- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

Vorige week was ik uitgenodigd voor een foodpairing workshop met lamsvlees. Organisator: Delhaize. Place to beLes Secrets du Chef, in het nieuwe shoppingcentrum Docks Bruxsel (waar ik nog nooit geweest was, dit was dé gelegenheid). Chef van dienst: Delhaize ambassadeur en chef Jeroen De Pauw. Lekker lamsvlees staat voor mij, samen met asperges en rabarber, gelijk aan LENTE! En nu kijk ik – meer dan ooit – uit naar de lente.

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

Het mailtje van Aurelie deed me dan ook instant watertanden: “Binnen minder dan twee maanden is het alweer Pasen. Lamsvlees is tijdens die periode steeds een topper aan de feesttafel. Sinds enkele jaren kiest Delhaize bewust voor lamsvlees van Keltische bodem, want het is lekker duurzaam. Een bout, kroontje of gehakt? De malse structuur en de frisse, kruidige aroma’s van het jonge vlees doen alle foodies zwijmelen. Hopelijk jou ook? ?” Jazeker!

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

Om de diverse facetten en bereidingswijzen van lamsvlees beter te leren kennen maar ook inspiratie op te doen voor je paasmenu, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan een leuke kookworkshop. Samen met onze ambassadeur en chef Jeroen De Pauw zal je aan foodpairing doen: op basis van een “flavour map” zal je lekkere smaakcombinaties ontdekken die passen bij lamsvlees. Ideaal om lamsvlees op een verrassende manier te leren kennen.”

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

Nu heb ik al een hoog aantal jaren op de teller staan en heb ik lamsvlees dan ook al op ‘duusd’ manieren bereid, maar ik ben altijd benieuwd naar nieuwe ideetjes. En die kregen we. De 5 recepten van Jeroen zetten mij (lees: ons allemaal, alle 12 aanwezige bloggers waren unaniem) in vuur en vLAM! Ebdem? ?

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

En aangezien ik in een goeie bui ben deel ik de recepten met jullie. Mijn persoonlijke favorieten? De canapé en de souvlakis. Die ga ik nog maken! Welk gerecht ik maakte in de workshop? De lamsburgers met komkommerspaghetti. ’t is te zeggen. Ik heb een half uur geworsteld met zo’n spiraalsnijder… ?

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

CANAPÉ MET LAMSFILET EN ZOETE AARDAPPEL

Ingrediënten:
Lamsfilet
3 rode paprika’s
100 g cashewnoten
2 zoete aardappels
150 g jonge geitenkaas
1 doosje kwalitatieve ansjovis
Harissa naar smaak
Grof zout of Maldon zout
1 doosje citroentijm

 

Bereiding:
Snijd de zoete aardappel in schijfjes, grill ze en gaar ze verder in de oven.

Snijd de paprika’s in stukken zonder de pitten en gaar ze even in een beetje water, giet ze af en mix ze nadien met de cashewnoten en een beetje harissa en zout.

Kruid en bak de lamsfilet rosé en snijd ze in fijne reepjes.

Dresseer op de canapés van zoete aardappel de paprikasalsa, gekruimelde geitenkaas, een stukje ansjovis, een stukje van het lamsvlees en verse citroentijm.

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

THAÏSE SOUVLAKIS MET AZIATISCHE SIDE DISH SALADE

Ingrediënten:
1⁄2 lamsbout
Doosje rode pepers
Gember
1 teen look
Citroengras
Sjalot
Fles gembersiroop
Flesje sojasaus
1⁄2 doosje sesamzaadjes
1 doosje sojascheuten
1⁄2 zakje jonge wortelen
1 zakje sugarsnaps
1 bussel lenteui
1 doosje koriander
1 doosje mini groene asperges
1 doosje mini maïs
6 limoenen

 

Bereiding:
Maak een salade door de worteltjes, sugarsnaps, lenteui, mini asperges en mini maïs in zeer fijne gelijke julienne te snijden.

