Ik kom vaak op de zotste manieren aan mijn recepten. Neem nu dit crème brûlée taartje. Ik volgde de kookdemo “wild van wild” bij Peggy en daarin gebruikte Tim een soort van donut vormpje voor zijn dessert van aardpeer, waarop een van de aanwezige dames, Marie-Paule, prompt antwoordde dat zij een leuk en lekker dessertje had voor een crème brûlée taartje waarvoor ze die vormpjes gebruikte. Nu heb ik – natuurlijk, of wat hadden jullie gedacht? – ook die vormpjes in mijn kast staan en dus vroeg ik Marie-Paule superlief of ze me dat receptje wilde doormailen. Wat ze ook deed, want anders stond dit crème brûlée taartje nu niet op de blog.
Ik maakte 2 varianten van het recept: ik maakte eerst het crème brûlée taartje als onderdeel van een dessertbord met een crumble en een bolletje karamelijs (zie foto onderaan), maar vond toen dat het eigenlijk ook best alleen kon geserveerd worden als klein maar fijn dessertje na een copieuze maaltijd bvb. Ik paste het recept van Marie-Paule wel nog aan, want in haar geval werd het taartje niet afgebrand, waardoor ik niet snapte waar de ‘brûlée’ in de naam vandaan kwam. Mijn autistisch kantje kon daar niet mee om en dus brandde ik het wel af: ik bestrooide de diepgevroren taartjes met rietsuiker en brandde ze kort af met een gasbrandertje.
Taartje gepresenteerd op een handgemaakt bord van Christiaen Ceramics.
Recept voor crème brûlée taartje
Bereiden: ± 30 min
Opstijven: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Ingrediënten voor 8 stuks:
Voor de bodem:
250 g witte chocolade
200 g cornflakes
Voor de crème:
2 blaadjes gelatine
2 dl melk
2 dl room
1 vanillestok
80 g suiker
10 g puddingpoeder
4 eidooiers
Voor de karamelsaus:
200 g suiker
10 ml water
250 g room
Extra:
Silicone vormpjes in de vorm van een donut met een diameter van 7,5 cm
Werkwijze
Voor de bodem:
Meng de gesmolten witte chocolade met de cornflakes.
Laat opstijven en steek er rondjes uit met dezelfde diameter van je vormpjes.
Voor de crème:
Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water.
Klop de suiker los met het puddingpoeder en de eidooiers.
Breng de melk en room aan de kook met het merg van de geschraapte vanillestok.
Giet een deel van de kokende melk bij de dooiers.
Giet alles terug bij de melk en laat kort opkoken.
Passeer de crème door een zeef en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine erbij.
Giet alles in de vormpjes en stop in de diepvries tot volledig hard.
Voor de karamelsaus:
Kook de suiker met het water tot suiker goed bruin kleur krijgt.
Giet de slagroom op de kokende suiker en roer tot een homogene saus.
Afwerking
Ontvorm een crème brûlée taartje en zet het op de bodem.
Brand het desgewenst af.
Schenk er karamelsaus over.
Beste,
Moet het taartje ontdooien of wordt dit zoals ijs gegeten?
Het moet wel degelijk ontdooien, hoor. Maar als je het wil afbranden dan doe je dat best wanneer het nog diepgevroren is.
Succes!
En dat afbranden Myriam, kan je dat een paar uur op voorhand doen? En dan bvb de crème in een koele kelder laten ontdooien. Verdwijnt de brûléelaag dan niet (een soort van wegsmelten)?
Dag Katrien
Dat afbranden doe je best een half uurtje op voorhand, wanneer je ze uithaalt om ze te serveren. Wanneer je te lang op voorhand afbrandt, dan vormt zich vocht op de taartjes.
Dus: uithalen, afbranden, een half uurtje laten op temperatuur komen, degusteren.
Smakelijk!
Hallo Myriam, hoe lang kan je deze taartjes bewaren in de diepvries? Bedankt alvast!
Hoeveel gram zijn de gelatine blaadjes ?
Het gaat hier om blaadjes van 2 gram, Ann.
Hallo Myriam,
Hoe lang kan je deze taartjes in de diepvries bewaren?
Bedankt alvast!
Dag Ilse
Die kunnen zeker mooi afgedekt een week in de diepvries bewaard worden.
Succes en smakelijk!
Voor het afbranden bestrooien met suiker?
Inderdaad, Loes. Zoals ik ook schrijf in de intro: “ik bestrooide de diepgevroren taartjes met rietsuiker en brandde ze kort af met een gasbrandertje.”
Succes en smakelijk!
Bij mij wil de bodem niet lukken het valt helemaal uit elkaar ik weet niet waar de fout is reeds tweemaal geprobeerd ,
Dag Ginny
Probeer het eens als volgt: je rolt de bodem dun uit tussen 2 bakmatjes en laat die opstijven in de koelkast.
Daarna neem je een metalen uitsteekring die je natmaakt in warm water.
Daarmee zou je de bodem moeten kunnen uitsteken.
Succes!
Dank u ik probeer het hopelijk lukt het , ik zou dit mooie en lekker dessert willen maken voor een feestje van een zestig personen groeten Ginny
Dag Myriam, Ik heb zo geen brandertje. Kan ik dat op een andere manier ook proberen? Alvast dank.
Je zou het taartje héél kort even onder de gril van je oven kunnen zetten. Let wel: zeker niet te lang, want dan zou het z’n vorm verliezen.
Misschien toch best op voorhand eens uitproberen.
Succes!
Zeer lekker recept. 200 gram cornflakes voor 250 gr chocolade was wel zeer veel waardoor ik de bodem (zelfs gerold tussen 2 matjes) niet dun genoeg kreeg.
Thx voor de tip, Hans!