Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

Ik maakte deze butternutvelouté tijdens mijn 2-wekelijkse les aan Spermalie en vond hem zo lekker (en de foto zo lelijk) dat ik hem thuis gewoon opnieuw maakte. Want laat het duidelijk zijn: deze soep is héérlijk en daarom wilde ik hem absoluut nog voor Kerst met jullie delen. Deze soep heeft niets dan voordelen: ze is heel makkelijk om te maken en is door het speciale garnituur toch feestelijk. Want, zeg nu zelf, wie zou er aan denken om rozijntjes in soep te doen, begot? Wel, Tim Cornille does. En het resultaat is verbluffend. De rozijntjes counteren de gerookte, gezouten spekblokjes en zorgen voor de perfecte balans! Butternutvelouté for the win, als hapje in een klein, dubbelwandig glaasje of in een flinke portie als volwaardige feestsoep.

 

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

 

Recept voor butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

Voorbereidingstijd: 20 min
Gaartijd: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de soep:
1 butternut
2 wortels
1 ui
1/2 prei
3 liter gevogeltebouillon
Rouxkorrels (facultatief)

Voor het garnituur:
150 g gerookt spek
Bieslook
25 g pompoenpitten
25 g pijnboompitten
25 g zwarte rozijnen
300 g mascarpone

Voor de liaison:
2 dl room
4 dooiers

 

Bereiding

Voor de soep:
Schil de groenten en snijd ze in grove stukken.

Sueer de groenten in hoeveboter en laat ze een 8-tal min sudderen. Roer regelmatig door.

Bevochtig met de bouillon en laat 30 min zachtjes koken (frémir).

Mix de soep glad en bind ze eventueel bij met wat roux korrels. Ik deed dit niet.

 

Voor het garnituur:
Snijd het spek in fijne blokjes en bak ze in een droge anti-aanbakpan. Ze mogen goed uitgebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Versnipper de bieslook en meng samen met de geroosterde pitten, het spek en de rozijnen door de mascarpone.

 

Voor de liaison:
Klop de dooiers los in de room en meng deze liaison op het laatst door de hete soep. Laat de soep niet meer koken!

Werk de soep af met 2 sprietjes bieslook.

 

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor Hotelschool Spermalie in Brugge.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

by Myriam Minne time to read: 1 min
6
%d bloggers liken dit: