Hap en Tap logo zonder streep
Crêpes Suzette new style

Crêpes Suzette new style

9 apr 2017 | Dessert, Zoet

Ik ben dol op oude desserts in een modern jasje, zoals deze Crêpes Suzette nieuwe stijl. Zo zie ik mezelf ook wel een beetje: oud, maar toch nog een beetje hip. Allez, dat hoop/probeer ik toch. Ik doe dagelijks mijn best om ‘mee te zijn en blijven’ tussen mijn (piep)jonge collega’s. Niet eenvoudig wanneer die bv. met Snapchat spectacles rondlopen op kantoor… ? Oh ja, over werk en kantoor gesproken: ik ben alweer dringend op zoek naar een collega… Hopelijk wordt die gauw gevonden. Zo kreeg ik deze week een telefoontje van Tendens tv met de vraag of ik kon meewerken aan een reportage over ijsjes. Met héél veel spijt in het hart heb ik moeten weigeren wegens teveel werk. Snif!

Maar niet getreurd, ik blijf positief. Ik zit in de finale van de Tarte à Moi wedstrijd, mijn collega Veerle heeft superveel oud servies voor geen geld voor me op de kop kunnen tikken in een ‘vide grenier’ winkeltje in de Ardennen, ’t zonnetje schijnt, ik ben terug flink én pijnvrij aan het lopen en fietsen,… Het leven is mooi! En al helemaal als je deze crêpes Suzette in een glaasje voorgeschoteld krijgt!

 

Crêpes Suzette new style

 

Nodig voor 10 crêpes Suzette in een glaasje

Voor de pannenkoeken:
300 g melk
25 g suiker
10 g vanillesuiker
1 snufje zout
125 g bloem
20 g olie
3 eieren

Voor de sinaasappelbavarois:
250 g sinaasappelsap
4 dooiers
100 g suiker
1 snufje zout
8 g gelatine
250 g room

Voor de karamelgelei:
150 g suiker
150 g water
Gelatine (nog te berekenen: 16 g/liter karamel)

Extra:
Partjes van 2 sinaasappels, pelés à vif

 

Bereidingswijze

Voor de pannenkoeken:
Meng alle ingrediënten met uitzondering van de eieren tot een glad deegje zonder klonters. Gebruik eventueel kort de mixer.

Voeg de eieren toe en klop nu enkel nog los met de klopper (zodat de slierten van de eieren nog aanwezig zijn). Zoals bij een omelet, want dan gaan de flensjes niet scheuren bij het omdraaien.

Verhit een flensjespan goed (de pan mag zelfs licht roken), doe er een paar druppels olie in, giet er een schepje deeg dun in uit en verdeel het deeg over de volledige oppervlakte van de pan. Als het deeg lichtbruin is, draai je de pannenkoek om en bak je ook de andere kant tot die lichtbruin kleurt.

Laat afkoelen en steek de flensjes uit met een uitsteekring op de gewenste diameter.

 

Voor de sinaasappelbavarois:
Klop de slagroom flink op en zet hem in de koelkast.

Week de gelatine in ruim koud water.

Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.

Breng ondertussen het sinaasappelsap aan de kook.

Giet een flinke scheut van het kokende sap op de ruban, roer goed en schenk deze massa terug bij het sinaasappelsap. Klop dan alles op zoals een sabayon: tot tegen het kookpunt. Blijf constant stevig kloppen tot de binding is bereikt (85° C).

Neem de pan dan meteen van het vuur, klop verder (om de restwarmte van de pan in de massa op te nemen zonder schiften).

Los de gelatine in de masa op en zet dan de pan op ijs.

Neem de pan van het ijs, wanneer de gelatine begint te pakken en meng de slagroom onder de bavarois.

Maak nu de glaasjes: schep eerst een lepel bavarois in elk gas. Leg er een plakje pannenkoek op en dan weer bavarois. Maak zo 4 à 5 laagjes. Sluit af met een pannenkoek.

Leg een sinaasappelpartje op elk glaasje en laat de glaasjes 1 uur opstijven in de koelkast. Allez, niet de glaasjes he. De inhoud ervan. 😉

 

Voor de karamelgelei:
Week de gelatine in ruim koud water.

Maak van de suiker een droge karamel. Laat een lege pot op het vuur warm worden en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Roer.

Blus met het water en breng nog even aan de kook.

Smelt de uitgeknepen gelatine in de massa, roer en laat afkoelen.

Schep een lepel karamelgelei op elk sinaasappelpartje in de glaasjes zodat het bedekt is.

Zet de crêpes Suzette glaasjes nog een half uurtje in de koelkast.

 

Tips:

  • Het dessert kan ook in een taartring gepresenteerd worden.
  • De sinaasappelbavarois kan vervangen worden door een klassieke vanillebavarois en de karamelgelei door frambozengelei.

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Mieke Deferme

    Dag Myriam,

    Jij bent ook een vroege vogel, net als ik.
    Dit recept ga ik zeker uitproberen. Lijkt mij fantastisch voor een heerlijke lentedag zoals vandaag.
    Nog meer van dat…

    Van harte,
    Mieke

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Mieke
      Een vroege vogel ’s morgens maar ook ’s avonds. Om 22 u zijn mijn (Duracell) batterijen compleet plat. 😉
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  2. Stefan Vanschooren

    Dag Myriam,

    Vandaag dit nagerecht uitgeprobeerd en met veel enthousiasme verorberd door onze vrienden.
    ( Heb wel een goei scheut Grand Marnier toegevoegd aan het sinaasappelsap 🙂 )

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Stefan, jij snoeper! 😉
      Fijn om te lezen dat je ervan genoten hebt.
      Vrolijke Pasen!

      Antwoord
  3. Arlette

    S C H I T T E R E N D recept!
    De pannenkoekjes in het glaasje zijn moeilijk te eten! Kan ik ze in stukjes snijden?
    Ps jouw recepten kloppen ook altijd, fijn om deze te maken!
    Succes gegarandeerd!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Arlette,
      Je kan dat doen, al gaat dit wel ten koste gaan van de presentatie, vrees ik…
      ’t een is ’t een en ’t ander is ’t ander. ?
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Crêpes Suzette new style

by Myriam Minne time to read: 3 min
6