Dus toen het PR-bureau van Fundo mij vroeg of ik de ambachtelijke fonds en bouillons wilde uittesten, twijfelde ik geen moment. Vooral naar de drinkbouillons was ik benieuwd. En naar de noordzeegarnalen fond. En de eenden fond. Dat zijn immers dingen die je niet gangbaar in de supermarkt vindt, maar die wel ideaal zijn om sneller te koken. En gezonder, als je de website van het merk mag geloven: de Fundo producten zijn zoutarm en suikervrij, glutenvrij, zonder msg en gistextracten, zonder geur-, kleur- en smaakstoffen, zijn uitsluitend bereid met karkassen van lokale oorsprong en zijn bereid met verse groenten en kruiden.
Nu ontdekte ik onlangs in een van de weekendbijlages van mijn krant (Het Nieuwsblad) de 8 snelste recepten van de chef. Wat maakt een Grote Kokende Naam als het écht snel moet gaan? Die vraag legde journaliste Greet Vanderhoeven voor aan o.a. Jeroen Meus, Sofie Dumont, Michaël Vrijmoed, Peter Goossens, Sergio Herman,… en aan Dominique Persoone. Nu ken ik Dominique uiteraard van zijn chocolade, maar zijn Chinese kippensoep kon me ook wel bekoren. Dominique: “Niet elke dag heb je veel tijd of zin om te koken, soms moet het rap gaan. Maar dat betekent niet dat het niet lekker moet zijn. In de Aziatische keuken kun je met slechts een paar bewegingen toch een gerechtje maken dat superlekker is.”
Die Chinese kippensoep zou ik maken met de kant-en-klare kip drinkbouillon. Ook al moest ik daarvoor eerst een trip naar Delhaize in Deinze plannen op 8 km van mijn werk, want ik had Santa Maria Japanese Natural Umami nodig. Het werd uiteindelijk een enkele rit van 12 km, want er waren werken onderweg… Maar het was elke moeite meer dan waard. Deze Chinese kippensoep is bijna zo lekker als de chocolade van Dominique. Bijna. ?
Met dank aan De Tafelfee voor het Chinese servies.
Nodig voor 4 kommen kippensoep
2 flessen kip drinkbouillon van Fundo (of homemade kippenbouillon)
100 g Chinese noedels
1 ui, fijngesnipperd
2 preiwitten, fijngesnipperd
1 tl kruiden Santa Maria Japanese Natural Umami
2 el sojasaus
1 gekookte kipfilet
1 dikke plak gekookte ham
1 stengel selder, de blaadjes
Peper & zout
Boter
1 ei
Werkwijze
Zet een antikleefpan op het vuur en smelt er een klontje boter in. Kluts een eitje, kruid het met peper en zout en giet het in de pan. Bak er een dunne omelet van. Rol de omelet op en snijd er dunne reepjes van.
Verwarm de bouillon in een grote pot op het vuur.
Voeg 1 fijngesneden ui en 2 fijngesnipperde preiwitten toe.
Kruid met 1 tl umamikruiden en 2 el sojasaus.
Snijd 1 gekookte kipfilet en 1 dikke plak gekookte ham in blokjes en voeg bij de soep. Breng aan de kook en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen.
Laat 100 g dunne Chinese noedels weken in koud water.
Voeg de Chinese mie en de reepjes omelet nog toe aan de soep alvorens te serveren.
Werk af met enkele selderblaadjes.
Bron: recept van Dominique Persoone voor Het Nieuwsblad Magazine van 13 mei 2017.
0 reacties