- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Bisque van langoustines, baluchon van wijting

Ik ben al wéken bezig aan de voorbereidingen van mijn kerstmenu. Het is zo goed als af. Morgen verschijnt het op de blog. Maar er ontbrak nog een geschikt soepje. Wel, bij deze, is die lacune netjes ingevuld.

Het betreft hier een feestelijke klassieker, een bisque, maar die net dat tikkeltje extra cachet krijgt door het pakketje van wijting.

Nodig voor 8 personen

8 langoustines

50 g wortelen
50 g ui
Tijm, laurier, peterseliestengels
Cognac
2 dl witte wijn
2 el tomatenpuree
1,5 l kippenfond

500 g wijtingfilet
Peper en zout
Verse kruiden (eventueel voor de afwerking)

Bereiding

Pel de langoustines en houd de koppen bij.

Snijd de groentjes fijn en sueer ze samen met de kruiden en de langoustinekoppen. Roer de tomatenpuree eronder. Flambeer met een scheut cognac en de witte wijn.
Blus met de kippenfond.
Laat het geheel zachtjes koken gedurende maximum 20 minuten. Niet langer!
Zeef de jus en controleer de kruiding.

Snijd de wijting in 8 lange repen. Kruid met peper en zout. Rol de langoustine in de wijtingfilet.
Gaar de pakketjes in de (stoom)oven gedurende 10 minuten bij 80° C.

Schik de soep in een diep bord.
Plaats de baluchon erop.
Werk desgewenst af met wet verse kruiden.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post