1. het recept is helemaal niet moeilijk en dus ideaal voor wie niet goed kan koken maar wΓ©l zijn/haar partner culinair wil verwennen,
2. ik zou de heek vervangen door skrei, dΓ© love fish die enkel rond Valentijn verkrijgbaar is en
3. de curry en piment d’Espelette zorgen voor de pikante toets… De … vul je zelf maar in.
Uiteraard houd ik jullie niet tegen mochten jullie dit recept voor jullie nieuwjaarsdiner willen gebruiken. Ik kan het begrijpen dat jullie niet willen/kunnen wachten tot Valentijn om het te proeven.Β ?
Recept voor in bierbeslag gefrituurde skrei met currysaus
(Voor)bereiden: Β± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Nodig voor 4 personen:
4 stukken skrei (of heek, of schelvis of kabeljauw met vel) van 80 g
2 dl pils
150 g zelfrijzende bloem
1 tl zout
Limoenzeste en piment d’Espelette
Voor de currysaus:
1 fijngesneden ui
2 teentjes look
2 el boter
1 el currypoeder
2 dl zoete “late oogst” wijn
5 dl kippenbouillon
2 dl kokosmelk
Zeste en sap van 1 limoen
Snufje zout
Werkwijze
Klop bier, bloem en zout tot een beslag. Bloem de skrei, dip de skrei in het beslag en frituur de skrei op 180Β° C tot die goudbruin ziet.
Fruit voor de saus ui en look aan in een beetje boter. Voeg het currypoeder toe wanneer de ui zacht is en fruit het geheel nog een minuut. Voeg de zoete wijn toe en laat het geheel reduceren tot de uienmassa glazig is. Voeg dan kippenbouillon toe en reduceer tot de helft. Voeg dan kokosmelk, limoensap en geraspte limoenzeste toe. Kruid met een snufje zout. Passeer de saus door een vergiet. Mix voor het beste resultaat vlak voor het serveren de saus met een handmixer.
Serveer een paar lepels schuimige saus in een bol plaats daarop het gefrituurde stuk skrei. Werk af met zeste van limoen, piment d’Espelette en een snufje zout.
Bron: recept van Michael Yates van Sail & Anchor in het december nummer van Culinaire Ambiance.
0 reacties