Ik ben dol op kaas. Met kaas kan je bij mij niks verkeerd doen. Oude kaas, jonge kaas, blauwschimmelkaas, geitenkaas,… noem maar op en I love it!Β Toen mijn collegaatje dat de I Love Cheese FB-pagina beheerde, uitviel met rugklachten, lag het dan ook voor de hand dat ik deze pagina van haar zou overnemen. Mijn opdracht gaat trouwens verder dan alleen maar de Facebook community managen. Ik mag ook recepten ontwikkelen met de kazen van Savencia: Passendale, Chavroux, PΓ¨re Joseph, St. MorΓͺt,…
Als je vraagt naar mijn favoriet, dan aarzel ik niet: Chavroux en de nieuwe Chavroux La Mousse! Mmmmmmh. Dus toen ik dit recept voor een geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur ontdekte op de site vanΒ The Great British Chefs (mijn nieuwste ontdekking), maar uiteraard de gebruikte Engelse geitenkaas (Bosworth Ash Log) niet kon vinden, twijfelde ik geen moment om mijn prΓ©fΓ©rΓ©, Chavroux, te gebruiken. Het resultaat was een heerlijk hapje: de geitenkaas matchte perfect met de zoete rode uienconfituur. Eentje dat niet zou misstaan op je kerstdiner. Yep, daar ben ik weer… Nog 130 dagen tot Kerstmis!Β ?
IngrediΓ«nten
Voor de rode uienconfituur:
Olie
400 g rode uien, in dunne plakjes gesneden
1 teentje look, geperst
4 g zout
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
3 takjes tijm
50 ml balsamicoazijn
350 g rode bessen gelei
Voor de bodem:
Zout
120 g bladerdeeg (ik gebruikte een vel bladerdeeg van Herta waarvan ik na het bakken 120 g afwoog)
20 g sesamzaadjes
20 g maandzaadjes
120 g ongezouten boter
Voor de cheesecake:
100 g roomkaas (type Philadelphia)
250 g Chavroux piramide natuur
150 ml volle room
1 blaadje gelatine
Voor de afwerking:
1 handvol micro cress
Werkwijze
Maak om te beginnen de rode uienconfituur. Doe een beetje olie in een grote pan en bak de dun gesneden ui en look met het zout tot de uien hun vocht afgeven en zacht zijn.
Wikkel de kruidnagels, de jeneverbessen en de tijm in een doekje en doe ze samen met de balsamicoazijn en de rode bessengelei in de pan. Ik had geen doekje en gebruikte een thee-ei. Laat ca. 30 min sudderen.
Verwijder het doekje (of in mijn geval het thee-ei) uit de pan en laat de inhoud van de pan afkoelen in de koelkast tot je hem nodig hebt voor gebruik. Het moet op confituur gelijken.
Verwarm de oven voor bij 175Β° C.
Maak nu de bodem. Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif dat in de oven gedurende ca. 10 Γ 15 min of tot het deeg goudbruin kleurt. Laat afkoelen en trek het bladerdeeg uiteen. Cutter het deeg samen met de zaadjes in een blender. Gebruik de zachte boter om het deeg samenhangend te maken.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en rol de bodem uit tot ca. 1/2 cm dik. Leg het deeg in de bakvorm en druk stevig aan tot je een egale laag bekomt. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Klop voor de toplaag de 2 kaassoorten samen tot ze zacht zijn. Doe de room in een klein pannetje, breng aan de kook en zet apart.
Week de gelatine in ruim koud water gedurende 4 min, knijp er het overtollige water uit en klop de gelatine door de warme room om op te lossen. Klop de room nu samen met de kaassoorten tot alles goed gemengd is en zacht, zonder klonters.
Giet de kaasmengeling op de opgesteven bodem en laat 2 Γ 3 uur opstijven tot de cheesecake stevig is.
Gebruik een uitsteekvorm van 2,5 cm diameter of gebruik een scherp mes om de cheesecakes in rondjes, vierkantjes of een vorm naar keuze te snijden. Waarom zou je niet opteren voor sterren met Kerst of voor hartjes met Valentijn?
Werk elk geitenkaas cheesecake hapje af met rode uienconfituur en een micro cress blaadje en serveer meteen.
