Brandade van gerookte forel met wakamesaus, mosselen en garnaaltjes

Mannekes, ik heb een nieuw fototoestel (voor de kenners: een Sony A7R met een FE 4/24-70 lens). Mijn 20-jaar oude Canon mag met pensioen, na de vele jaren trouwe dienst. Neen, hij gaat niet naar het containerpark, maar krijgt een stekje op mijn bureau. Nu moet ik mijn nieuwe buddy natuurlijk nog leren kennen. Da’s een beetje zoals een nieuw lief, he: hoe gaat hij reageren in ’t donker, hoe gevoelig is hij, wat zijn zijn beperkingen,…? Ik testte hem vorig weekend al grondig uit o.a. met deze brandade van gerookte forel met wakamesaus, mosselen en garnaaltjes.

Het verschil met mijn vorige? Ook in minder goede omstandigheden levert hij topprestaties. Wanneer ik inzoom, dan blijven alle details messcherp. Ik ben in de wolken met mijn nieuw lief, euh fototoestel!

Over dit gerecht kan ik verder kort zijn: het is een toppertje. Ik vond het op de website van VTM Koken waar Vers Talent An Steyvers het klaarmaakte als voorgerecht voor haar kerstmenu. Een goed idee, hoor, want dit is best een feestelijk receptje, maar voor mijn part smaakt dit heel het jaar door. Vooral die brandade met gerookte forel, nomnom! Wat een goed idee. En zo eenvoudig! Dit voorgerechtje staat in minder dan 1 uur op tafel. Niets houdt je trouwens tegen om de porties te vergroten en er een hoofdgerecht van te maken.

 

Brandade van gerookte forel met wakamesaus, mosselen en garnaaltjes

 

Recept voor brandade van gerookte forel met wakamesaus, mosselen en garnaaltjes

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de brandade:
200 g gerookte forel
400 g aardappelen (vastkokend)
500 ml melk
1 ui
2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
1 bouillonblokje
Olijfolie
Peper

Voor de mosselen:
1 wortel
2 stengels selder
1 ui
1 scheut witte wijn
500 g (bouchot) mosselen

Voor de saus:
100 g grijze garnalen (gepeld)
100 g wakame
250 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)

Voor het garnituur:
12 verse inktvisringen
8 Sint-Jakobsnootjes

 

Bereiding

Schil de aardappelen. Kook af in melk met grofgesneden ui, laurier, tijm en een bouillonblokje.

Voeg eventueel wat water toe als de aardappelen niet onder staan.

Kook ze helemaal gaar, giet af (maar hou wat vocht bij) en mix dan fijn in de cutter met gerookte forel, peper en olijfolie. Ik voegde geen extra zout meer toe, aangezien de forel al vrij zout is.

Kuis de mosselen. Hak selder, ui en wortel fijn. Stoof lichtjes aan in een wokpan. Blus met witte wijn.

Voeg de mosselen toe en stoof aan tot ze gaar zijn.

Gril ondertussen de coquilles en inktvis.

Giet de mosselen af, maar vang het kookvocht op.

Doe het kookvocht in een pannetje. Voeg room toe, laat inkoken en voeg er op het laatst de wakame aan toe. Kruid met peper.

Maak een torentje van de brandade. Leg daarop de mosselen en zeevruchten. Werk af met saus, wakame en garnaaltjes.

 

Brandade van gerookte forel met wakamesaus, mosselen en garnaaltjes

 

Bron: recept (met video) afkomstig van de website van VTM Koken.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Brandade van gerookte forel met wakamesaus, mosselen en garnaaltjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: