Bibliotheek

Ik heb, om het nog zacht uit te drukken, een uitgebreide bibliotheek. Geen kast, boven of beneden, waar nog geen kookboeken of -mappen in zitten. De collectie Spermalie alleen al bevat 10 mappen en nog heb ik mij volgend jaar ingeschreven voor een nieuwe cursus, hoewel ik al alle jaargangen doorlopen heb. Ah, er zijn nieuwe chefs, er zijn nieuwe technieken, een mens heeft nooit inspiratie en/of recepten teveel,… Excuses in overvloed om er terug een jaartje aan te breien.

En zo gaat het ook bij de aanschaf van kookboeken. Wanneer ik een boekhandel binnenstap en dwangmatig naar de afdeling met de kookboeken stap, dan ligt er altijd wel een nieuw exemplaar waarin ik bij het doorbladeren al meteen één of meerdere receptjes lees die mij inspireren. En hoewel ik thuis al wel 1000 kookboeken heb, kan er wel nog altijd eentje bij.

Om het overzicht te behouden, ga ik nu dus een bibliotheek aanleggen op mijn blog. Ik ga niet meteen alle boeken uit mijn kasten halen en in een lijst noteren, want dan ben ik dagen bezig, vrees ik… Deze bib zal, zoals een echte bib, regelmatig aangevuld worden met ‘nieuw werk’. En zoals het elke goeie bib betaamt, ga ik ook werken in categorieën.

Algemeen

– Aan tafel – Auteur: Cyril Lignac – Lannoo
– Barbecue de wereld rond – Auteurs: Peter De Clercq & Philippe De Sutter – Roularta Books
– Carnet de cuisine, sterrenchefs van bij ons – Auteur: Jan Van Hemeledonck – Lannoo
– Claudia kookt voor vrienden – Auteur: Claudia Allemeersch – VTM books
– Claudia kookt buiten – Auteur: Claudia Allemeersch – VTM books
– Claudia kookt feestelijk – Auteur: Claudia Allemeersch – VTM books
– De smaak van wijn – Auteur: Gido Van Imschoot – Davidsfonds
– Donna Hay de snelste keuken – Auteur: Donna Hay – Sanoma uitgevers
– Gastronomie in België – Auteur: Frans van Meeuwen – Frans van Meeuwen
– Handboek voor de hobbykok – Auteur: Jill Norman – Roularta Books
– Het Food processor kookboek – Minestrone Cookbooks
– Het Gehaktballen Kookboek – Auteur: Wim Ballieu – Borgerhoff & Lamberigts
– Kook! Brunch en Lunch – Borgerhoff & Lamberigts
– Kook! Feest en Fun – Borgerhoff & Lamberigts
– Kook! Fris en Zomers – Borgerhoff & Lamberigts
– Kook! Warm en Winters – Borgerhoff & Lamberigts
– Marie Claire de snelle keuken – Auteur: Donna Hay – VNU boekenfonds
– Marie Claire de ultieme keuken – Auteur: Michèle Cranston – Sanoma uitgevers
– Marie Claire de verleidelijke keuken – Auteur: Michèle Cranston – Sanoma uitgevers
– Marie Claire gewoon lekker – Auteur: Michèle Cranston – Sanoma uitgevers
– Smakelijk Frankrijk – Auteurs: Maria Villegas en Sarah Randell – De Lantaarn
– Terug naar School 25 topchefs mijmeren over hun vak en hun opleiding – Roularta Books
– Vlaanderen kookt – Auteur: Jan Buytaert – Njam!
– 100% Johan – Auteur: Johan Engelen – Borgerhoff-Lamberichts
– Zesta 100 feestrecepten – Lannoo

Baksels & zoets

– Appeltaart – Auteur: Janneke Philippi – Karakter Uitgevers B.V.
– Basic gebak en taarten – Auteur: Christophe Declercq – Lannoo
– Basic ijs – Auteur: Christophe Declercq – Lannoo
– Basic patisserie – Auteur: Christophe Declercq – Lannoo
– De volledige trilogie van Jacques Bloch – Auteur: Stefan Elias – M.en.S. media
– Het gezellige taartenboek – Auteur: Livia Claessen – Standaard Uitgeverij
– Mijn favoriete desserts – Auteur: Janneke Philippi – Karakter Uitgevers B.V.
– Yummy, desserts in 5 tot 30 minuten – Auteur: Caroline Brewester – Kosmos uitgevers

Chefs

– Clos St. Denis Le chef et sa famille – Auteur: Marc Declercq – Lannoo
– De geheimen van de chef Marc Clement – Auteur: Marc Declercq – The house of books
– Europa’s chef-koks presenteren – Könemann
– Guy Van Cauteren privé – Auteur: Guy Van Cauteren – Book & Media Publishing
– Koken met Krist De Bruyn – Auteur: Krist De Bruyn – Book & Media Publishing
– Koken met Philippe – Auteur: Philippe Van den Bulck – Book & Media Publishing
– Maison Bru – Auteur: Willem Asaert – VTM Books
– Onderweg met ’t Oud Konijntje – Auteur: familie Desmedt – Book & Media Publishing

Gezond

– WeightWatchers In lijn met je leven – Lannoo
– WeightWatchers Stap voor stap gezond koken – Lannoo
– WeightWatchers Gezond gezin – Lannoo

Klein maar fijn

– Carpaccio & tartaar – Auteur: Pieter van Doveren – Weekend Knack
– Espuma’s, smaakmakende creams – Auteur: Paul Simon – Good Cook Publishing
– Heerlijke chocolade uit een glas – Auteur: José Maréchal – Good Cook Publishing
– Hemelse tiramisu – Auteur: Jean-Luc Sady – Deltas

– Macarons, de geheimen van de patissier – Auteur: José Maréchal – Terra

– Makronen luchtige hapjes – Auteur: José Maréchal – Good Cook Publishing
– Verleidelijke moelleux – Auteur: Isabel Brancq-Lepage – Deltas
– Zoete en hartige meringues – Auteur: Alisa Morov – Good Cook Publishing
– 100 feestelijke verrines – Auteur: Sylvie Aït-Ali – Standaard Uitgeverij

Spermalie

– Deel 1: Basistechnieken – Stichting Kunstboek
– Deel 2: Koude Kunstjes – Stichting Kunstboek
– Deel 3: Het beste uit de zee – Stichting Kunstboek
– Deel 4: Een pluim voor de chef – Stichting Kunstboek
– Deel 5: De kers op de taart – Stichting Kunstboek
– Gasten ontvangen Aan tafel bij Spermalie – Lannoo

Thermomix

– Mijn Thermomix deel 1, 2 en 3 – Auteur: Véronique Ameye – Lannoo
– Claudia kookt met Thermomix – Auteur: Claudia Allemeersch – Van Was & Hove
– Koken op mijn manier

Vis

– Heerlijk koken met vis en zeevruchten – Auteur: Wolfgang Grobauer – Zuidnederlandse uitgeverij
– Het complete LIbelle viskookboek – Auteur: Ilse D’hooge – Lannoo
– Zeesterren Noordzeevis voor gourmets: Apicius, Calla’s, Chapeau!, La Vilette, Merlet – Auteur: Sonja van de Rhoer – Stichting kunstboek
– Zeesterren Noordzeevis voor gourmets: Bartholomeus, Esmeralda, Jardin Tropical, Le Fox, Maison Vandamme – Auteur: Karel Puype – Stichting kunstboek