Bron: recept vertaald van de website Great British Chefs.
Dank voor het “alweer” schitterend recept.
Staat genoteerd voor de volgende feestmaaltijd.
Mieke
Heel graag gedaan, Mieke. Jij bedankt voor het volgen van mijn blog! ?
Beste Myriam
Een vraagje.
Ik zoek die kleine bakvormpjes voor die petit tarte
En wel in de maat van 4 of 5 cm.
Ik kwam ze ooit tegen maar weet niet meer op welke site.
Weet u fit misschien.
Grt Eliane
Bedoel je zoiets, Eliane: https://alatarte.be/product/mini-muffinvorm-24-stuks-easy-baking-birkmann/
hoeveel wegt de gelatine die hier werd gebruikt?
Geen idee, Lena. Ik gebruik altijd de grote blauwe dozen die ik bij Horeca Totaal koop.
Ik vermoed 3 gram voor 1 blaadje.
Succes!
Bedankt! Ik weet daarmee voldoende
Groeten,
Lena
Hoi Myriam,
Ik zou de hapjes binnenkort graag willen maken maar ik kan niet vinden hoeveel je uit het recept kan halen? Zien er heerlijk uit!
Groetjes Eefke
Dag Eefke
Als ik het me goed herinner, dan haalde ik hier een 5-tal hapjes uit.
Van de uienconfituur had ik wel nog over, maar die kan je altijd nog serveren bij een stukje wildpastei bv. Die bewaart lang in de koelkast.
Smakelijk!
Heey hai! Super gaaf recept , ik
Had alleen een vraag op wat voor soort plaat maak je dit en hoeveel
Personen haal je ongeveer uit een recept ?
Groetjes julia
Dag Julia
Als ik het me goed herinner, dan haalde ik hier een 6-tal hapjes uit.
Wat dat bakblik betreft, ik vermoed dat ik een bakring gebruikte van ca. 20 cm diameter.
Maar als je dit te moeilijk vindt (of vindt dat je hierdoor teveel waste hebt), dan kan je dit hapje evengoed in glaasjes maken: even mooi, even lekker!
Succes!
Myriam
Hoi Myriam,
Wat een prachtige amuse! Kun je misschien aangeven wat de bereidingstijd is? Zou het hapje ook van te voren gemaakt kunnen worden en 3-4 dagen in de koelkast bewaard kunnen worden denk je?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Kyra
Dag Kyra
Veel werk is dit niet. Het meeste tijd heb je nodig om alles te laten opstijven.
Als je dit op voorhand maakt, dan zou ik je aanraden om het hapje in een glaasje te serveren. Dan is het niet zo erg als het wat uitzakt. En nog een tip: dek de hapjes/glaasjes zeker af met plasticfolie, want zuivel neemt snel geuren en smaken op van andere dingen in je koelkast.
Succes en smakelijk!
Myriam
PS In een glaasje is dit ook mooi. Ik maakte het ooit tijdens een kookles die ik gaf om de tegenovergestelde reden: er was toen te weinig tijd om het goed te laten opstijven.
Hoi Myriam, bedankt voor je duidelijke reactie en tips!
Ik kijk er naar uit om het te maken!
Hoi Kyra, waar zou ik de rode bessen gelei kunnen kopen?
Lijkt me een leuk overgangshapje na t hoofdgerecht en voor t toetje voor n etentje met onze eetclub.
Groetjes Marianne
Dag Marianne
Aangenaam. Myriam is mijn naam en niet Kyra. π
Ik doe al mijn boodschappen in 1 van de 2 hypermarkten bij mij in buurt, St. Denijs Westrem en Oostakker, en ik vermoed dat ik daar ook gewoon die confituur gekocht heb. Ik herinner me niet dat ik speciaal naar een andere winkel ben moeten rijden.
Succes!
Myriam
PS Als het snel moet gaan, dan kan je dit receptje perfect in glaasjes bereiden. Aangezien je over een eetclub spreekt, vermoed ik dat jullie geen uren hebben om het te laten opstijven. In een glaasje: even mooi en even lekker!
Hoi Kyra, waar koop je rode bessengelei?
Groetjes Marianne