Croquetas de jamón serrano y queso manchego

Normaal pak ik rond deze tijd van het jaar mijn koffers om af te reizen naar Spanje, meer bepaald naar La Puerta del Sueño, de B&B van onze Vlaamse vrienden, Hilde en Philip. Maar niet dit jaar. Neen, ik ga sparen. Centjes sparen om in februari de marathon van Tokyo te lopen. Jaja, de kogel is door de kerk. Nu duimen dat mijn rug, knie en teen het uithouden. Die reis wordt financieel een serieuze dobber, vrees ik. Maar ook verlofdagen sparen voor eventuele blogreisjes én Europese uitmatchen van Club Brugge. Of course! En dus haal ik Spanje gewoon naar hier, naar mijn terras (in de regen) waar ik (onder mijn parasol) van deze croquetas de jamón serrano y queso manchego geniet. Flesje vino tinto erbij, Spaans muziekje op Spotify en ik waan me in Calig. Niet echt, maar ik doe alsof. Het weer werkt niet echt mee. En het feit dat ik moet gaan werken ook niet. Hoe graag ik mijn werk ook doe. Ik moet opletten wat ik schrijf, mijn baas leest mee. 😉

 

Croquetas de jamón serrano y queso manchego

 

Wat me wel vrolijk stemt, dat zijn deze croquetas. Die smaken deliciosos. Alsof ze zo uit de keuken van Hilde en Philip komen. Want jawel, Philip, die kan een potje koken. Check mijn recept voor Scampi’s ‘La Puerta del Sueño’ dat ik in 2012 al op de blog gooide. Ik presenteerde ze in de bijzonder kleurrijke schaaltjes en kommetjes van Zwaanzinnig en zo kreeg een grijze zomerdag toch nog een gouden randje.

 

Croquetas de jamón serrano y queso manchego

 

Voor een 12-tal croquetas

60 g boter
75 g bloem
100 ml droge witte wijn
200 ml volle melk
50 g dik gesneden serranoham, in kleine blokjes
50 g manchego kaas, grof geraspt
1 snufje versgeraspte nootmuskaat
2 eieren
250 g panko (Japans grof paneermeel)
Plantaardige olie om in te frituren

Voor de aïoli:
200 ml mayonaise
1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
Het sap van ½ citroen
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)

 

Croquetas de jamón serrano y queso manchego

 

Werkwijze

Start 1 dag van tevoren. Verhit de boter in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak deze al roerend 5 min. mee. Laat de bloem goed garen, maar niet bruinen.

Voeg scheut voor scheut eerst de witte wijn en vervolgens de melk toe, blijf roeren tot een glad mengsel. Laat het mengsel nog zachtjes ± 5 min. koken.

Voeg dan de ham, kaas en nootmuskaat toe. Blijf nog even doorroeren tot het mengsel zo dik is dat het loskomt van de zijkanten van de pan. Proef en voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe.

Giet het mengsel in een lage schaal, dek af met plasticfolie en laat minstens 4 uur, maar nog liever 1 nacht in de koelkast opstijven. Maak de aïoli door alle ingrediënten daarvoor in een kom te mengen. Dek af met folie en bewaar in de koelkast.

Begin 1 uur van tevoren. Klop de eieren los in een kom. Doe de panko in een andere kom. Schep met twee eetlepels bolletjes van het serranomengsel en vorm ze met natte, koele handen tot 12 balletjes. Dompel ze eerst in het ei en vervolgens in de panko, herhaal dat. Leg ze tot gebruik iets uit elkaar op een schaal. Zet in de koelkast en laat ze ± 30 min. opstijven. Haal de aïoli uit de koelkast.

Verwarm de olie in een friteuse tot 175° C.

Frituur de croquetas in 3 porties gedurende 2-3 min of tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer de croquetas met de aïoli.

 

Croquetas de jamón serrano y queso manchego

 

Bron: recept van de Delicious. website.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Croquetas de jamón serrano y queso manchego

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: