Hap en Tap logo zonder streep
Brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

Brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

21 jan 2018 | Dessert, Zoet

Màànden geleden kreeg ik een fles X-Gin toegestuurd. Nu had ik daar natuurlijk een cocktail mee kunnen maken, maar ik ben geen expert op dat vlak. Daarvoor moet je bij Served by Soberon of bij Bible of Drinks zijn, 2 mannen die ik leerde kennen op de uitreiking van de Belgian Food Blog Awards. Neen, mijn specialiteit, dat zijn dessertjes en dus wilde ik de gin verwerken in een toetje voor Valentijn. De gin met de cacaonibs staat immers bekend als de “afrodisiacum gin”. “Cacao werd als lustopwekkend aanzien door de Maya’s en de Inca’s. Dat afrodisiacum werd als kapstok gebruikt om X-Gin in de markt te zetten.”

Door die cacaonibs wilde ik de X-Gin ‘paren’ met chocolade, nog zo’n ‘liefdesingrediënt’. Daarom koos ik voor brownies. Maar alleen maar brownies en een gin granité, was wat pover, vond ik. En dus deed ik er ook nog een mascarponemousse bij. En passievrucht voor de afwerking. Het resultaat: een passioneel dessertbordje, waarvan de smaken perfect samensmelten, net als jullie lichamen na het eten ervan… Oei, ik heb precies teveel aan de X-Gin gezeten! ? Als ik stop met mijn foodblog, kan ik nog altijd beginnen met het schrijven van licht erotische stationsromannetjes. Zo zot als een achterdeur, zeiden ze bij ons in West-Vlaanderen…

 

Brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

 

Recept voor brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 12 à 15 min
Rusttijd (voor de granité en mousse): 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de mascarponemousse:
4 eieren
500 g mascarpone, op kamertemperatuur
1 dl room
120 g bloemsuiker
1 vanillestok
2 blaadjes gelatine (3,2 g per blaadje)

Voor de brownies met zout:
4 eieren
4 dooiers
100 g suiker
210 g gezouten boter
210 g pure chocolade
140 g bloem
1 el cacaopoeder

Voor de X-Gin granité:
50 ml X-Gin
150 ml tonic

Voor de afwerking:
4 passievruchten

 

Brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

 

Werkwijze

Voor de mascarponemousse:
Splits de eieren en snijd de vanillestok middendoor. Schraap er met een scherp mesje het vanillemerg uit.

Klop de dooiers op met de helft van de suiker tot een ruban.

Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water. Knijp de gelatine uit en los ze op in een klein beetje mascarpone op het vuur. Meng onder de rest van de mascarpone.

Klop de mascarpone onder de ruban.

Klop de room op en spatel hem onder het mascarponemengsel.

Klop het eiwit op met de rest van de suiker en spatel ook dit onder het mengsel. Voeg tot slot het vanillemerg toe.

Laat alles opstijven in de koelkast.

Ik schepte de mousse in quenellevormige silicone vormen en liet alles stevig worden in de diepvries.

 

Voor de brownies met zout:
Klop de eieren (volledige eieren en dooiers) met de suiker tot een ruban.

Smelt de boter met de chocolade au bain-marie.

Meng de gesmolten chocolade onder de ruban.

Zeef de bloem samen met het cacaopoeder en spatel alles onder de ruban.

Smeer het beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak kort af op 180° C. Bij mij duurde dit ca. 12 min.

Laat de brownies afkoelen op een rooster en steek er met een uitsteekring cirkels uit.

 

Voor de X Gin granité:
Maak een gin-tonic en stort die in een lage, brede bak en zet in de diepvries.

Schraap om het half uur met een vork in de massa om zo ijsschilfers te maken.

 

Afwerking

Schik 3 brownies en quenelles mascarponemousse in diepe borden. Leg er partjes passievrucht bij en werk af met de X-Gin granité. Serveer meteen.

 

Brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

 

Bron: recept gebaseerd op een recept van Dhr. Tim Cornille, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. krista brondeel

    Dag Miriam,
    Dit ziet er een top dessertje uit, ik wil het maken voor valentijn. Het misschien gekke daaraan is dat ik dit niet alleen met mijn man maar ook met mijn kinderen en hun vriend/vriendin vier.
    Juist één klein vraagje: hoe dik moet het beslag voor de brownies uitgestreken worden
    Vriendelijke kookgroetjes
    Krista

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Krista
      Niets is gek, hoor! Het browniebeslag strijk je ongeveer 2 cm dik uit. De brownies gaan een beetje rijzen.
      Je steekt ze uit met een kleine uitsteekring of je snijdt ze in vierkantjes.
      Smakelijk en veel plezier!
      Myriam

      Antwoord
  2. Eva

    ??
    Ik lees al vaak je blog maar je romannetjes zou ik ook lezen hoor !
    Ziet er weer superlekker uit … !

    Antwoord
  3. ohladybake

    terug een plaatje Myriam!
    en ja die verhalen van jouw…heerlijk 😉

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik moet eerlijk toegeven dat ik zat te lachen met mijn eigen stommiteiten toen ik het aan het schrijven was. ?

      Antwoord
  4. Raf

    Hallo Myriam,

    Een vraagje, als je de mousse in de quenellevormpjes in de diepvries steekt, hoeveel tijd op voorhand moet je de quenelles uit de vormpjes halen zodat ze ontdooit zijn?

    Groetjes

    Raf

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Raf
      Je ontvormt ze diepgevroren en laat ze gedurende een dik uur ontdooien.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité

by Myriam Minne time to read: 2 min
8