Groentechips kan je kant-en-klaar kopen in een zakje, da’s een feit, maar… je kan die ook zelf maken! Veel gezonder, smakelijker en gewoon tof als je je gasten kan vertellen dat je de groentechips zelf maakte. Neen, ik gebruikte niet mijnΒ friteuse of mijn oven (want dan zijn ze weer niet meer zo gezond), zoals je zou verwachten, maar de voedseldroger van Domo.
Mijn eerste experiment was niet goed: mijn chips waren wel min of meer droog, maar niet krokant. En dus ging ik een tweede keer aan de slag met hetzelfde recept. Ja, ik ben nogal eenΒ aanhouder. En perfectionistisch, dat ook ja. Deze keer riep ik eerst mijn hulplijn in: mijn chef van Spermalie. Die wist me te vertellen dat ik de zoete aardappel kort moest blancheren in kokend gezouten water met een scheutje citroensap en daarna droogdeppen en daarna een hele nacht laten drogen in de voedseldroger.
Zo gezegd, zo gedaan. Als een klein kind dat niet kan wachten tot de ochtend van Sinterklaas lag ik te woelen in mijn bed. En jawel hoor, deze keer waren de chips helemaal zoals ze moesten doen: zo krokant als hun collega’s uit een zakje, alleen veel gezonder, want puur natuur! Er komt geen drupje olie en geen E-nummertje aan te pas.
Bedankt Domo dat ik dit toestel mocht uittesten.
Nodig voor een 20-tal groentechips
125 g gerookte Ardense forelfilets
100 g zure room
1 grote zoete aardappel
1 potje zalmeitjes en/of lompviseitjes
Enkele takjes dille voor de afwerking
Peper en zout
Werkwijze
Schil de aardappel en blancheer hem kort in kokend gezouten water met een scheutje citroensap. Laat hem afkoelen en snijd hem met een mandoline op de dunste stand in flinterdunne schijfjes. Droog de plakjes af met een schone theedoek.
VerdeelΒ de aardappelplakjes met voldoende tussenruimte op de plateaus van de Domo voedseldroger en laat ze gedurende 12 uur drogen op stand 1.
Mix de gerookte forelfilet en de zure room fijn in een blender. Kruid met peper en (weinig) zout. Schik de groentechips in een schaal. Beleg elke chip met forelmousse met behulp van een theelepel. Werk af metΒ zalmeitjes en/of lompviseitjes en plukjes dille.
Tip: heb je geen voedseldroger zoals ik, dan nog kan je de groentechips zelf maken. Leg de aardappelplakjes op bakpapier en besprenkel ze met olijfolie. Bak 10 Γ 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180Β° C.
Bron: aangepast recept uitΒ Nest Koken 100 Heerlijk feestelijke gerechten nr 26 editie winter 2015.
Ga ik proberen, ik heb namelijk hetzelfde probleem bij mijn pogingen met de voedseldroger. Geldt het blancheren voor alle groente?
Wat betreft de aanhouder…. dit weekend 4x madeleines gemaakt, uiteindelijk tevreden met het resultaat. Nu de uitdaging groentechips maar weer eens aangaan
Hey Ageeth
Geen idee eigenlijk. Ik kan het eens navragen bij mijn leraar aan de hotelschool voor jou!
Volgens mij kan je er niks verkeerd mee doen, als je de groenten eerst eens kort blancheert, niet?
Succes en smakelijk!
Groetjes
Myriam
Goeiemorgen
Hoelang is kort blancheren?
Bedankt!
Danielle,
Ik liet die van mij een 4-tal minuutjes blancheren in het kokende, gezouten water.
Succes!
Myriam
Bedankt!
Hallo Myriam, 3 maal raden wat er zojuist aan mijn voordeur stond. Een fooddryer maar dan van Princess. Ik probeer zeker je hapje uit. Fijne Kerstdagen, geniet ervan!
Da’s ook wel toevallig! Succes ermee!
Liefs
Myriam
Weer een heerlijk hapje! Simpel en snel. Ik heb geen voedseldroger en heb de chips in de oven gemaakt.
Wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren, Isabel!
Liefs
Myriam
Dag Myriam, als ik de chips in de oven maak, moet ik dan ook eerste de aardappel best blancheren ?
Als je ze eerst blancheert, zullen ze minder lang in de oven moeten, Inge. Maar het is geen must.