Hap en Tap logo zonder streep
Coquilles met een rode wijnsaus, chips van aardpeer en een zalfje van pastinaak en koolrabi

Coquilles met een rode wijnsaus, chips van aardpeer en een zalfje van pastinaak en koolrabi

24 nov 2012 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Soms maak ik een recept voor 100% na en soms begin ik meerdere recepten met mekaar te mixen. Dit is zo’n eigen ‘mix and match’. De saus pikte ik van de website van de fonds van Lacroix, de chips van aardpeer ook, maar in plaats van de aardpeer puree, opteerde ik voor een zalfje van pastinaak en koolrabi dat ik ontdekte in het boek Claudia kookt met Thermomix. Een perfecte match van 3 vergeten groenten. Frank Fol zou trots op me zijn! 😉

En mijn man was dat ook. Hij zei zelfs: “vrouwe, dit is één van de lekkerste dingen da je al ooit gemaakt èt”. Tjah, de liefde van de man gaat door de maag en bij die van mij is dat een waarheid als een koe!

Voor 4 personen

8 middelgrote coquilles zonder koraal
Boter om te bakken
Zeezout
1 ongeschilde aardpeer
Voor de rode wijn saus:
2 dl kalfsfond van Lacroix
1 sjalot
Een nootje boter
1 tijmtakje
1 dl rode wijn
1 el room
100 g ijskoude boter in blokjes
Versgemalen peper en zout
Voor het zalfje van pastinaak en koolrabi
300 g pastinaak
300 g koolrabi
60 g kippenbouillon (of 60 g water met 1/4 blokje kippenbouillon)
120 g room (40% vet)
Peper en zout
Nootmuskaat

Bereiding

Snijd de niet geschilde aardpeer met een schaaf in zeer fijne plakjes.
Bak de aardpeerplakjes in een voorverwarmde friteuse van 160° C krokant.
Schik ze op keukenpapier om het vet te absorberen en strooi er als ze nog warm zijn een klein beetje fleur de sel of zeezout op.

Versnipper de sjalot en zet deze aan in een beetje boter.
Doe er het tijmtakje bij, laat even meebakken en blus met de rode wijn en de kalfsfond.
Kruid met een beetje zout en laat inkoken tot je 1/3 overhoudt.
Zeef het vocht.
Voeg er de room bij en doe er beetje bij beetje en al kloppend de klontjes ijskoude boter bij.
Breng op smaak met peper en zout en eventueel enkele druppels citroensap (afhankelijk van de zuurtegraad van de wijn).

Schil de pastinaak en de koolrabi en snijd grof. Doe samen met de bouillon in de mengbeker en kook 16 min./100°C/snel 2.
Voeg de room toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Mix 30 sec./snel 5.
Pureer tot een gladde massa 2 min./snel 10.

Wie geen Thermomix heeft, kan dit gewoon op het vuur bereiden. In dat geval kook je de pastinaak en koolrabi in room. Giet de groenten af, maar houd de room bij. Doe de groenten in een blender of mix met een staafmixer en voeg voldoende van de room terug bij tot je een smeuïg zalfje bekomt. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Bak de coquilles in boter in een hete pan (liefst met anti-kleeflaag) ongeveer 1 minuut langs elke zijde. Kruid ze met een beetje zeezout.

Bron: website van Lacroix en het boek Claudia kookt met Thermomix.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Hilde De Rieck

    Hallo Myriam

    Ik heb dit receptje gisteren gemaakt voor kerstavond en de reacties waren super: vooral het zalfje vond men overheerlijk!

    Grtjs, Hilde

    Antwoord
  2. Myriammm

    Dat doet me plezier, Hilde. En in de TM is 't een piece of cake, natuurlijk!
    x

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Coquilles met een rode wijnsaus, chips van aardpeer en een zalfje van pastinaak en koolrabi

by Myriam time to read: 2 min
2