Hap en Tap logo zonder streep

Citroen bundtcake met mascarpone ganache en sesam karamel

17 feb 2019 | Gebak en koekjes, Zoet

Herinneren jullie zich mijn nieuwe bakboek nog van een tijdje geleden? Ik bakte er toen een cheesecake met lemon curd, bosbessen en meringue uit. Dat was een plaatje (met een recordaantal likes van 489 op Instagram). Wel, deze citroen bundtcake met mascarpone ganache en sesam karamel moet er niet voor onderdoen, mijn gedacht. Even mooi en even lekker! PS jullie hebben nog een flink aantal recepten uit dit boek tegoed, hoor. Mijn collega’s plakten post-its bij elk recept dat ik moet maken. Ik kan jullie verzekeren dat het boek wel een regenboog lijkt! ?

 

Citroen bundtcake met mascarpone ganache en sesam karamel

 

Recept voor citroen bundtcake met mascarpone ganache en sesam karamel

(Voor)bereiding + bakken: 1 u 45 min (+ rusten)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor 12 personen:

Voor de citroen bundtcake:
225 g zachte boter
1 1/2 el fijngeraspte citroenzeste
220 g suiker
3 eieren
160 g lemon curd (kant-en-klaar)
225 g zelfrijzend bakmeel
110 g gewone bloem
1/2 tl zout
250 ml melk

Voor het sesamkrokantje:
75 g suiker
1 1/2 el water
2 tl geroosterde sesamzaadjes

Voor de glaçage met mascarpone:
300 ml volle zure room
250 g mascarpone op kamertemperatuur
2 tl bloemsuiker

 

Werkwijze

Voor de citroen bundtcake:
Verwarm de oven voor bij 180° C. Boter een grote bundtcakevorm in met boter en bestuif met bloem of cacaopoeder. (Met bakspray i.p.v. boter lukt het ook).

Klop de boter, de citroenzeste en de suiker in een slakom met een elektrische mixer tot je een licht en schuimig mengsel bekomt. (Ik gebruikte hiervoor mijn staande mixer). Klop er een voor een de eieren onder, vervolgens de lemon curd, de gezeefde bloemsoorten, het zout en de melk. Schep het deeg met een lepel in de bundtcakevorm.

Bak de citroen bundtcake gedurende ca. 45 min: wanneer je er met de punt van een mes inprikt, moet die er droog en schoon uitkomen. Laat de bundtcake gedurende 15 min rusten voor je hem ontvormt en op een rooster volledig laat afkoelen.

 

Maak ondertussen het sesamkrokantje:
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Warm de suiker met het water op in een klein pannetje op een zacht vuur.  Wanneer de suiker is opgelost zet je het vuur hoger en breng je de suikersiroop aan de kook. Zet het vuur nu terug zachter en laat sudderen tot je een goudkleurige karamel bekomt.

Giet de bereiding onmiddellijk uit op het bakpapier en strooi er de sesamzaadjes over. Laat de karamel uitharden.

Hak een kwart van de karamel fijn en breek de rest in stukjes.

 

Voor de glaçage met mascarpone:
Klop 180 ml zure room op met een elektrische mixer.

Meng de mascarpone met de bloemsuiker in een slakom.

Spatel er de opgeklopte room onder en tot slot ook nog de rest van de room.

 

Bron: recept vertaald uit het boek Super Gâteaux.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. dany

    Ziet er weer geweldig uit, volgende week staat het op de to do list.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Citroen bundtcake met mascarpone ganache en sesam karamel

by Myriam Minne time to read: 2 min
2