- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Crêpes Suzette new style

Crêpes Suzette new style

 

Crêpes Suzette new style

 

Nodig voor 10 crêpes Suzette in een glaasje

Voor de pannenkoeken:
300 g melk
25 g suiker
10 g vanillesuiker
1 snufje zout
125 g bloem
20 g olie
3 eieren

Voor de sinaasappelbavarois:
250 g sinaasappelsap
4 dooiers
100 g suiker
1 snufje zout
8 g gelatine
250 g room

Voor de karamelgelei:
150 g suiker
150 g water
Gelatine (nog te berekenen: 16 g/liter karamel)

Extra:
Partjes van 2 sinaasappels, pelés à vif

 

Bereidingswijze

Voor de pannenkoeken:
Meng alle ingrediënten met uitzondering van de eieren tot een glad deegje zonder klonters. Gebruik eventueel kort de mixer.

Voeg de eieren toe en klop nu enkel nog los met de klopper (zodat de slierten van de eieren nog aanwezig zijn). Zoals bij een omelet, want dan gaan de flensjes niet scheuren bij het omdraaien.

Verhit een flensjespan goed (de pan mag zelfs licht roken), doe er een paar druppels olie in, giet er een schepje deeg dun in uit en verdeel het deeg over de volledige oppervlakte van de pan. Als het deeg lichtbruin is, draai je de pannenkoek om en bak je ook de andere kant tot die lichtbruin kleurt.

Laat afkoelen en steek de flensjes uit met een uitsteekring op de gewenste diameter.

 

Voor de sinaasappelbavarois:
Klop de slagroom flink op en zet hem in de koelkast.

Week de gelatine in ruim koud water.

Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.

Breng ondertussen het sinaasappelsap aan de kook.

Giet een flinke scheut van het kokende sap op de ruban, roer goed en schenk deze massa terug bij het sinaasappelsap. Klop dan alles op zoals een sabayon: tot tegen het kookpunt. Blijf constant stevig kloppen tot de binding is bereikt (85° C).

Neem de pan dan meteen van het vuur, klop verder (om de restwarmte van de pan in de massa op te nemen zonder schiften).

Los de gelatine in de masa op en zet dan de pan op ijs.

Neem de pan van het ijs, wanneer de gelatine begint te pakken en meng de slagroom onder de bavarois.

Maak nu de glaasjes: schep eerst een lepel bavarois in elk gas. Leg er een plakje pannenkoek op en dan weer bavarois. Maak zo 4 à 5 laagjes. Sluit af met een pannenkoek.

Leg een sinaasappelpartje op elk glaasje en laat de glaasjes 1 uur opstijven in de koelkast. Allez, niet de glaasjes he. De inhoud ervan. 😉

 

Voor de karamelgelei:
Week de gelatine in ruim koud water.

Maak van de suiker een droge karamel. Laat een lege pot op het vuur warm worden en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Roer.

Blus met het water en breng nog even aan de kook.

Smelt de uitgeknepen gelatine in de massa, roer en laat afkoelen.

Schep een lepel karamelgelei op elk sinaasappelpartje in de glaasjes zodat het bedekt is.

Zet de crêpes Suzette glaasjes nog een half uurtje in de koelkast.

 

Tips:

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post