Hap en Tap logo zonder streep
Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

7 okt 2020 | Hapjes

Je hebt mailtjes en Mailtjes. Toen ik een Mailtje kreeg van Maison Edouard Artzner was ik direct bij de pinken. Ola! Een Franse verdeler van topproducten zoals daar zijn foie gras, kaviaar en truffel die me contacteerde, dat streelde mijn ego (want hoe had Edouard mij, minuscule garnaal uit Vlaanderen begot, gevonden), maar vooral mijn smaakpapillen! En dus zei ik “Oui, bien sรปr, volontiers” en “Un tout grand merci !” toen Edouard (allez, mijn contactpersoon heet niet echt Edouard maar Angรฉlique) me vroeg of ik een pakketje met producten wilde ontvangen. Wie me volgt op Instagram zag ondertussen dat Angรฉlique heel vrijgevig was! Quelle gentillesse !

Het eerste waar ik iets wilde mee doen, was de pot ย van 210 g Foie Gras de Canard Entier. Want laat 1 ding duidelijk zijn: die delicatessen ga ik niet zomaar op een boke smeren. Ik was er vrij snel uit, want dit recept voorย espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten had ik al lang opgeslagen. Wat ik met de rest van de box van Edouard ga doen, weet ik nog niet. Als jullie ideetjes hebben, shoot! Dit zat er o.a. nog in:ย Magret de Canard fumรฉ au bois de hรชtre (gerookte eendenborst dus),ย Cuisses de Caille fumรฉes (gerookte kwartelboutjes), Mousse de Foie de Canard,…

 

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

 

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Heel eenvoudig en heel lekker (kerst)hapje!
Voorbereidingstijd 25 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Espumafles
  • Blender

Ingrediรซnten
  

  • 200 g foie gras de canard entier
  • 75 ml kookroom
  • 75 ml gevogeltebouillon
  • 100 g briochebrood, in blokjes
  • 25 g poedersuiker
  • 25 g macadamianoten
  • 25 g hazelnoten
  • Luikse siroop
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Maak de espuma van foie gras door de bouillon met room in een pan en net aan de kook te brengen.
  • Doe de foie gras in stukjes in de blender en draai met het warme bouillon-roommengsel 20 sec op snelheid 6. Breng op smaak met zout en peper.
  • Passeer door een fijne zeef en giet het mengsel in een sifon. Serveer de espuma op kamertemperatuur.
  • Smelt de suiker in een kleine pan en laat karameliseren tot goudbruin. Haal de stukken brioche door de suiker en leg de stukken op vetvrij papier.
  • Rooster de macadamia- en de hazelnoten in een droge antikleefpan.
  • Vul glazen bekers eerst met wat Luikse siroop en dan voor de helft met de espuma (schud eerst goed!), spuit hierop een laagje Luikse siroop en leg er de blokjes brioche op. Vul verder met de espuma en garneer met de gekaramelliseerde noten.

Notities

  • Normaal wordt in het oorspronkelijke receptย pekmez gebruikt,ย een druivensiroop of melasse bekend uit de Turkse keuken. Ik had geen tijd en zin om op zoek te gaan naar het ingrediรซnt en gebruikte Luikse siroop in de plaats.
  • De Luikse siroop warmde ik lichtjes op in de microgolf tot die vloeibaar werd.
Trefwoord brioche, espuma, foie gras, foie gras de canard, hazelnoten, Luikse siroop, macadamianoten

 

Bron: recept van de betaalsite Gastronomixs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

13 Reacties

  1. Regina

    Dag Myriam, weer een super gerechtjes. Maar ik heb geen sifon, hoe zou jij het dan doen ? Voor de kwartelboutjes , zou ik een lekkere roomsaus geven met witte druiven en kroketjes.Misschien eenvoudig maar wel heel lekker vind ik persoonlijk . Maar jij gaat daar heel zeker een mooi gerechtjes van maken. Laat ons nu aub niet te lang wachten daarop hรฉ Myriam, want de feestdagen gaan er vlugger zijn dan we denken . Vele grtn , Regina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Regina,
      Zonder sifon gaat het niet lukken, vrees ik. Een espuma maak je enkel met een sifon, een kleine investering voor een groot resultaat. (Ook voor spongecake heb je een sifon nodig trouwens).
      Sorry, geen alternatief om zo’n luchtig schuim te krijgen.
      Je zal in je portemonnee moeten krabben, vrees ik. ๐Ÿ˜‰
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  2. Regina

    Hallo, nog een vraagje, gebruik je dan kippenbouillon? Alvast bedankt grtn , Regina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Regina, gewoon van een bouillonblokje gemaakt!

      Antwoord
  3. nicole

    hello Myriam, en of Monsieur Edouard content zal zijn met dit subliem Kersthapje …

    Antwoord
  4. Leander

    Myriam, in deze heb je toch weer mijn aandacht getrokken. Wat een heerlijk recept ziet dit er uit. Ik zwier het onmiddellijk op mijn to do lijst.

    Antwoord
  5. Werner De Cock (Magimix Parijs)

    Weer een gerechtje dat ik zal proberen. Dit is er eentje voor de feestdagen. Thanks Myriam

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is heel graag gedaan, Werner. Laat het smaken!

      Antwoord
  6. Koen

    Beste Myriam, ziet er lekker uit. Hoeveel gascartouches draai je hiervoor op een sifonfles van 1 liter?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Koen,
      Ik zou zeker gaan voor 2 of 3. Je moet dat eigenlijk een beetje aanvoelen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  7. Francis Thole

    Lieve Myriam, als jij er zoveel moeite voor doet moeten we zeker toch jouw geweldige recepten gaan bekijken en proberen. Die overigens altijd SUBLIEM zijn, waarvoor dank!l
    Lieve groet uit โ€˜s-Hertogenbosch en fijne feestdagen!

    Francis Thole

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Francis, dat je de moeite nam om te reageren. Ik waardeer het echt!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

by Myriam Minne time to read: 2 min
13