Hap en Tap logo zonder streep

Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim

20 okt 2017 | Dessert, Zoet

Vandaag is ’t D-Day! Vanavond worden de winnaars van de Belgian Food Blog Awards bekendgemaakt! Ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik graag zou winnen. Maar ik blijf beducht voor de concurrentie: de foto’s van Les Filles de Madeleine vind ik mooier dan die van mij en Bart van Roeckies World is populairder dan ik. Ach, ik zie wel. Ik ga zonder verwachtingen naar de uitreiking en ben van plan om me goed te amuseren. En een foto te maken met Sven Ornelis, ook een blauw-zwart supporter en ook into cooking! Hij is genomineerd bij de nieuwkomers. En ik bij Best Baking & Sweets of wat had je gedacht? ? Ik kon voor vandaag dan ook geen toepasselijker recept bedenken dan dit Death by Chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim!

Hoewel je 5 bereidingen met chocolade moet maken, is dit dessert best snel klaar. Vooral dat cakeje gaat supersnel en is superlekker. Voor de presentatie week ik enigszins af van het oorspronkelijke recept uit het boek Desserts met allure (review van dit boek volgt later nog). Daar werd gekozen om het dessert te presenteren op een plat bord met 3 quenelles ganache. Ik gaf de voorkeur aan 1 grotere quenelle ganache en dresseerde het in een kommetje van de Nederlandse sterrenchef Ron Blaauw dat ik – na de speciale cakevorm – als 2de item in mijn mandje dropte bij webshop Kookexpert.nl. Er volgt binnenkort nog een recept waarvoor ik ‘iets’ van Kookexpert gebruikte. Jaja, ik mocht me eens goed laten gaan.

Oh ja, willen jullie vanavond als eerste weten hoe ik het ervan af breng op de Awarduitreiking? Volg me dan op Instagram. Ik ben van plan om voor de eerste keer van mijn leven (en waarschijnlijk de laatste keer) een livevideo te posten. ’t is te zeggen, ik ga vragen aan ‘den Eddy’ om met mijn smartphone te filmen. Ik ga teveel bibberen, denk ik. Volg je me niet, dan zal je het hier waarschijnlijk zondag lezen. Wish me luck!

 

Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim

Recept voor Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim

Voorbereiding: 30 min
Opmaak: 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

50 g pure chocolade
20 g cornflakes
100 ml melk

Voor de chocoladecake:
50 g pure chocolade
15 g tarwemeel
35 g suiker
30 g amandelpoeder
1 snufje zout
2 eiwitten
Extra nodig: 4 plastic bekertjes

Voor de ganache:
50 ml slagroom
50 ml melk
50 g chocolade
1 eidooier
1 tl suiker
1 snufje zout

Voor de chocoladecrumble:
50 g tarwemeel
70 g bruine basterdsuiker (ik gebruikte donkere kandijsuiker)
50 g amandelpoeder
10 g cacao
2 el sesamzaad
1 snufje zout
50 g boter

 

Werkwijze

Voor de chocoladecake:
Smelt voor de chocoladecakejes de chocolade in de magnetron of au bain-marie en roer hem glad. Meng het meel met de suiker, het amandelpoeder en het zout. Voeg de gesmolten chocolade toe. Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het beslag. Prik een klein gaatje in de bodem van de plastic bekertjes en vul ze voor een derde met het beslag. Zet elk bekertje apart 30 sec in de magnetron. Laat afkoelen.

Smelt de 50 g chocolade in de magnetron of au bain-marie. Spatel de cornflakes voorzichtig door de helft van de gesmolten chocolade. Meng de resterende chocolade met de melk en zet opzij.

Voor de ganache:
Doe voor de ganache de slagroom en de melk in een pan en breng ze aan de kook. Giet het mengsel bij de chocolade, voeg de eidooier, de suiker en het zout toe en klop alles goed door. Zet de pan eventjes terug op het vuur om alles te laten binden. Laat de ganache afkoelen en zet hem ten minste 2 uur in de koelkast.

Voor de chocoladecrumble:
Verwarm de oven voor op 180° C. Meng alle ingrediënten voor de chocoladecrumble behalve de boter in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe. Wrijf het geheel tussen de vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Leg het op de bakplaat en bak 10 min in de oven.

Warm de chocolademelk op en schuim hem op met een melkopschuimer (of een staafmixer type Bamix).

 

Opmaak

Haal de chocoladecakejes uit de bekertjes en breek ze in grove stukken. Schep op elk bord 3 kleine bergjes chocoladecrumble. Leg op elk bergje een kleine quenelle ganache. Voeg wat stukjes cake en wat cornflakerotsjes toe. Schep op elk bord hier en daar een lepeltje chocolademelkschuim.

 

Bron: recept uit het boek Desserts met allure, heerlijke composities op een bordje.

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

4 Reacties

  1. Martens marleen

    Kerstavond…deze overdaad aan chocolade gemaakt..de kommetjes zijn netjes leeggeschraapt…ik denk dat het smaakte..
    Kerstdag…..de chocoladekerststronk….werd nog lekkerder gesmaakt!dank je wel voor je suggesties!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jullie zijn duidelijk chocoladeliefhebbers! Groot gelijk. Ik ben dat zelf ook. ?

      Antwoord
  2. Lotte

    30sec in de magnetron? Op welk vermogen en bakt de cake zo snel? ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor. In een plastic bekertje of glas vol vermogen. Wordt een heel luchtig spngecakeje.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Death by chocolate: chocolade crumble, cake, ganache, cornflakes en schuim

by Myriam Minne time to read: 3 min
4