Hap en Tap logo zonder streep
Focaccia dolce

Focaccia dolce ofte zoete focaccia

1 jun 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Vorige week kocht ik welย 10 kooktijdschriften (ik overdrijf amper) met als thema Italiรซ: Foodies, Knack Weekend Zomer, Delicious, Maxi Cuisine,… Ik moet binnenkort immers 15 recepten creรซren voor Elveaย en dus is alle inspiratie welkom. In een van die magazines lachte dit recept voor focaccia dolce me toe.ย Al meteen bij het zien van de foto moest ikย watertanden. Mijn aandacht was gewekt en dus las ik vluchtig het recept door. Goh, goh, goh! Een kort ingrediรซntenlijstje รฉn snel klaar! Ideaal, want mijn weekend zat propvol: vrijdagavond 8 km lopen, zaterdag 55 km fietsen in de Vlaamse Ardennen, ’s avonds een feestje, zondag 12 km lopen en ’s middags een feestje,… Het zou puzzelen worden, maar voor deze snelleย focaccia dolce zou ik wel een gaatje vinden!

Wel, mijn ‘zesde zintuig’ (dat voor lekkere recepten in no time) liet me niet in de steek: dit recept is een aanrader. Je kunt รฉcht alle kanten uit met deze focaccia: je kan ze uiteraard in de namiddag serveren met een kopje koffie, maar voor mijn part zijn ze ook ideaal als ontbijt of als vieruurtje voor de kinderen (รฉn voor jezelf) en zelfs in de picknickmand passen ze perfect! Komaan, we beginnen eraan!

 

Focaccia dolce

 

Nodig voor 6ย focaccia dolce

3 el room
500 g zwarte of rode druiven
125 g bosbessen
Griessuiker

Voor het deeg:
25 cl rauw water
25 g verse gist (of 2 zakjes droge gist)
2 kl suiker (20 g)
500 g bloem
3 kl zout (10 g)
3 el olijfolie

 

Werkwijze

Voor het deeg:
Los de gist op in het lauwe water en voeg 2 kl suiker toe. Doe de bloem in de kom van een staande mixer met kneedhaak, voeg het zout, de olie en het water met de gist toe. Kneed tot het deeg een bal vormt. Voeg nog wat extra bloem toe als het deeg teveel kleeft. Kerf met een scherp mes een kruis bovenaan in het deeg, dek het af met een schone theedoek en laat het 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor bij 220ยฐ C (th. 7-8). Maak 6 focaccia’s: vorm deegballetjes die je platdrukt. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en kerf inkepingen in het deeg met een mes.

Bestrijk de focaccia’s met de room en verdeel er het fruit over. Snijd de druiven in plakjes als ze te groot zijn. Bestrooi rijkelijk met griessuiker en laatย de focaccia’s in de oven gedurende 20 min bakken.

 

Focaccia dolce

 

Bron: recept uit Pรขtisseries & compagnie numรฉro 14.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.489 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Focaccia dolce ofte zoete focaccia

by Myriam Minne time to read: 2 min
0