Hap en Tap logo zonder streep
Fantastik met zachte sinaassmaak

Fantastik met zachte sinaassmaak

15 jan 2018 | Gebak en koekjes, Zoet

Vandaag is ’t deprimaandag, ook wel Blue Monday genoemd. De meest mistroostige dag van het jaar. De winter duurt al lang en nog lang. Er zijn niet direct leuke feestjes/dingen om naar uit te kijken. De goede voornemens blijken moeilijker te realiseren dan in de roes van 1 januari gedacht. Het is maandag. Dat alleen al… Maar kijk, we gaan niet klagen. Inderdaad, ik doe mee aan 30 dagen zonder klagen! Positieve vibes, daar schaar ik me helemaal achter. En met wat kan ik dat beter doen dan met deze Fantastik met zachte sinaassmaak? Happiness is a piece of cake. Zelfs mijn taartschep zegt het! ?

Een Fantastik is het handelsmerk van Christophe Michalak, mijn favoriete Franse patissier. OK, ik beken, ik heb een zwak voor Frankrijk. Ik werkte jàren in Frankrijk en Wallonië en ben een halve française geworden. Mijn openingsdans op mijn trouw was Je t’aimais, je t’aime et je t’aimerai van Francis Cabrel. Zegt genoeg zeker? Soit, voor mij kan er niks tippen aan de Franse patisserie… en de Franse patissiers. En van dat kransje is Christophe mijn favoriet. Ik maakte vorige zomer ook al een Fantastik toen met mango, framboos en speculoos. Vandaag is ’t er eentje met sinaasappel. Even mooi, even lekker!

Nota’s: uiteindelijk haalde ik naast 1 grote Fantastik ook nog 3 individuele taartjes uit de opgegeven hoeveelheden.

 

Fantastik met zachte sinaassmaak

 

Recept voor 1 Fantastik met zachte sinaassmaak

Voorbereidingstijd: 40 min
Baktijd: 25 min
Koelkast: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: redelijk eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor het shortbread:
De zeste van 1/2 sinaasappel
130 g boter
140 g bloem
60 g poedersuiker
1 snufje fleur de sel

Voor de gekonfijte sinaasappel:
2 sinaasappels (het sap en de zeste)
75 g suiker

Voor de sinaasappelcrémeux:
1 sinaasappel (zeste en 10 cl sap)
1 el limoensap
4 eieren
100 g boter
120 gekonfijte sinaasappel
80 g suiker
2 gelatineblaadjes (die van mij wegen 3,3 g per blaadje)

Voor de lichte sinaasappelcrème:
20 cl vloeibare room

Voor de afwerking:
Enkele blaadjes Atsina Cress, citroenverbena of basilicum naar keuze

 

Fantastik met zachte sinaassmaak

 

Werkwijze

Voor het shortbread:
Meng in een slakom de zachte boter met de sinaasappelzeste, de bloem, de poedersuiker en de fleur de sel. Meng het deeg snel.

Vorm een deegbal en duw hem met de hand in een taartring. Gebruik best een vel plasticfolie om dit te doen.

Schuif het shortbread in een voorverwarmde oven op 160° C gedurende 25 min.

Laat de taartbodem volledig afkoelen op een taartrooster.

 

Voor de gekonfijte sinaasappel:
Breng in een klein pannetje de zeste en het sap van de sinaasappels aan de kook met de suiker.

Laat alles op een zacht vuurtje voor de helft inkoken tot het mengsel de consistentie krijgt van een marmelade.

 

Voor de sinaasappelcrémeux:
Laat de gelatineblaadjes weken in een ruime hoeveelheid koud water. Knijp ze goed uit.

Doe alle ingrediënten behalve de boter in een kookpot. Breng tot tegen het kookpunt. Passeer alles door een fijne puntzeef en voeg beetje bij beetje de koude boter in stukjes toe.

Emulsionneer alles met een staafmixer gedurende 5 min.

Giet de bereiding in een plastic bak en dek af met plasticfolie. De plasticfolie moet tot tegen de crémeux komen om te vermijden dat er zich een korstje vormt.

Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

 

Afwerking

Stel nu de taart samen. Weeg 200 g van de crémeux af en zet die apart.

Smeer de rest van de crémeux in een egale laag uit op het shortbread.

Klop de room op tot slagroom en meng hem met de 200 g crémeux. Schep dit mengsel in een spuitzak met een spuitmondje. Spuit op heel het taartoppervlak druppelvormige bolletjes. Werk van buiten naar binnen.

Werk af met de rest van de gekonfijte sinaasappelmarmelade die je in een cornetje (spuitzakje van bakpapier) over de fantastik verdeelt en sinaasappelzeste.

Schik er harmonieus enkele blaadjes cress of citroenverbena of basilicum op.

Bijpassende wijn: een jurançon.

 

Fantastik met zachte sinaassmaak

 

Bron: recept van Christophe Michalak voor het november 2017 magazine van Cuisine et Vins de France.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. Bea Alen

    Als je bloem gebruikt welke bloem is dat dan? Is dat bloem v patisserie of zelfrijzende? Grts bea

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Bea
      Als ik bloem schrijf, dan is dat patisseriebloem. Anders zou ik zelfrijzend bakmeel vermelden.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Bea

        Super dankjewel Myriam!

        Antwoord
  2. Henk De winne

    Dag Myriam ,
    Kan je deze op voorhand al maken aub ?
    Alvast bedankt ,
    Henk

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Henk, je kan deze zeker de dag voordien maken!
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Jozephina

    Beste Myriam,
    Op welke moment voeg je de gelatine toe bij de crémeux?
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jozephina,
      Je mag de uitgeknepen blaadjes er al meteen bijdoen, zoals ik ook schrijf: doe alle ingrediënten behalve de boter in een kookpot.
      Je moet er alleen voor zorgen dat je massa heel warm wordt, maar niet kookt, want dan werkt de gelatine niet meer.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Fantastik met zachte sinaassmaak

by Myriam Minne time to read: 3 min
7