Confituur van peren en vijgen met speculooscrumble

Dit voorjaar lanceerde Lotus via Facebook een oproep om recepten in te sturen met hun befaamde speculooskoekjes. De beste recepten zouden gebundeld worden in een heus boek. Voor zo’n initiatieven ben ik altijd te vinden en ik stuurde dan ook niet één, maar 2 recepten in:
konijn met bruin bier en speculoos en tiramisu met speculoos en boterkaramel.

Een tijdje terug kreeg ik het goede nieuws dat mijn recept weerhouden was en dat ik dus co-auteur werd van het boek. Met welk recept van de twee werd er niet bij verteld. Niet erg, ik was al apetrots!

En dan viel de uitnodiging in mijn bus om mijn exemplaar van het boek te komen afhalen. Natuurlijk wou ik dat! Tof! Kennismaken met de andere co-auteurs, een rondleiding in het bedrijf, een receptie,… het beloofde een leuke avond te worden. En dat werd het ook! En wat bleek? Ik stond met beide recepten in het boek! Zo fier als een gieter nam ik mijn exemplaar in ontvangst.

Het is een mooi boek geworden met uiteraard heel veel lekkere desserts, maar toch ook een pak smaakvolle voor- en hoofdgerechten. Een paar recepten kregen meteen een MUST MAKE post-itje opgeplakt. Dit is het eerste. Er volgen er binnenkort zeker nog. Want bij het buitenstappen kreeg elke co-auteur een grote goodiebag met massa’s speculooskoekjes en afgeleiden en die liggen nu ongeduldig in mijn koekenkast te roepen: ‘maak iets lekkers met me klaar, toe, toe!’.

 

Voor 4 potten

600 g peren (ongeveer 4 stuks)
350 g verse vijgen (ongeveer 8 stuks)
500 g geleisuiker
Sap van 1 citroen
1/2 kaneelstokje
6-8 Lotus speculoosjes

Bereiding

Schil de peren en snij ze in kleine stukjes. Was de vijgen, verwijder het steeltje en snij ze eveneens in kleine stukjes.

Doe het fruit, de geleisuiker en het citroensap in een kom en laat 1 uur marineren.

Breng het mengsel nadien samen met het kaneelstokje aan de kook in een grote pan. Laat 15 minuten doorkoken.

Test enkele druppels op een koud schoteltje om te zien of de confituur goed stolt. Laat de confituur indien nodig nog 5 minuten koken.

Schep de confituur in gesteriliseerde bokalen en vul deze tot ongeveer 1 cm van de rand.

Verkruimel de speculoos met een vijzel en stamper. Verdeel de crumble over de confituur en roer er voorzichtig onder met een lepeltje.

Sluit de bokalen af met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Tip: deze confituur is heerlijk op vanilleijs, bij geitenkaas of stoofschotels en uiteraard op een verse witte boterham.

Bron: co-auteur Bea Fabry voor The Original Speculoos kookboek.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Confituur van peren en vijgen met speculooscrumble

by Myriam time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: