Hoewel je 5 bereidingen met chocolade moet maken, is dit dessert best snel klaar. Vooral dat cakeje gaat supersnel en is superlekker. Voor de presentatie week ik enigszins af van het oorspronkelijke recept uit het boek Desserts met allure (review van dit boek volgt later nog). Daar werd gekozen om het dessert te presenteren op een plat bord met 3 quenelles ganache. Ik gaf de voorkeur aan 1 grotere quenelle ganache en dresseerde het in een kommetje van de Nederlandse sterrenchef Ron Blaauw dat ik – na de speciale cakevorm – als 2de item in mijn mandje dropte bij webshop Kookexpert.nl. Er volgt binnenkort nog een recept waarvoor ik ‘iets’ van Kookexpert gebruikte. Jaja, ik mocht me eens goed laten gaan.
Oh ja, willen jullie vanavond als eerste weten hoe ik het ervan af breng op de Awarduitreiking? Volg me dan op Instagram. Ik ben van plan om voor de eerste keer van mijn leven (en waarschijnlijk de laatste keer) een livevideo te posten. ’t is te zeggen, ik ga vragen aan ‘den Eddy’ om met mijn smartphone te filmen. Ik ga teveel bibberen, denk ik. Volg je me niet, dan zal je het hier waarschijnlijk zondag lezen. Wish me luck!
Recept voor Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim
Voorbereiding: 30 min
Opmaak: 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
50 g pure chocolade
20 g cornflakes
100 ml melk
Voor de chocoladecake:
50 g pure chocolade
15 g tarwemeel
35 g suiker
30 g amandelpoeder
1 snufje zout
2 eiwitten
Extra nodig: 4 plastic bekertjes
Voor de ganache:
50 ml slagroom
50 ml melk
50 g chocolade
1 eidooier
1 tl suiker
1 snufje zout
Voor de chocoladecrumble:
50 g tarwemeel
70 g bruine basterdsuiker (ik gebruikte donkere kandijsuiker)
50 g amandelpoeder
10 g cacao
2 el sesamzaad
1 snufje zout
50 g boter
Werkwijze
Voor de chocoladecake:
Smelt voor de chocoladecakejes de chocolade in de magnetron of au bain-marie en roer hem glad. Meng het meel met de suiker, het amandelpoeder en het zout. Voeg de gesmolten chocolade toe. Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het beslag. Prik een klein gaatje in de bodem van de plastic bekertjes en vul ze voor een derde met het beslag. Zet elk bekertje apart 30 sec in de magnetron. Laat afkoelen.
Smelt de 50 g chocolade in de magnetron of au bain-marie. Spatel de cornflakes voorzichtig door de helft van de gesmolten chocolade. Meng de resterende chocolade met de melk en zet opzij.
Voor de ganache:
Doe voor de ganache de slagroom en de melk in een pan en breng ze aan de kook. Giet het mengsel bij de chocolade, voeg de eidooier, de suiker en het zout toe en klop alles goed door. Zet de pan eventjes terug op het vuur om alles te laten binden. Laat de ganache afkoelen en zet hem ten minste 2 uur in de koelkast.
Voor de chocoladecrumble:
Verwarm de oven voor op 180° C. Meng alle ingrediënten voor de chocoladecrumble behalve de boter in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe. Wrijf het geheel tussen de vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Leg het op de bakplaat en bak 10 min in de oven.
Warm de chocolademelk op en schuim hem op met een melkopschuimer (of een staafmixer type Bamix).
Opmaak
Haal de chocoladecakejes uit de bekertjes en breek ze in grove stukken. Schep op elk bord 3 kleine bergjes chocoladecrumble. Leg op elk bergje een kleine quenelle ganache. Voeg wat stukjes cake en wat cornflakerotsjes toe. Schep op elk bord hier en daar een lepeltje chocolademelkschuim.
Bron: recept uit het boek Desserts met allure, heerlijke composities op een bordje.
Kerstavond…deze overdaad aan chocolade gemaakt..de kommetjes zijn netjes leeggeschraapt…ik denk dat het smaakte..
Kerstdag…..de chocoladekerststronk….werd nog lekkerder gesmaakt!dank je wel voor je suggesties!
Jullie zijn duidelijk chocoladeliefhebbers! Groot gelijk. Ik ben dat zelf ook. ?
30sec in de magnetron? Op welk vermogen en bakt de cake zo snel? ?
Ja hoor. In een plastic bekertje of glas vol vermogen. Wordt een heel luchtig spngecakeje.
Succes!