Hap en Tap logo zonder streep
Brownie taart met pecannoten

Brownie taart met pecannoten

15 jan 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Brownie taart met bladerdeeg… omdat het kon… euh moest! Vorig weekend moest ik 86 pasteis de nata bakken. Hoewel ik nog maar weinig loop, blijf ik toch (bestuurs)lid van de M.M.C., een marathonclub uit Aalst. Elk jaar, bij het begin van het nieuwe jaar, is het bubbeltjesloop. Dit behoeft niet veel uitleg: er wordt gelopen, maar er wordenΒ daarna vooral veel bubbels gedronken… Nu bak ikΒ al een paar jaar iets zoets als afsluiter. Zo bakte ik vorig jaar soezen en het jaar daarvoor eclairs. Dit jaar wilde ik weer iets anders en bedacht dat de Portugese roomtaartjes wel een goed idee waren, vooral aangezien in 2016 de marathon van Lissabon op het programma staat.

Aangezien ik niet zo’n groot rekenwonder ben, riep ik mijn hulplijn in en vroeg mijn vriendin die kwam helpen bakken hoeveel rondjes van 10 cm diameter ik ongeveer uit een vel bladerdeeg zou halen. Zij antwoordde snel en overtuigend: “niet meer dan 7”. Ik had dus 13 vellen bladerdeeg van doen en kocht er voor alle zekerheid 15. Toen ik aan de pasteis begon, besefte ik al snel dat mijn rekenwonder een zwak moment gekend had, want… ik haalde maar liefst 12 cirkels uit 1 vel en had dus aan 8Β vellen genoeg. Zo zit/zat ik met een overschotje van niet minder danΒ 7 verpakkingen!! Er gaan hier de komende tijd nogal wat bladerdeegbereidingen de revue passeren… πŸ˜‰ Jullie zijn gewaarschuwd. Fasten your seatbelts voor mijn eerste recept, deze brownie taart met pecannoten.

Ik ontdekte het recept bij Handmade Helen die haar inspiratieΒ gehaald had bij Bakers Royale, 2 bakblogs die ik graag volg. Het zag er niet veel werk uit (gelukkig maar, want ik had nogΒ een paar andere TO DO’s op mijn lijstje staan voor mijn lazy Sunday) Γ©n het zag er lekker uit Γ©n ik had alle ingrediΓ«nten zomaar in huis. Wel, het wΓ s niet veel werk en het wΓ s lekker.

 

Brownie taart met pecannoten

 

Nodig voor 1 taart (rond of rechthoekig)

1 velΒ bladerdeegΒ (ik gebruik altijd die van Herta, ik word niet betaald voor deze vermelding, maar ik vind die gewoon de beste)
180 gΒ pure chocolade (melkchocoladeΒ kan ook, maar ik benΒ fan van the pure stuff)
2 eiwitten maat L
1 klΒ vanille-extract
35 gΒ suiker
1 geklutst eigeel
90 g pecannoten (facultatief)

Decoratie:
Poedersuiker
Chocolade schilfers ofΒ gesmolten chocolade

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200Β° C.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het op de gewenste maat als je een rechthoekige vorm gebruikt. Snijd dunne repen van 1 cm breed van het resterend deeg en maak een vlecht die je op de randen kleeft. Prik het deeg in het midden goed in met een vork om te vermijden dat het gaat rijzen tijdens het bakken. Kwast de gevlochten rand in met losgeklopt eigeel waaraan je wat water hebt toegevoegd (= dorure). Bak het deeg nu gedurendeΒ ca.Β 12 Γ Β 15 min zonder het browniemengsel. Hierdoor bekom je een knapperige bodem die goed gaar is!

Verminder de temperatuur van de oven tot 180Β° C.

Smelt nuΒ de chocolade voor de brownie au bain marie (of in de microgolfoven op halve kracht gedurende 2 min) en laat dit even staan, zodat de chocoladeΒ terug op temperatuur kan komen. Klop dan in een vetvrije kom de eiwitten met deΒ suiker en het vanille-extract tot stevige pieken. Eenmaal stevig, spatelΒ je er voorzichtig de chocolade en pecannoten onder, waardoor je een fudgy bijna chocolademousse achtig mengsel overhoudt dat je over het midden van je bladerdeeg verdeelt. ZetΒ de brownie taart nog zo’n 10 minΒ terug in de oven, tot de bovenkant van de brownie barsten begint te vertonen.

Laat de brownie taart afkoelen en bestrooi hem daarna met wat poedersuiker en chocoladeschilfers of extra gesmolten chocolade.

 

Brownie taart met pecannoten

 

Bron: recept van de blog HandmadeΒ Helen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Brownie taart met pecannoten

by Myriam Minne time to read: 2 min
0