- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

Ik ben jarig vandaag. (Bloemen noch kransen graag. 😉 Op mijn leeftijd verjaar je (liever) niet meer.) En wie verjaart, trakteert! Allez, bij ons op het werk is dat toch de goede gewoonte. En zo gebeurde het dat ik zondag deze meringuerol bakte voor de collega’s en dat noch mijn man, noch ikzelf ervan mochten proeven… Wat een straf! Alleen de uiteinden die toch moesten afgesneden worden om de meringuerol presentabel te maken, verdwenen in onze monden. En die smaakten… naar meer. Maar ja, want ik heb 20 jonge wolven van collega’s en aan een halve taart hebben die niet genoeg. Ik bakte trouwens niet een maar twee taarten. De andere presenteer ik jullie vrijdag.

Met dank aan De Tafelfee voor het lenen van de groene schaal!

 

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

 

Ingrediënten:

Voor de meringuerol:
4 eiwitten
150 g lichte basterdsuiker
1 tl maïzena
1 tl witte wijnazijn
1tl vanille-extract
75 g hazelnoten, fijngemalen in de keukenmachine
50 g fijngehakte hazelnoten

Voor de vulling:
100 g slagroom
250 mascarpone
3-4 el Frangelico (of andere hazelnotenlikeur) of Amaretto
1 tl vanille-essence

Voor de karamelsaus:
1 zakje zachte karamels
Poedersuiker

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170° C en bekleed een bakplaat (20×30 cm) met een vel bakpapier. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Voeg schep voor schep de suiker toe en klop steeds goed tot de volgende schep. Spatel dan met de hand voorzichtig de maïzena en de azijn door het beslag en vervolgens de gemalen hazelnoten. Bestrooi met de fijngehakte hazelnoten. Bak de meringue 20 minuten: hij moet een bleke licht gouden kleur hebben en veerkrachtig aanvoelen. Haal hem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Voor de vulling:
Klop de slagroom net stijf. Spatel de mascarpone erdoor en breng op smaak met de Frangelico en vanille-essence. Spreid een schone theedoek uit over het aanrecht en leg de meringue er voorzichtig op, met de hazelnootkant naar beneden. Pel het bakpapier van de meringue af, smeer het roommengsel erover uit en rol de meringue heel voorzichtig op. Hij kan een beetje barsten, maar dat is niet erg.

Voor de karamelsaus:
Smelt de zachte karamels in een steelpannetje op laag vuur tot een vloeibare saus. Roer er eventueel wat water of melk doorheen, 1 of 2 eetlepels is vaak al genoeg. Giet de karamelsaus in dunne stralen over de rol uit. Leg de hazelnootmeringue-rol op een mooie schaal en bestrooi royaal met poedersuiker.

 

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

 

Bron: recept ontdekt op het Facebook profiel van Marga Nijhuis die de mosterd (matter of speaking) haalde bij Yvette van Boven die het recept maakte voor Libelle.

Related Post