Maak in een kom een lichte jus van limoensap, look, koriandersteeltjes, pepertje, gember, citroengras en laat dit alles marineren met een scheutje koud water.

Maak ook een siroop met look, sojasaus, gembersiroop, pepers. Laat even doorkoken op een vuurtje en smeer er nadien de souvlakis mee in. Laat ze even marineren.

Zeef nu de vinaigrette en giet ze over de julienne. Laat de groenten even pekelen, bak ondertussen de souvlaki. Serveer ze nadien op de Aziatische salade, werk het geheel af met gesnipperde koriander.

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

LAMSBURGERS MET YOGHURT EN KOMKOMMERSPAGHETTI, HUMMUS VAN ERWTEN EN LIMOEN

Ingrediënten:
15 lamsburgers
1⁄2 liter yoghurt
1⁄2 bol look
250 gr erwten
1⁄2 pot tahini
Olijfolie
2 limoenen
1 bussel verse munt
1 bussel verse peterselie
Peper en zout
3 komkommers

 

Bereiding:
Meng de yoghurt met peper en zout en een teentje geperste look.

Doe in de blender de erwten, olijfolie, limoensap een beetje tahini en peper en zout en wat verse munt en platte peterselie.

Snijd de komkommer zonder de zaadjes in zeer fijne spaghetti met een mandoline. Kruid met peper, zout, olijfolie en wat limoensap.

Bak de burgertjes en serveer met de komkommer spaghetti met yoghurtsaus en erwtenhummus.

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

LAMSKOTELET MET EEN CHIMICHURRI SALSA

Ingrediënten:
15 lamskoteletten
1⁄2 bol look
Olijfolie
Platte peterselie
Koriander
Rozemarijn
Salie
1⁄2 doosje chilipepers
2 citroenen
Peper en zout
Tijm

 

Bereiding:
Kruid de lamskoteletten met peper en zout en een beetje tijm.

Maak nu de chimichurri. Stamp de teentjes look samen met een scheut olijfolie fijn in een vijzel. Meng er nadien de fijngehakte peterselie, koriander, rozemarijn, salie en chilipeper onder. Breng op smaak met peper en zout en voeg wat extra olijfolie toe. Werk de chimichurri net voor het serveren af met de zeste en het sap van een citroen.

Grill de koteletten à la minute en serveer met de chimichurri.

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

DURUM MET LAMSWORSTJES EN RELISH

Ingrediënten:
15 kleine fajita broodjes
15 merguez worstjes
1 kg witte kool fijngesnipperd
Witte wijnazijn
Peper en zout
2 eetlepels suiker
1⁄2 doosje komijn zaadjes
2 granaatappels
1⁄2 bussel radijzen
1 doosje bieslook
3 avocado’s
1 rode chili
2 limoenen
Olijfolie
1⁄2 teentje look

 

Bereiding:
Doe de fijngesnipperde witte kool in een kom en kruid met peper en zout. Doe er een flinke scheut azijn bij, 1 lepel suiker, een scheutje koud water en de komijn.

Voeg er ook plakjes radijs aan toe en wat gesnipperde bieslook. Laat dit een half uurtje trekken zodat de witte kool zachter wordt.

Maak een guacomole door de rijpe avocado’s te pletten met olijfolie, limoensap, zout, gesnipperde chili en een teentje look.

Bak de merguez en leg ze op de wrap samen met een lepel guacomole. Doe er wat granaatappelpitten op en rol op!

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

 

Bedankt Delhaize voor de leerrijke lamspairing én Bord Bia voor het meest heerlijke vlees!
Bedankt Jeroen voor je enthousiasme. Altijd fijn om je aan het werk te zien.
Bedankt Kris, Bart, Anniek, Tineke, Myriam, Anna en Alicia voor het gezelschap! Altijd big fun met jullie!

 

Jeroen De Pauw kookt 5 keer met lamsvlees van Delhaize

Related Post