Hap en Tap logo zonder streep
Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

9 mrt 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik ben jarig vandaag. (Bloemen noch kransen graag. ๐Ÿ˜‰ Op mijn leeftijd verjaar je (liever) niet meer.) Enย wie verjaart, trakteert! Allez, bij ons op het werk is dat toch de goede gewoonte. En zo gebeurde het dat ik zondag deze meringuerol bakte voor de collega’s en dat noch mijn man, noch ikzelf ervan mochten proeven… Wat een straf! Alleen de uiteinden die toch moesten afgesneden worden om de meringuerol presentabel te maken, verdwenen in onze monden. En die smaakten… naar meer. Maar ja, want ik heb 20 jonge wolven van collega’s en aan een halve taart hebben die niet genoeg. Ik bakte trouwens niet een maar twee taarten. De andere presenteer ik jullie vrijdag.

Met dank aan De Tafelfee voor het lenen van de groene schaal!

 

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

 

Ingrediรซnten:

Voor de meringuerol:
4 eiwitten
150 g lichte basterdsuiker
1 tl maรฏzena
1 tl witte wijnazijn
1tl vanille-extract
75 g hazelnoten, fijngemalen in de keukenmachine
50 g fijngehakte hazelnoten

Voor de vulling:
100 g slagroom
250 mascarpone
3-4 el Frangelico (of andere hazelnotenlikeur) of Amaretto
1 tl vanille-essence

Voor de karamelsaus:
1 zakje zachte karamels
Poedersuiker

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170ยฐ C en bekleed een bakplaat (20×30 cm) met een vel bakpapier. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Voeg schep voor schep de suiker toe en klop steeds goed tot de volgende schep. Spatel dan met de hand voorzichtig de maรฏzena en de azijn door het beslag en vervolgens de gemalen hazelnoten. Bestrooi met de fijngehakte hazelnoten. Bak de meringue 20 minuten: hij moet een bleke licht gouden kleur hebben en veerkrachtig aanvoelen. Haal hem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Voor de vulling:
Klop de slagroom net stijf. Spatel de mascarpone erdoor en breng op smaak met de Frangelico en vanille-essence. Spreid een schone theedoek uit over het aanrecht en leg de meringue er voorzichtig op, met de hazelnootkant naar beneden. Pel het bakpapier van de meringue af, smeer het roommengsel erover uit en rol de meringue heel voorzichtig op. Hij kan een beetje barsten, maar dat is niet erg.

Voor de karamelsaus:
Smelt de zachte karamelsย in een steelpannetje op laag vuur tot een vloeibare saus. Roer er eventueel wat water of melk doorheen, 1 of 2 eetlepels is vaak al genoeg. Giet de karamelsaus in dunne stralen over de rol uit. Leg de hazelnootmeringue-rol op een mooie schaal en bestrooi royaal met poedersuiker.

 

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

 

Bron: recept ontdekt op hetย Facebook profiel van Marga Nijhuis die de mosterd (matter of speaking)ย haalde bij Yvette van Boven die het recept maakte voor Libelle.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

26 Reacties

  1. martine

    gelukkige verjaardag en nogmaals bedankt voor de mooie recepten.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Martine. Ik ben altijd blij als mijn verjaardag voorbij is. ๐Ÿ˜‰

      Antwoord
      • Henk De Winne

        Toch nog proficiat Myriam , wel een beetje laat .
        Mag je de hazelnootmerenque een dag op voorhand maken ?
        Henk

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dag Henk
          Bedankt voor je wensen!
          Ja hoor, dat mag je zeker. Je kan er wel voor opteren om de rol pas op het laatste moment in te smeren met de vulling om te vermijden dat de meringue slap wordt.
          Smakelijk! ๐Ÿ™‚

          Antwoord
    • Andrea De Wit

      Prroficiat met je verjaardag. Vissen zijn zeker gelijkgestemde zielen wat koken betreft.
      Een vraagje voor de karamel. Wat gebruik je daar voor.?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Andrea
        Merci voor je verjaardagswensen!
        Ik gebruikte karamelsnoepjes van Lutti: Lutti milk met volle melk. Maar je kan hier ook Werther’s of zo voor gebruiken. Maakt niet zoveel uit.
        De snoepjes laten smelten op een zacht vuurtje en klaar! ๐Ÿ™‚
        Liefs
        Myriam

        Antwoord
  2. Ingrid

    Hip, hip, hoera. Voor jou en de taart.

    Antwoord
  3. Ilse

    Ondanks het feit dat je niet graag (meer) verjaart : toch een gelukkige verjaardag toegewenst ! De merengue-rol ziet er alleszins superlekker uit ! Grtjs, ilse.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Ilse!
      En ja, die meringue-rol verzachtte de pijn. ๐Ÿ˜‰

      Antwoord
  4. ohladybake

    happy b-day myriam!
    en wat een prachtige taart zeg…zullen de collega’s wel gelukkig mee geweest zijn!
    liefs

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hey Annelies
      Ja hoor, de collega’s waren ‘dik’ tevreden. ๐Ÿ˜‰
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  5. Henk

    Hallo Myriam ,
    Ik wil die merenquerol maken voor 20 pers.
    Hoeveel eiwit zou ik gebruiken aub ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      In dat geval zou ik het recept verdubbelen. Ik schat dat er een 10-tal stuks gekomen zijn uit dit recept.
      Succes en vooral smakelijk! ๐Ÿ™‚
      Myriam

      Antwoord
  6. Jackie

    Can you post this in English?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hello Jackie
      I’m afraid I can’t. But can’t Google Translate help you?
      Have a nice day.
      Myriam

      Antwoord
  7. renata cigler-gandolfo

    hi, myriam, from slovenia

    l have one question…
    in the recipe you wrote exactly:

    1 tsp white wine vinegar 1 tsp

    what does it mean?
    1 tsp white wine AND 1 tsp vinegar
    or just 1 tsp white wine vinegar?

    thank you for your response, l would like to try thid recipe.

    renata

    Antwoord
  8. Lisa

    Ik heb de hazelnoot merengue vandaag gemaakt voor morgen bij de koffie. Hoe bewaar je hem het best ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zou hem afgedekt in de koelkast bewaren. Smakelijk!

      Antwoord
      • Fabienne

        Ik heb deze meringue vandaag gemaakt en de smaak is echt top maar de meringue zelf is zo mals geworden dat ik eerder het gevoel heb dat ik een lekkere mousse aan het eten ben,terwijl ik dacht dat het een beetje krokant zou zijn. Hoe moet hij zijn ,mals of krokant? Zou hem graag nog eens maken ….

        Antwoord
        • Myriam Minne

          De meringue moet inderdaad aan de malse kant zijn, want anders – als hij te hard/krokant is – ga je hem niet kunnen rollen, Fabienne.
          En uiteindelijk is het de smaak die telt, toch?

          Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus

by Myriam Minne time to read: 2 min
26