Hap en Tap logo zonder streep
Cheesecake, kers, zoute bodem

Cheesecake, kers, zoute bodem

13 mrt 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Nu de lente in het land is, wil ik wรฉl nog graag een taartje op zondag, maar ik wil ook graag gaan lopen en/of fietsen. En dus is het even uit den boze om dagvullende taarten te bakken zoals de Samba chocoladetaart met passievruchtenmousse en macarons van enkele weken geleden. Wel, dan is deze cheesecake met kersen en zoute bodem een veel haalbaardere kaart. Uiteraard zijn de twee taarten totaal niet met mekaar te vergelijken, maar waar het om draait is dit:

  1. Dees is lekker
  2. Niet onbelangrijk, dees is haalbaar (ook voor wie bovenaan de hitlijst van keukenklunzen staat)

Tableware van Serax.

 

Cheesecake, kers, zoute bodem

 

Voor 16ย stuks (5 x 5 cm)

Voor de zoute bodem:
220 g Tuc koekjes (Original)
150ย g zachte boter
100 g suiker
50ย g bloem
2ย el water
1 eiwit

Voor de cheesecake:
320 g Philadelphia kaas natuur
160 g zachte boter
160 g suiker
4 eieren

Voor de kaascrรจme:
80 gย Philadelphia kaas natuur
1 vanillestok
40 g bloemsuiker
3 dl room

Voor de kersen:
50 Amarena kersen op siroop
200 g Isomalt

 

Cheesecake, kers, zoute bodem

 

Bereiding

Voor de bodem:
Cutter de koekjes in de blender tot fijn poeder.

Doe alles in een staande mixer en meng tot een glad deeg.

Smeer het deeg 3 ร  4 mm dik uit op een silicone bakmat (het makkelijkst lukt dit als je er een vel bakpapier oplegt en een deegrol gebruikt). Duw uit metย een vierkante uitstekers van 5 cm. Laat de uitstekers op het deeg staan. Met andere woorden, je hebt evenveel uitstekers nodig als je cheesecakejes wil maken.

 

Voor de cheesecake:
Meng in een staande mixer (type KitchenAid) de boter, kaas, eieren en suiker tot een mooie crรจme. Zet er eventueel even kort de staafmixer in.

Giet de crรจme op de zoute bodem en bak af in de oven bij 180ยฐ C gedurende 20 ร  22 min voor de kleine vormpjes. Stel dat je 1 grote vorm maakt, dan moet je rekenen op een baktijd van ca. 30 min.

Laat afkoelen op een rooster.

 

Voor de kaascrรจme:
Klop de room half op.

Meng de kaas met de vanille en bloemsuiker.

Spatel er de room voorzichtig onder.

Smeer de kaascrรจme gelijkmatig uit op het gebakken deeg of beter nog, gebruik hiervoor een spuitzak met spuitmondje.

Verwijder de uitstekers. Indien je 1 grote cheesecake maakte, kan je hem nu in stukken snijden.

 

Voor de kersen:
Prik de kersen op satรฉstokjes.

Kook de Isomalt suiker tot 150ยฐ C en dompel hier de kersen in onder. Prik de satรฉstokjes vast in isomo en steek ze onder een zware plank en laat de suiker uitlekken en uitharden.

Plaats een 3-tal kersen op 1 cheesecakeje.

 

Cheesecake, kers, zoute bodem

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. hallaert lena

    Myriam, de isomo onder een plank steken… wil je nog wat uitleg geven?
    tis zondagmorgen en ik begrijp het niet goed, ziet er wel heel lekker uit!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lena

      Je hebt gelijk, het moet niet ‘en’ zijn maar ‘of’. Ofwel prik je de satรฉs in isomo om ze te laten uitlekken ofwel steek je de satรฉs onder een zware plank. Leg die plank op de rand van je keukenblad. Op de vloer leg je een vel bakpapier om de suikerdruppels op te vangen.

      Ik pas mijn uitleg aan. Zo duidelijker?
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  2. hallaert lena

    Ja hoor Myriam, kun je iets anders gebruiken ipv isomalt?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Cheesecake, kers, zoute bodem

by Myriam Minne time to read: 2 min
4