Hap en Tap logo zonder streep

Amandel biscotti (of cantuccini)

1 jun 2015 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik heb nog nooit een recept gemaakt van Jeroen Meus dat mislukt is. Of dat niet lekker was. Nog nooit. En dit recept voor amandel biscotti is daar geen uitzondering op. Volg de stap voor stap instructies en je krijgt beenharde Italiaanse koekjes (dat hoort zo!) die heerlijk smaken bij je espresso. Ze lijken wel op schijfjes brood, maar dan wel gevuld met stukjes gedroogd fruit en een flink aantal amandelen. Het bijzondere aan het recept van deze biscotti is de dubbele bakbeurt.

Jeroen serveert hier een exotische smoothie bij. Maar dat is mij te gezond. Geef mij maar een traditionele vino santo. Een ‘heilige wijn’. Kan ook niet slecht zijn voor de gezondheid, toch? πŸ˜‰

Nodig voor een 40-tal koekjes

125 g suiker
2 eieren
250 g patisseriebloem + wat extra bloem
50 g gepelde amandelnoten (ongezouten)
50 g gedroogde abrikozen
Scheutje Amaretto (amandellikeur)
Snuifje zout

Bereiding

Leg de gedroogde abrikozen te week in een scheut Amaretto. Laat het fruit minstens 30 minuten wellen in de amandellikeur.

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine.

Plaats het klopper-hulpstuk in de machine.

Weeg de hoeveelheid suiker af, laat de machine draaien en giet de suiker bij de eieren.

Hou de keukenmachine enkele minuten rustig aan de gang tot je een redelijk luchtig mengsel krijgt van ei en suiker.

Schep de bloem er in delen bij en laat de machine draaien tot je een dik koekjesdeeg krijgt.

Verwarm de oven voor op 180Β°C.

Snipper de β€˜gemacereerde’ of geweekte abrikozen fijn en hak de blanke amandelnoten in grove stukken.

Voeg een snuifje zout toe en meng de fruitblokjes en de stukken noot doorheen het deeg.

Bepoeder je werkplank met een behoorlijk laagje bloem.

Schep het deeg op het bebloemde vlak en strooi er nog een beetje bloem bovenop.

Kneed de bal β€˜nat’ deeg. Laat het deeg voldoende bloem opnemen tot het stevig genoeg is om er een worst van te rollen.

Rol het tot een lange (lichtjes afgeplatte) worst van ongeveer 2 centimeter dik en 4 centimeter breed.

Snij de worst bicottideeg nu in twee gelijke stukken (elk ong. 25 tot 30 cm lang) en leg ze op een ovenschaal met een bakmatje.

Bak de koekjes gedurende 20 minuten in de oven van 180Β° C.

Neem de gebakken biscotti β€˜in worstvorm’ uit de oven en verlaag de oven tot 120Β° C voor de tweede bakbeurt die straks volgt.

Snij de gebakken koekjesworsten in individuele koekjes of sneetjes van ongeveer anderhalve tot 2 centimeter breed.

Verspreid de koekjes op de ovenschaal en laat ze opnieuw in de oven verdwijnen voor een β€˜droogbeurt’ van 25 minuten op 120Β° C.

Laat de koekjes afkoelen. Uiteindelijk worden de koekjes beenhard, precies zoals het hoort.

Bron: recept van Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Amandel biscotti (of cantuccini)

by Myriam time to read: 2 min
0