Citroenmousse met honeycomb

Of ik gezien mijn hoge leeftijd en mijn vele jaren aan de hotelschool nog wel iets bijleer? Tuurlijk wel! Afgelopen week nog. Ik had het woord honeycomb al meerdere malen zien opduiken op Engelse/Amerikaanse sites, maar had eigenlijk geen flauw idee wat ik me hierbij moest voorstellen. Toen Marianne van Homecooking Dept. (ik was al dol op de blog van Marianne en ben dat zo mogelijk nog meer sinds ik de dame in real life heb leren kennen tijdens een van haar foodstyling en foodfotografie workshops) onlangs het recept voor een citroenmousse met honeycomb deelde, kreeg het dan ook onverdeeld mijn aandacht.

Honeycomb, letterlijk uit het Engels vertaald als honingraat, heeft eigenlijk weinig met bijtjes te zien. Op het uitzicht na: omdat er door het toevoegen van soda allemaal belletjes ontstaan, lijkt het een beetje op een honingraat. Vandaar de naam. Feit is dat het 1. leuk is om te maken, 2. bijzonder lekker, 3. mierzoet en dus perfect bij de friszure citroenmousse!

Nu heb ik het recept van Marianne wel lichtjes aangepast. Marianne gebruikte Golden Syrup, maar die kon ik niet vinden en dus koos ik voor ahornsiroop. Lukte ook. En ook haar recept voor citroenmousse paste ik aan. Marianne gebruikte “crème fraîche” en slagroom. Nu is dat bij mijn weten hetzelfde. Ik gebruikte dus 2 keer volle room met 40% vetgehalte. Lukte prima. Al vermoed ik dat Marianne met crème fraîche eigenlijk crème épaisse bedoelde, maar mijn Euro viel dus te laat… Whatever, dit dessertje is héérlijk!

TablewarePerfect Imperfection by Roos van de Velde voor Serax.

 

Citroenmousse met honeycomb

 

Ingrediënten voor 2 grote of 4 kleine porties citroenmousse

1 1/2 blaadje gelatine
275 ml volle room verdeeld in 2 delen: 125 ml en 150 ml
4 el fijne kristalsuiker
75 ml citroensap + 2 eetl citroenrasp (ongeveer 2-3 citroenen)

Voor de honeycomb:
2,5 el ahornsiroop
100 g suiker
1 tl bicarbonaat soda
1 el honing

 

Citroenmousse met honeycomb

 

Werkwijze

Week de gelatine 5 min in een ruime hoeveelheid koud water.

Meng in grote kom de 125 ml room met 2 el suiker en de rasp van de citroen. Hiervoor heb je ongeveer 2 citroenen nodig.

Doe het sap in een steelpannetje en breng het aan de kook. Haal van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij het sap in het pannetje, roer goed tot het is opgelost. Laat 5 min afkoelen. Giet het mengsel dan bij de room.

Klop ondertussen met een mixer de slagroom samen met overige 2 el suiker stijf. Spatel de slagroom door het andere roommengsel, zo luchtig mogelijk.

Verdeel het mengsel over 2 of 4 schaaltjes, naargelang je kleine of grote porties citroenmousse wil. Zet nu 4 uur in de koelkast.

Maak de honeycomb. Bekleed eerst een braadslede met bakpapier. Ik vet daarvoor eerst de braadslede in. Pak een stuk bakpapier wat groot genoeg is om de braadslede mee te bekleden. Maak er een prop van en strijk dit weer glad. Het invetten doe ik zodat het papier goed aan de wanden en bodem van de braadslede blijft plakken. De prop maak ik er van zodat het papier niet zo stug is en gemakkelijk te vormen.

Gebruik een hoge pan. Dat is wel handig gezien het rijzen van de karamel. Zet de braadslede naast je neer, leg ook wat pannenlappen neer en zet de soda in de buurt van de pan. Je moet snel werken.

Doe in de pan de ahornsiroop en suiker. Verwarm op laag vuur tot de suiker gesmolten is. Wanneer de suiker gesmolten is, zet je het vuur wat hoger. Wanneer er belletjes ontstaan en de kleur mooi karamelkleurig is, voeg je ineens de soda toe.

Het gaat nu rijzen en bubbelen. Roer er daarom flink met een pollepel doorheen zodat het wat rustiger wordt en giet het daarna over in de met bakpapier beklede braadslede. Nu laat je het gewoon 1-2 u rusten. Het borrelt nog wel even. Niet aankomen, want het is heet.

Na 1-2 uur kun je er grote stukken vanaf breken die lijken op honingraatjes! Verkruimel ze over de citroenmousse en druppel er wat extra honing over. Leg er nog een schijfje citroen bij.

 

Citroenmousse met honeycomb

 

Bron: recept van de blog Homecooking Dpt.

Related Post

Tags: , , , , ,

Citroenmousse met honeycomb

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: