Gegrilde tonijn, granité van basilicum

Het is zomer! En dan houd ik er wel van om vrienden uit te nodigen voor een tuinfeest in mijn pas heraangelegde tuin. Die zag er fantastisch uit. Voltooid verleden tijd, inderdaad. Mijn man en ik vroegen onze tuinman om een nieuw gazon aan te leggen. Aangezien we een hondje hebben, Carlos (een Cavalier King Charles), was zaaien uit den boze. Dus kozen we noodgedwongen voor de (duurdere) oplossing: grasmatten. Op drie dagen was de klus geklaard en genoten we van de groenste grasmat van Lochristi. En toen werd het droog… Soit, mijn tuin ziet er niet meer uit, maar die tuinfeesten gaan gewoon door. Mét hapjes. Zoals deze frisse amuse van gegrilde tonijn met een granité van basilicum. Volledig vooraf klaar te maken en te serveren met de glimlach. Niet kijkend naar het gazon en zeker niet terugdenkend aan de hoge factuur…😂

 

Gegrilde tonijn, granité van basilicum

 

Nodig voor 8 hapjes

200 g kraakverse tonijn (kies voor vis met het MSC-label)
Olijfolie
Peper en zout

Dikke verse kaas
Basilicum
Limoensap
Limoenrasp
Peper en zout

Voor de granité van basilicum:
200 ml water
75 g suiker
Sap van 1 citroen
Basilicum
Chardonnay azijn
50 g gin

Voor de afwerking:
8 grote basilicumblaadjes
Een klein stukje zeewier (bv. Hijiki zeewier)

 

Bereiding

Haal de tonijn door olie, kruid met peper en zout en grill kort.

 

Meng de kaas met de fijngesneden basilicum, limoenrasp, limoensap en kruid naar smaak met peper en zout.

 

Voor de granité van basilicum:
Breng het water met de suiker aan de kook. Voeg het citroensap toe en laat afkoelen.

Cutter de basilicum fijn in de blender. Voeg een beetje koud suikerwater toe aan de kruiden en laat mee cutteren.

Smaak af met chardonnay azijn en gin.

Zet de mengeling in de vriezer en schraap regelmatig los met een vork tot je mooie schilfers bekomt.

 

Afwerking

Schik 2 stukjes gegrilde tonijn in een kommetje.

Schep een lepel granité van basilicum in een mooi basilicumblaadje.

Spuit een toefje kaasmengsel ernaast.

Werk af met een stukje zeewier en een groen blaadje.

 

Bron: recept van Dhr. René De Baets, leraar aan hotelschool Spermalie in Gent.

Related Post

Tags: , , ,

Gegrilde tonijn, granité van basilicum

by Myriam Minne time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: