Hap en Tap logo zonder streep
Gebakken langoustines, zwarte quinoa, butternut pompoen en citroengras

Gebakken langoustines, zwarte quinoa, butternut pompoen en citroengras

28 okt 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Mijn kersthapjes (een koude verrineΒ met tonijn en tweeΒ warme verrines, de ene met coquilles en de andere met scampi’s) zijn alvast voorgeproefd en meer dan OK bevonden, tijd dus om door te gaan op mijn elan met een voorgerecht. En wat is er feestelijker dan gebakken langoustines? Langoustines zijn zo’n exquis product, dat ze maar heel weinig nodig hebben zoals in dit fijne receptje. Een eenvoudige citroengrasbouillon (die niet op de foto staat) tilt de langoustines naar een hoger smaakniveau. Christmas goesΒ Asian style this year!

 

Gebakken langoustines, zwarte quinoa, butternut pompoen en citroengras

 

Nodig voor 4 personen

Voor de langoustines:
8 langoustines
300 ml visfumet
Olijfolie
Peper en zout

Voor de citroengrasbouillon:
250 ml langoustinebouillon
50 ml sojasaus
25 ml mirin
Β½ el vers citroensap
2 Β½ stengels citroengras
25 g Kombu algen
1 el dashi azijn

Voor de zwarte quinoa:
100 g zwarte quinoa
Olijfolie
1 limoen
Mirin
Maldon zout

Voor de butternut:
250 g butternut pompoen
Boter
Peper en zout

Voor de afwerking:
Lemon cress

 

Bereiding

Voor de langoustines:
Verwijder de staarten van de langoustines.

Pel de rauwe langoustine staarten en verwijder het darmkanaal.

Hak de koppen en de scharen van de langoustines fijn.

Verwarm de olie en bak de koppen goed aan in een brede pot. Bevochtig met 300 ml visfumet en laat 20 min zachtjes koken.

Passeer door een puntzeef.

 

Voor de citroengrasbouillon:
Snijd de stengels citroengras fijn.

Doe alle ingrediΓ«nten voor de bouillon in een kookpot en breng aan de kook.

Haal de kookpot van het vuur zodra de bouillon kookt.

Laat nog 20 min verder trekken en zeef de bouillon.

 

Voor de zwarte quinoa:
Kook de quinoa gaar in licht gezouten water.

Giet af en spoel onder koud stromend water.

Breng de quinoa op smaak met de zeste en het sap van Β½ limoen, de mirin, een scheutje olijfolie en een snuifje zout.

 

Voor de butternut:
Schil de butternut pompoen en verwijder de pitjes.

Snijd schijven uit het bovenste deel van 0,5 cm dik en steek rondjes uit met een uitsteekvorm (4 stuks per persoon).

Kook de schijfjes beetgaar in kippenbouillon en stop het gaarproces in koud water.

Snijd de rest van de butternut in grove stukken en kruid ze met peper en zout.

Plaats de butternut met enkele klontjes boter afgedekt in een voorverwarmde oven op 180Β° C.

Mix de butternut tot een gladde crème in de blender. Kruid met peper en zout en bind met een mespuntje Xantana.

Vul een spuitflesje met de crème en houd warm.

 

Afwerking

Kruid en bak de langoustinestaartjes kort in hete olijfolie.

Plaats de zwarte quinoa op het bord, garneer met de warme butternut rondjes en toefjes crème.

Werk af met de gebakken langoustines en blaadjes lemon cress.

Serveer de citroengrasbouillon erbij aan tafel met behulp van een kannetje.

 

Bron: recept van Dhr. Pascal Vanneste, leerkracht aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. Queeny

    Beste

    Ik wil dit gerecht ook maken voor kerstavond, maar ik vroeg me af wat er moet gebeuren met die fumet van schaaldieren. Moet dit worden bijgevoegd bij de citroengrasbouillon?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hallo
      Die langoustinebouillon voeg je inderdaad bij de citroengrasbouillon.
      Succes en smakelijk! Merry Christmas! πŸ˜‰
      Myriam

      Antwoord
  2. Lise

    Nog een geslaagd recpept! Heerlijk!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Lise. Fijn dat je reageert.
      Ik wens je alvast smakelijke eindejaarsfeesten toe!
      Myriam

      Antwoord
  3. Robbert Simonse

    Ik heb gisteren de citroengrasbouillon gemaakt. Heeft een donkere kleur en smaakt best wel (te) zoutig door de soja. Is dit zoals het moet zijn?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Sorry hoor, maar dit recept is 5 jaar oud. Ik zou begot niet meer weten hoe dat toen smaakte.

      Antwoord
  4. Rikkert

    Dag Myriam, kan ik de zwarte quinoa ook vervangen door pakweg parelcouscous?

    Gr, Rikkert

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan je zeker. Of door fregola. Heel lekker ook!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gebakken langoustines, zwarte quinoa, butternut pompoen en citroengras

by Myriam Minne time to read: 2 min
8