zocht en vond en met knikkende knieën erin trok, zelf haar koperen ketels en dozen met potten confituur versleurend. Ik hing aan haar lippen. Wat een klassedame!

Ondertussen veroverde Karen de voorbije jaren het land met haar natuurlijke, originele en ambachtelijke confituren van topkwaliteit. Ze maakt die met veel liefde, geduld, de beste ingrediënten en zonder bewaarmiddelen in open koperen ketels op haar fornuis in Gent. Haar assortiment vind je enkel in de beste winkels en wordt gesmaakt door fijnproevers, tal van topchefs, culinaire professionals zoals kaashandelaren en slagers, en door iedereen die houdt van ambachtelijke kwaliteit. Callas Confiture biedt ondertussen 25 creaties aan. Naast het alom bekende assortiment confituren zijn er ook geleien, marmelades, vruchtenboters en nu dus ook 3 konfijten.

Naast oerklassiekers als rode-uienkonfijt en veenbessenkonfijt presenteert het Gentse merk ook een originele braambessen-laurierkonfijt. Heerlijk bij feestelijke klassiekers, verrassend bij zelfbedachte smaakcombinaties én origineel als cadeautje.

Op de wikkel van elk potje staat een recept afgedrukt: met de veenbessenkonfijt wordt een aperitiefglaasje van zalm met erwtjes gemaakt, de braambessen-laurierkonfijt dient als basis voor een braambessen-lauriersaus (ideaal als marinade of om vlees te lakken tijdens het grillen) en de rode uienkonfijt wordt gepresenteerd bij kabeljauwfilet met gegrilde mango.

Ondergetekende kon tijdens het blogevent ontdekken dat dit, in tegenstelling tot wat eerst gedacht, helemaal geen bizarre foodpairingkronkel is van La Callas, maar een heel geslaagde combi. Probeer dit evenwel niet met de konfijten (veel te zoet en met veel te grote peperkorrels) die je in de supermarkt vindt. Je moet er echt wel een potteke veenbessenkonfijt van Callas Confiture voor kopen (voor de verkooppunten klik hier) en terwijl je dan toch bezig bent, koop ze ineens alle 3. Ze zijn stuk voor stuk T.O.P.! Mijn persoonlijke favoriet is de originele braambessen-laurierkonfijt. Die zou ik gewoon zo kunnen oplepelen. Ik probeer er binnenkort mee aan de slag te gaan als afwerking van een chocolade panna cotta.

Maar first things first. Het recept! Mijn excuses voor de foto Hap & Tap onwaardig, maar ik ga volgende week een workshop “Foodfotografie bij kunstlicht” volgen. Er is dus beterschap op komst.

Nodig voor 4 personen

4 stukken kabeljauwfilet
4 el Callas Confiture rode uienkonfijt
2 rijpe mango’s
Peper en zout
Een beetje boter

Voor de marinade:
1 el honing
5 el sojasaus
Een scheutje arachide-olie
Een stuk geraspte gember van een duim groot
Sap van 1 limoen
Zwarte peper
Een beetje zout

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.

Laat de vis een uur marineren in de kom op een frisse plaats.

Verwarm de oven voor op 180° C en bak de kabeljauw gedurende 10 à 15 minuten. Overgiet regelmatig met de marinade.

Snij intussen dunnen schijfjes van de mango en laat ze grillen in een grillpan in een beetje boter.

Plaats een schijfje gegrilde mango op de kabeljauw en werk af met 1 el Callas Confiture rode uienkonfijt.

Serveer met een patatje in de schil en een frisse salade.

Bron: recept van Karen Depoorter van Callas Confiture.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Kabeljauwfilet met gegrilde mango en rode uienkonfijt

by Myriam time to read: 3 min
0