Hap en Tap logo zonder streep
Creme

Crème brûlée van faux of foie gras met Jules Destrooper speculaas

8 jul 2015 | Aperitief, Hapjes

Voor het 3de en laatste recept van de Jules Destrooper bloggerswedstrijd (recepten 1 en 2 vind je hier: klik en klik) wist ik al heel snel dat ik iets wou doen met foie of faux gras. De (winnende) recepten zijn immers bestemd voor de decembereditie van het magazine Smaak en voor mij is er nu eenmaal niks dat meer bij eindejaar hoort dan foie of faux gras. Bovendien gaat ganzen- en/of eendenlever bijzonder goed samen met zoet. Toen ook de Foodpairing tool bevestigde dat de match helemaal goed zat, was ik zeker van mijn stuk.

Ik maakte de 3 hapjes op een en dezelfde dag, kwestie van ze jullie samen te kunnen presenteren. En wat vinden jullie ervan? Foodpairing experiment geslaagd? Is dit een triootje dat jullie je gasten met kerst of nieuw zouden voorschotelen?

#JulesBloggersContest, #JulesDestrooper

Nodig voor een 16-tal hapjes

Een pakje Gabriella speculaaskoekjes van Jules Destrooper

Voor de crème brûlée:
4 eierdooiers
1 volledig ei
80 g foie gras de canard of faux gras de Gaia
1/2 l room
40 g suiker
Peper en zout
Kandijsuiker
Eetbare bloempjes voor de afwerking (facultatief)

Bereiding

Mix de ingrediënten voor de crème brûlée zonder veel schuim te maken.
Breek de speculaaskoekjes in grote stukken en schik ze onderaan hittebestendige schaaltjes.
Verdeel de vloeistof hierover.
Zet de schaaltjes gedurende 20 minuten au bain marie in de oven bij 120° C.
Bestrooi de afgekoelde crème met bruine suiker en glaceer onder de grill of met een bunsenbrander.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.482 andere abonnees

ARCHIEF

9 Reacties

  1. Bakdame

    amai myriam, deze ziet er weer heerlijk uit!
    liefs

    Antwoord
  2. Hap & Tap

    Dankjewel voor het compliment, Bakdame! Ik vond dit wel een fijne uitdaging. 🙂
    Liefs!

    Antwoord
  3. Kunigunde

    Dag Myriam,

    Ik heb de crème brule gisteren gemaakt. Héél lekker maar de vloeistof was niet gestold ? Ik heb exact het recept gevolg dat je had beschreven en weet niet wat er fout gegaan is. Een tip?

    Groetjes Kunigunde

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zou het kunnen dat je oven niet de temperatuur haalt die je vraagt? Best eens checken met een thermometer. Want 20 min op 120° C voor zo’n kleine schaaltjes zou zeker moeten volstaan. Je kan altijd de kerntemperatuur checken met een thermometer. Die zou rond de 82° C moeten bedragen.

      Antwoord
      • Kunigunde

        Ok, dan denk ik dat ik weet wat ik fout deed. Ik heb 6 ramequinpotjes gebruikt. Ik had namelijk niet van die kleine platte schaaltjes. Het was wss teveel vloeistof om op 20 minuten te bakken.

        Denkt u dat als ik ze nu nog in de oven zou steken ze verder zouden bakken?

        P.S.: ik ben helemaal gek van je site!!! Mijn gezelschap gisteren was omver geblazen met jouw hapjes!

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Je had ze inderdaad langer moeten laten zitten, niet hoger in temperatuur want dan krijg je een omelet. Je kan het proberen. Alles beter dan weggooien he. Hopelijk heb je ze in de koelkast bewaard, want toch opletten met bacteriën en zo. Ik zou niet willen dat je ziek wordt van de eerste dag van het jaar.
          PS ze zijn klaar wanneer de rand stevig is en in het middel nog wiebelig.
          Succes!

          Antwoord
          • Kunigunde

            Hebben heel de tijd in de ijskast gestaan. Ik ga ze verder proberen bakken. Ik hou je op de hoogte of het gelukt is. ?

  4. lynn louwagie

    dag Myriam,werk je met verse foie gras of paté ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Crème brûlée van faux of foie gras met Jules Destrooper speculaas

by Myriam time to read: 1 min
9