Hap en Tap logo zonder streep
Citroentaart met meringue

Citroentaart met meringue

24 apr 2013 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik ben niet zo’n ‘citroenmadame’ en toch ging dit gebakje vlotjes naar binnen. Het zure werd dan ook ruimschoots gecompenseerd door de zoete, stevige meringue. De smaken waren mooi in balans om het in kennerstermen uit te drukken.

Wat hierna minder in balans was, was mijn weegschaal… Of kwam dat doordat ik in de namiddag ook al een “pateeke” met witte chocolademousse verorberd had, zo lief aangeboden door een jarige collega? Een beetje teveel van het goede… Ach, dat heb ik er vandaag gewoon terug afgelopen.

 

Nodig voor 20 individuele taartjes

Voor het zanddeeg:
200 g boter
100 g bloemsuiker
Een snuifje zout
1 vanillestok
1 ei
300 g bloem

Voor de citroencrème:
5 eieren
250 g suiker
170 g boter
3 citroenen

Voor de meringue:
150 g eiwitten
225 g suiker

Bereiding

Klop de boter mals en vermeng met de bloemsuiker, het zout en het merg van de vanillestok.
Klop er vervolgens het ei onder.
Kneed tot slot zeer kort de bloem eronder.
Pak het deeg in in plasticfolie en laat het rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit (2 mm dik) op een bebloemde ondergrond en druk het in de taartvormpjes.
Prik het deeg in met een vork. Je hoeft de vormpjes niet in te boteren. Het deeg krimpt een beetje en bevat bovendien genoeg boter. De taartjes zullen vlotjes loslaten van het vormpje.
Bak af op 200Β° C tot goudbruin. Laat de taartbodems afkoelen.

Klop de eieren los met de suiker.
Warm de boter en het citroensap op tot de boter volledig is opgelost. Giet er de eieren bij en breng de massa al roerend aan de kook (kort!). Giet over in een mengkom en laat afkoelen. Afdekken hoeft niet. Door de grote hoeveelheid boter zal er geen vel op komen.

Vul de taartbodems met de afgekoelde crème.

Klop een stevige meringue. Voeg de suiker in 3 delen toe aan de eiwitten: 1 deel in het begin, 1 deel halfweg en 1 deel helemaal op het einde.

Werk de taartjes rijkelijk af met de meringue en kleur ze met een bunzenbrander.

Je kan desgewenst ook nog een raster van meringue op het bord spuiten en de rasters vullen met kersencoulis bvb.

Tip: indien je grote taarten maakt, dan moet je de citroencrème extra binden met maïzena, want anders vloeit de crème uit bij het versnijden van de taart!

Bron: recept van Dhr. Ph. Gallin, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Citroentaart met meringue

by Myriam time to read: 2 min
0